Οι άνθρωποι που ατενίζουν με αισιοδοξία τη ζωή έχουν σημαντικά καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι σε μελέτη με περισσότερους από 5.100 εθελοντές, ηλικίας 45-84 ετών, οι πιο αισιόδοξοι απ’ όλους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν άριστη καρδιαγγειακή υγεία, σε σύγκριση με τους πιο απαισιόδοξους.Η συσχέτιση αυτή παρέμεινε ισχυρή ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν όλους τους άλλους παράγοντες που υπονομεύουν την υγεία της καρδιάς και των αγγείων – από τον τρόπο ζωής έως τυχόν συνυπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας.
Όπως εξηγούν η επίκουρη καθηγήτρια Ροζάμπλα Χερνάντεζ και οι συνεργάτες της στην επιθεώρηση «Health Behavior and Policy Review», η καρδιαγγειακή υγεία των εθελοντών βαθμολογήθηκε από 0 έως 14 με βάση επτά παραμέτρους.
Οι παράμετροι αυτές ήταν η αρτηριακή πίεση, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (είναι δείκτης παχυσαρκίας), τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας (δηλαδή το σάκχαρο στο αίμα, όταν κάποιος είναι νηστικός), τα επίπεδα χοληστερόλης, η ποιότητα της διατροφής, η φυσική δραστηριότητα και το ιστορικό καπνίσματος.
Κάθε παράμετρος βαθμολογήθηκε με 0,1 ή 2, αναλόγως με το αν ήταν «κακή», «ενδιάμεση» ή «ιδανική» αντιστοίχως.
Όσο υψηλότερη ήταν η συνολική βαθμολογία ενός εθελοντή, τόσο καλύτερη ήταν η καρδιαγγειακή υγεία του.
Οι εθελοντές συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια που αξιολογούσαν την ψυχική υγεία τους, τα επίπεδα της αισιοδοξίας και την σωματική υγεία τους, καθώς κλήθηκαν να αναφέρουν τυχόν διαγνώσεις που είχαν για νοσήματα όπως η αρθρίτιδα, η ηπατοπάθεια και η νεφρική νόσος.
Η συνδυασμένη ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι η συνολική βαθμολογία της καρδιαγγειακής υγείας των εθελοντών αυξανόταν κατ’ αναλογίαν με την αύξηση του επιπέδου της αισιοδοξίας τους.
Έτσι, οι πιο αισιόδοξοι εθελοντές είχαν κατά 50% περισσότερες πιθανότητες να έχουν «ενδιάμεσο» επίπεδο καρδιαγγειακής υγείας και κατά 76% περισσότερες πιθανότητες να έχουν «άριστη» καρδιαγγειακή υγεία, σε σύγκριση με τους απαισιόδοξους.
Επιπλέον, οι αισιόδοξοι είχαν σημαντικά καλύτερα επίπεδα σακχάρου και ολικής χοληστερόλης, καθώς και να διάγουν πιο δραστήρια ζωή και να έχουν πιο υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος (επομένως να έχουν λιγότερα περιττά κιλά). Είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να είναι καπνιστές.
Τα ευρήματα αυτά μπορεί να έχουν μεγάλη κλινική σημασία, λένε οι ερευνητές, διότι μία μελέτη του 2013 είχε δείξει πως έστω και κατά 1 βαθμό να αυξηθεί η συνολική βαθμολογία στις επτά προαναφερθείσες παραμέτρους, μειώνεται κατά 8% ο κίνδυνος για έμφραγμα και εγκεφαλικό.
ΤΑ ΝΕΑ
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram