Nbaxevanis

Europlan
KOSA
LIFE

Μπρόκολο: Αντικαρκινική δράση, προστασία στην καρδιά και στα μάτια

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Το ιδανικό λαχανικό και πανίσχυρο όπλο για τον οργανισμό είναι χωρίς αμφιβολία το μπρόκολο. Το μπρόκολο έχει δράση αντικαρκινική, αντι-μικροβιακή, ενισχυτική του ανοσοποιητικού, δρα ευεργετικά για την καρδιά και προστατευτικά για τα μάτια. Επιπλέον αυτή την εποχή αποτελεί ιδανική πηγή βιταμίνης C.

Διαβάστε για τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό το μπρόκολο…

NOVA

Το μπρόκολο στη «μάχη» κατά του καρκίνου

Έρευνες δείχνουν ότι το μπρόκολο μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πεπτικού συστήματος. Χαρακτηριστικά, μια σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Nutrition And Cancer» βρήκε σύνδεση μεταξύ της μεγαλύτερης κατανάλωσης σταυρανθών λαχανικών και του χαμηλότερου κινδύνου καρκίνου του στομάχου.

Ακόμα, μια σχετική μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο «Annals Of Oncology», διαπίστωσε ότι τα λαχανικά brassica, ιδίως, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ των υποκειμένων της μελέτης.

Πέρα από τις ιδιότητες πρόληψης του καρκίνου, το μπρόκολο μπορεί να βοηθήσει και στη βελτίωση της συνολικής υγείας του πεπτικού συστήματος σε καθημερινή βάση.

Συγκεκριμένα, η Κάρι Γκάμπριελ σημειώνει: «Όταν καταναλώνετε μπρόκολο, λαμβάνετε περίπου το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην υποστήριξη ενός υγιούς πεπτικού συστήματος και διατηρούν τη σωστή λειτουργία των εντέρων μας».

Mechanical Solutions

Αναλυτικά, μια σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Journal Of Cancer Prevention», διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση μπρόκολου βοήθησε όχι μόνο στην ομαλοποίηση των συνηθειών του εντέρου σε μια ομάδα νεαρών ενηλίκων με δυσκοιλιότητα, αλλά οι διαλυτές φυτικές ίνες μπορεί, επίσης, να συμβάλουν στην προώθηση της ευνοϊκής ισορροπίας του εντέρου.

Προστασία στην καρδιά

Το μπρόκολο ανήκει στα κραμβοειδή λαχανικά όπως και το κουνουπίδι και έχουν πλούσια αντιοξειδωτική σύνθεση, παρέχοντας προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αποτελεί επίσης πολύ καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης.

Προστασία στα μάτια

Χάρη στην ουσία σουλφοραμάνη, θεωρείται ότι προστατεύει τα κύτταρα του ματιού από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Όσο περισσότερη σουλφοραμάνη αφομοιώσουν τα κύτταρα του αμφιβληστροειδή πριν από την έκθεση στον ήλιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η άμυνα τους απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Θρεπτικά στοιχεία

Το μπρόκολο περιέχει 91% νερό. Επιπλέον όμως είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Α, Β-καροτίνη, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες ενώ αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών.

Τα 100γρ μπρόκολου (βρασμένου) δίνουν μόλις 30 θερμίδες και μια μεγάλη λίστα θρεπτικών συστατικών, τα οποία είναι τα εξής:

  • Υδατάνθρακες 5 g
  • Σάκχαρα 1.7 g
  • Φυτικές ίνες 6.64 g
  • Λίπος 0.37 g
  • Πρωτεϊνη 2.82 g
  • Βιταμίνη C 89.2 mg
  • Ασβέστιο 47 mg
  • Σίδηρος 0.73 mg
  • Μαγνήσιο 21 mg
  • Φώσφορος 66 mg
  • Κάλιο 316 mg
  • Ψευδάργυρος 0.41 mg
  • Φολικό οξύ (B9) 63 mg

Για να σας χαρίσει το μπρόκολο όλα τα πολύτιμα συστατικά του χρειάζεται να είναι φρέσκο και να μην το παρακάνετε στο βράσιμο.

Με το βράσιμο χάνει το 66% των συστατικών του ενώ στον ατμό μόλις 47%.

Διαλέξτε μικρά πράσινα, μεστά κεφαλάκια μπρόκολου και απολαύστε το με όποιο τρόπο σας αρέσει, ωμό, σωτέ, στον ατμό ή στο φούρνο, με ζυμαρικά, κρέας ή απλώς σκέτο.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button