Nbaxevanis

Europlan
KOSA
LIFE

Η κλιματική αλλαγή απειλεί το σούσι

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Εδώ και μισό αιώνα, ο Τακέο Νακάτσο αλιεύει παλαμίδες, ένα υλικό απολύτως απαραίτητο στην ιαπωνική κουζίνα και για το σούσι.

Ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ψαράδες της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας, παρατήρησαν κάτι ανησυχητικό τα τελευταία δύο χρόνια: έναν άνευ προηγουμένου αριθμό ασυνήθιστα λιπαρών παλαμίδων.

NOVA

Παρόλο που όσο πιο παχύ διατηρείται το ψάρι, τόσο μεγαλύτερα είναι τα κέρδη, οι ντόπιοι και οι ειδικοί ανησυχούν, ότι η εν λόγω εξέλιξη υποδηλώνει την κλιματική αλλαγή και τον κίνδυνο που απειλεί το συγκεκριμένο είδος, λόγω της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης και της υπεραλίευσης.

«Το νέο είδος παλαμίδας, πιθανά ωφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας του νερού. Αναρωτιέμαι τί θα συμβεί αν η παλαμίδα κάποια μέρα εκλείψει. Τα πράγματα είναι στα αλήθεια ανησυχητικά», προειδοποιεί ο Νακάτσο.

Οι αλλαγές στο κλίμα έχουν ήδη εξαφανίσει ορισμένα ψάρια. Η μέση επιφανειακή θερμοκρασία του κόλπου το χειμώνα έχει αυξηθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου, μέσα σε τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με δεδομένα του τοπικού εργαστηρίου αλιείας.

Μακροπρόθεσμα, η άνοδος της θερμοκρασίας ίσως εμποδίσει το μεταλλικό νερό να ανέβει στην επιφάνεια, συρρικνώνοντας τον πληθυσμό των παλαμίδων. Αυτό προκύπτει εξαιτίας του γεγονότος ότι ο πληθυσμός της Ιαπωνίας απειλεί τη βιωσιμότητα του τοπικού ψαρέματος και των σχετικών επιχειρήσεων, όπως την παραγωγή ζυμωμένης παλαμίδας και του γουασάμπι, ενός εντυπωσιακού καρυκεύματος που βρίσκεται κάτω από το ψάρι στο σούσι.

Mechanical Solutions

Η κουλτούρα του Σούσι αντιμετωπίζει ουσιαστικό κίνδυνο

Η υπεραλίευση έχει προκαλέσει πλήγμα στους ψαράδες που επιστρατεύουν παραδοσιακές μεθόδους αλιείας. Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ανησυχεί στη σκέψη ότι σύντομα δεν θα είμαστε σε θέση να απολαύσουμε τη γεύση της παλαμίδας.

Η παραγωγή σούσι έχει ήδη αρχίσει να υποφέρει.Το γουασάμπι, το πικάντικο καρύκευμα-σήμα κατατεθέν του ιαπωνικού σούσι, αντιμετωπίζει προκλήσεις. Οι τυφώνες και η άνοδος της θερμοκρασίας απειλούν την παραγωγή σούσι στην Οκουτάμα, μια ορεινή περιοχή στα δυτικά του Τόκιο, σύμφωνα με την 72χρονη Μασαχίρο Χοσίνα, επικεφαλής της τοπικής ένωσης καλλιεργητών γουασάμπι.

«Ανησυχώ εξαιρετικά για το μέλλον της γεωργίας μας», ομολογεί η Χοσίνα. Ο αριθμός των αγροτών στην περιοχή έχει μειωθεί κατά 75% σε σχέση με τη δεκαετία του 1950, ενώ ορισμένοι ανησυχούν ότι το ίδιο το σούσι τίθεται σε κίνδυνο. Ο συνδυασμός ωμού ψαριού και μπαχαρικών, όπως το κατσούο και το γουασάμπι, αποτελεί τέχνη και πρέπει να τη διαφυλάξουμε, προστατεύοντας και τα δύο.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button