Ποιος έφτιαξε την πολυαγαπημένη μας αυτή σάλτσα και για ποιο λόγο; Η απάντηση προέρχεται από την Κίνα.
Τα δύο συνθετικά της λέξης κέτσαπ είναι το tchup που σημαίνει σάλτσα και το ke το οποίο αναφέρεται στην διατήρηση των ψαριών.
Και υπάρχει λόγος γι’ αυτό!
Αναφέρει ο Dan Jurafsky, γλωσσολόγος και συγγραφέας του βιβλίου The Language of Food.
Η κέτσαπ αρχικά υπήρξε σάλτσα για τα ψάρια, λέει.
Πηγαίνετε πίσω πριν εκατοντάδες χρόνια. Πώς οι άνθρωποι τότε διατηρούσαν τα τρόφιμα; Με τη χρήση του αλατιού. Στην νοτιοανατολική Ασία οι άνθρωποι έβαζαν τα ψάρια μαζί με αλάτι μέσα σε βάζα. Αργότερα τα διατηρούσαν μαζί με ξύδι, μέθοδος που θυμίζει τον πρόγονο του σούσι. Με τη πάροδο των ετών, οι άνθρωποι άρχισα να φτιάχνουν ειδικές σάλτσες για την κονσερβοποίηση των ψαριών.
Οι Βρετανοί, οι Ολλανδοί και οι Πορτογάλοι αναζητούσαν στην Ασία εμπορεύματα. Το κρασί και η μπύρα ήταν ευπαθή προϊόντα έτσι άρχισαν να αγοράζουν βαρέλια με παστά ψάρια και σάλτσα. Τελικά, οι δυτικοί έβγαλαν το ψάρι και κράτησαν τη σάλτσα… Έτσι γεννήθηκε η κέτσαπ.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram