L Maris

Europlan
KOSA
LIFE

Γνωρίστε την πολύτιμη βιταμίνη Β12 για καλύτερη υγεία

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Η βιταμίνη Β12 ή αλλιώς κοβαλαμίνη είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και συμμετέχει σε σημαντικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

H συγκεκριμένη βιταμίνη, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό κείμενο της διευθύντριας του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής Αστερίας Σταματάκη και δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Επίσης, συμβάλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και παίρνει μέρος στην παραγωγή διαφόρων νευροδιαβιβαστών, όπως είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Οι νευροδιαβιβαστές είναι σημαντικές ουσίες που επηρεάζουν τη διάθεση, τον ύπνο και άλλες φυσιολογικές λειτουργίες.

NOVA

Τέλος, η βιταμίνη Β12 απαιτείται για τη σύνθεση του DNA. Σε περιπτώσεις έλλειψης βιταμίνης Β12 οδηγούμαστε σε αναιμία. Συμπτώματα της έλλειψης σε βιταμίνη Β12 είναι: κούραση, αδυναμία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, απώλεια όρεξης, προβλήματα στην όραση, κατάθλιψη και νευρολογικά προβλήματα όπως αδυναμία μυών ή μουδιάσματα στα άκρα.

Οι άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης έλλειψης βιταμίνης Β12, είναι εκείνοι με ατροφική γαστρίτιδα, με παθήσεις του λεπτού εντέρου όπως κοιλιοκάκη και νόσο του Crohn, με αυτοάνοσα νοσήματα όπως η νόσος του Graves, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και εκείνοι που ακολουθούν αυστηρή φυτοφαγική δίαιτα.

Mechanical Solutions

Τη σχέση μεταξύ του φυλλικού οξέος και της βιταμίνης Β12 και τον τρόπο που σχετίζεται με τον μεγαλύτερο επιπολασμό των συμπτωμάτων κατάθλιψης στους ηλικιωμένους ενηλίκες εξέτασαν ερευνητές που συμμετέχουν στη μελέτη TILDA (Διαχρονική Μελέτη για τη Γήρανση) από την Ιρλανδία. Στη νέα τους μελέτη, διαπίστωσαν ότι οι χαμηλές τιμές της βιταμίνης Β12 συσχετίζεται με τα συμπτώματα κατάθλιψης, όμως φαίνεται ότι το φυλλικό οξύ δεν σχετίζεται με τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Aν και οι vegans είναι εκείνοι που θα πρέπει να ελέγχουν συστηματικά τα επίπεδα της βιταμίνης Β12, καθώς αυτή βρίσκεται μόνο σε ζωικά προϊόντα που δεν καταναλώνουν, τα χαμηλά επίπεδα της Β12 είναι ένα συχνό φαινόμενο και στους ηλικιωμένους. Στην Ιρλανδία μάλιστα ένας στους 8 ηλικιωμένους παρουσιάζει ανεπάρκεια Β12. Η έλλειψη της μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες διαταραχές όπως αναιμία, μειωμένη γνωστική ικανότητα ή βλάβη στο προστατευτικό κάλυμμα μυελίνης που περιβάλλει τις νευρικές ίνες του εγκεφάλου.

Η έρευνα άντλησε στοιχεία από τη μελέτη TILDA και διερεύνησε συμμετέχοντες άνω των 50 ετών από τους οποίους μετρήθηκαν τα επίπεδα του φυλλικού οξέως και της Β12 από δείγματα πλάσματος, ενώ παρακολουθήθηκαν και για καταθλιπτικά συμπτώματα. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι είχαν ανεπάρκεια ή χαμηλές τιμές της Β12, διέτρεχαν εώς και 51% αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης σε διάστημα 4 ετών.

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας: 

  • τα χαμηλά επίπεδα της B12 σχετίζονται με σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης σε περίοδο τεσσάρων ετών, αλλά δεν παρατηρήθηκαν τέτοιες συσχετίσεις για το φυλλικό οξύ.
  • Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν ακόμη και μετά τον έλεγχο των σχετικών παραγόντων προσαρμογής, όπως η σωματική δραστηριότητα, η επιβάρυνση χρόνιων ασθενειών, τα επίπεδα της βιταμίνης D, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η χρήση αντικαταθλιπτικών.
  • Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα των μικροθρεπτικών συστατικών σε ηλικιωμένους είναι η παχυσαρκία, η χρήση φαρμάκων, το κάπνισμα, η οικονομική κατάσταση, το φύλο και ο τόπος κατοικίας.
  • Όσο αυξανόταν η ηλικία, ο κίνδυνος εμφάνισης της κατάθλιψης μειωνόταν.

Oι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να επιληφθούν περισσότερες πολιτικές, έτσι ώστε να καλυφθούν επαρκώς διατροφικά αυτές οι ελλείψεις, με στόχο τη βελτίωση της εν γένει υγείας των ηλικιωμένων ατόμων.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button