Το 10% των ασθενών παρουσιάζει φουσκώματα στην κοιλιακή χώρα, μετεωρισμό του εντέρου, πόνους στην κοιλιακή χώρα, εναλλαγές δυσκοιλιότητας και διάρροιας κ.α. Η ακριβής αιτιολογία της νόσου είναι άγνωστη, αν και πολλοί επιστήμονες συνδέουν την εμφάνιση της νόσου με την ψυχική διάθεση του ατόμου.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στη Μεγάλη Βρετανία προσπάθησαν να διερευνήσουν την άγνωστη αιτιολογία των ψυχογενών ασθενειών του πεπτικού συστήματος, καθώς, όπως λένε οι ψυχοσωματικές αρρώστιες αφορούν πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι πάνω από 600 ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη δεν είχαν ευερέθιστο έντερο, είχαν διαγνωστεί ωστόσο με γαστρεντερίτιδα οποία είχε προκληθεί από ένα καµπυλοβακτηρίδιο που προκαλεί γαστρεντερίτιδα όχι μόνο στους ανθρώπους, αλλά και στα ζώα.
Οι ασθενείς απάντησαν σε ερωτηματολόγιο όταν η μόλυνση με το βακτηρίδιο είχε επιβεβαιωθεί, αναφορικά με την ψυχική τους διάθεση, τα επίπεδα στρες που ένιωθαν, τα επίπεδα τελειότητας που τους χαρακτήριζαν αλλά και τις αντιλήψεις και τον τρόπο συμπεριφοράς τους απέναντι σε θέματα ασθενειών.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν από τους ειδικούς για 3-6 μήνες, ώστε να διαπιστώσουν οι επιστήμονες αν είχαν κάποια από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, όπως φουσκώματα, διάρροιες, δυσκοιλιότητα κ.λπ.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 49 από τους συμμετέχοντες παρουσίασαν τελικά ευερέθιστο έντερο. Όπως ανέφεραν, οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να παρουσιάσουν πρόβλημα ευερέθιστου εντέρου.
Αυτό που φάνηκε καθαρά όμως, είναι ότι τα άτομα που παρουσίασαν ευερέθιστο έντερο, ήταν αυτά που είχαν αναφέρει στην αρχή της μελέτης ότι βιώνουν έντονο στρες και άγχος και γενικά είχαν περισσότερα ψυχοσωματικά συμπτώματα.
Επίσης διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ασθένησαν με ευερέθιστο έντερο συνέχισαν να εργάζονται παρόλο που είχαν έντονα συμπτώματα και σταματούσαν μόνο όταν η κατάσταση της υγείας τους έφτανε στο απροχώρητο. Οι ερευνητές τόνισαν, ότι αυτή η συμπεριφορά είτε χειροτερεύει και επιδεινώνει τη νόσο, είτε αν δεν έχει εμφανιστεί ακόμα τη βοηθάει να προκληθεί.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα άτομα που έχουν υψηλές προσδοκίες στο να κάνουν πάντοτε το σωστό, δεν δέχονται να σταματήσουν τη δουλεία τους και επιστρέφουν στα καθήκοντά τους νωρίτερα από ότι τους έλεγε ο θεράπων ιατρός με αποτέλεσμα να επιδεινώνουν την κατάσταση τους.
Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι το χρόνιο στρες και το ανεξέλεγκτο άγχος, η υπερβολική κούραση και ειδικά σε περιόδους κρίσης ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού και βοηθούν στην εμφάνιση ψυχοσωματικών ασθενειών όπως είναι το ευερέθιστο έντερο.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram