Nbaxevanis

Europlan
KOSA
LIFE

Αυξάνουν τον κίνδυνο στο έντερο τα πολλά γλυκά

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Αυξάνει ενδεχομένως τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του παχέος εντέρου, η κατάχρηση σε σοκολάτες και γλυκά, όπως τα μπισκότα και τα κέικ, υποστηρίζουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

NOVA

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και της Αμπερντήν, ζήτησαν από περισσότερους από 2.000 πάσχοντες από καρκίνο του εντέρου να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τη διατροφή πριν τη διάγνωση της νόσου.

Το ίδιο έκαναν άλλοι 3.000 συνομήλικοί τους εθελοντές, από τις ίδιες περιοχές της Βρετανίας, οι οποίοι όμως δεν έπασχαν από καρκίνο.

Τα ερωτηματολόγια αφορούσαν 170 διαφορετικά τρόφιμα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι έτρωγαν τα περισσότερα σνακ με πολλές θερμίδες, λίπη και ζάχαρη, όπως γλυκά, σοκολάτες, κέικ και καραμέλες, είχαν κατά 18% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του εντέρου σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα.

Mechanical Solutions

Η υπερκατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη επίσης αύξανε τον κίνδυνο εκδηλώσεως της νόσου (κατά 12%), το ίδιο και η υπερκατανάλωση λευκού, τηγανητού ψαριού. Το τελευταίο εύρημα μπορεί να μοιάζει απρόσμενο, αλλά οι ερευνητές το αποδίδουν στον ανθυγιεινό τρόπο μαγειρέματος του ψαριού.

Αντιθέτως, ο καφές φάνηκε να δρα προστατευτικά, μειώνοντας κατά 8% τον κίνδυνο, όταν καταναλωνόταν σε μεγάλες ποσότητες, δηλαδή πάνω από τρία φλιτζάνια την ημέρα.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button