Αν τα παιδιά σας σας παρακαλάνε να τους αγοράσετε κινητό τηλέφωνο, να ξέρετε πώς δεν είστε οι μόνοι.
Τι λένε όμως τα στατιστικά; 64% των γονέων πιστεύουν ότι μεταξύ 10-14 ετών είναι η κατάλληλη ηλικία για ένα παιδί να πάρει το πρώτο του κινητό τηλέφωνο, όπως αποκαλύπτει μια μελέτη από την American Express, ενώ το 10% των γονέων πιστεύουν ότι κάτω από 10 ετών είναι εντάξει. Εσείς θυμάστε σε ποια ηλικία πήρατε το πρώτο κινητό τηλέφωνο; Μάλλον ο αριθμός είναι διψήφιος. Είναι λοιπόν γεγονός πώς στις μέρες μας είτε για λόγους ανάπτυξης είτε λόγω ανησυχίας των γονέων, τα παιδιά έχουν στην τσέπη τους κινητό τηλέφωνο σε πολύ μικρή ηλικία. Εμείς πάντως σας συμβουλεύουμε να αγοράσετε αυτό το αξεσουάρ στα παιδιά όταν θα αισθανθείτε άνετοι με αυτήν σας την απόφαση και σίγουρα όταν το παιδί σας είναι αρκετά ώριμο. Αν το ένστικτό σας λέει ότι είναι ακόμα πολύ μικρά για κινητό τηλέφωνο, τότε μάλλον θα πρέπει να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Ιδού οι λόγοι!
Εντολές του γιατρού
Τα παιδιά σήμερα περνούν κατά μέσο όρο επτά ώρες την ημέρα σε μέσα ψυχαγωγίας, σύμφωνα, με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Είναι η δουλειά σας ως γονείς να το διαχειρίζεστε, να το παρακολουθείτε και να περιορίσετε αυτές τις ώρες όσο εσείς νομίζετε.
Αν όμως εφοδιάσετε ένα παιδί με ένα smartphone, καταλαβαίνετε ότι έτσι δεν θα μπορείτε να το ελέγχετε όσο χρειάζεται και αφήνετε τις ενέργειές στην τύχη τους.
Ο κίνδυνος του Διαδικτύου
Το πρόβλημα με το Διαδίκτυο είναι ότι ποτέ δεν είστε εντελώς ανώνυμοι. Ακόμα κι αν έχετε ενεργοποιήσει τις πιο αυστηρές ρυθμίσεις απορρήτου στους λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων των παιδιών σας, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να αλλάξουν αυτά.
Μπορεί να γινόμαστε υπερβολικοί, αλλά ο κόσμος εκεί έξω είναι τρομακτικός οπότε προστατέψτε τα παιδιά όσο περισσότερο γίνεται. Με ένα smartphone μπορούν εύκολα να αποκτήσουν πρόσβαση στα social media και στο Διαδίκτυο χωρίς να ξέρετε τι αναζητήσεις κάνουν και ποιες σελίδες επισκέπτονται.
Η κοινωνική τους ζωή επαναπροσδιορίζεται
Σίγουρα, η τεχνολογία μας συνδέει με τους υπόλοιπους με μεγαλύτερη ευκολία – αν δεν ήταν το Facebook, τότε δεν θα είχατε καμία επικοινωνία με τους συμμαθητές σας, έτσι δεν είναι; Αλλά μπορεί να κάνει την επικοινωνία υπερβολικά εύκολη.
Το chat για παράδειγμα αντικαθιστά την βόλτα έξω με κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο για να πούμε τα νέα μας. Και πώς θα αισθάνονται τα παιδιά στο μέλλον, ενδεχομένως σε μια τηλεφωνική επικοινωνία, όταν έχουν μάθει να λένε τα νέα τους στέλνοντας μήνυμα; Μερικές φορές δεν υπάρχει υποκατάστατο για την συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο. Και τα παιδιά σας πρέπει να το γνωρίζουν αυτό.
Οι εφαρμογές είναι στη διάθεσή τους (σοβαρά τρομακτικό)
Μπορεί οι δικές σας αγαπημένες εφαρμογές να αφορούν τις καιρικές συνθήκες ή κανένα παιχνίδι γνώσεων. Τα παιδιά όμως εύκολα μπορούν να παρασυρθούν και να κατεβάσουν εφαρμογές που δεν είναι κατάλληλες για την ηλικία τους.
Μεγάλος κίνδυνος το bulling μέσω Διαδικτύου
Πέραν,του εκφοβισμού πρόσωπο με πρόσωπο, τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι περιπτώσεις του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbullying). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το cyberbullying είναι πρώτο στη λίστα των καταγγελιών στις γραμμές βοήθειας για θέματα που σχετίζονται με το Διαδίκτυο, ενώ στην Ελλάδα είναι στη δεύτερη. Ένα Smartphone λοιπόν, διευκολύνει στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Αναβάλλετε το όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ο εθισμός ξεκινά από νωρίς
Το ίδιο το παιδί που δεν μπορεί να αποχωριστεί μια εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μετατραπεί σε ένα εξαρτημένο χρήστη του YouTube και αργότερα στην αποστολή των γραπτών μηνυμάτων. Ο χρόνος στην οθόνη είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της ζωής τους, αλλά όσο περισσότερο μπορείτε να το ελέγξετε, τόσο το καλύτερο.
baby.gr
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram