Τέσσερα μέρη σε 4 διαφορετικούς νομούς της Κρήτης που ο καθένας θα ήθελε να επισκεφτεί φέτος το καλοκαίρι.
Παλαιόκαστρο:
Το Παλαιόκαστρο ή Παλιόκαστρο είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ δυτικά από την πόλη του Ηρακλείου. Η μικρή παραλία συνδυάζει βότσαλο στην δεξιά πλευρά και αμμουδιά στην αριστερή , αφήνοντας έτσι ικανοποιημένο ακόμα και τον πιο απαιτητικό περιηγητή.
Σε απόσταση 500 μέτρων από την παραλία ξεκινάει το φαράγγι του Παλαιοκάστρου , το οποίο μπορεί κανείς να το διασχίσει περπατώντας ή ακόμα και με το ποδήλατο εξαιτίας του δρόμου που υπάρχει στην μέση του. Εκεί ερχόμαστε σε επαφή με πάρα πολλές μυρωδιές καθώς υπάρχει ποικιλία σε διάφορα φυτά όπως ρίγανη , άγριο θυμάρι , δάφνη κ.α
Μέσα στο φαράγγι είναι κτισμένος ο ναός , ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Ζωοδόχο πηγή και εορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου εβδομάδος.
Αργυρούπολη:
Η Αργυρούπολη είναι ορεινό χωριό σε απόσταση 25 χλμ από την πόλη του Ρεθύμνου και σε υψόμετρο περίπου 260 μέτρων. Το χωριό αποτελείται από δύο συνοικίες , το άνω και το κάτω χωριό.
Το χωριό είναι φημισμένο κυρίως για τις πηγές του , τους μηλους του και για τα νερά που κυλούν από κάθε σημείο. Λίγο πιο πέρα από το χωριό μπορεί να επισκεφθεί κάνεις μια αρχαία νεκρόπολη καθώς και ένα δέντρο , του οποίου η ηλικία είναι μερικών αιώνων.
Έξω από το χωριό υπάρχει μια εκκλησία , η οποία ονομάζεται “ναός των Πέντε Παρθένων”. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση , η Εκκλησία πήρε το όνομα της από πέντε κοπέλες από την Αργυρούπολη που βρήκαν καταφύγιο στους τάφους ενός αρχαίου νεκροταφείου. Εκεί έζησαν , πέθαναν και τάφηκαν. Όσο ζούσαν όμως είχαν αποκτήσει μεγάλη φήμη και έτσι πολλοί προσκυνητές ερχόντουσαν στα σπήλαια για να λάβουν την ευλογία τους. Την Τρίτη του Πάσχα , όπου εορτάζει και η Εκκλησία , μεγάλο πανηγύρι γίνεται στην Αργυρούπολη και πολλοί πιστοί καταφθάνουν στο χωριό ώστε να πάρουν αγίασμα από τους τάφους θεωρώντας το ευλογία.
Μηλιά:
Η Μηλιά είναι ένας αναπαλαιωμένος οικισμός 54 χλμ. από το κέντρο της πόλης των Χανίων και σε υψόμετρο 500 μ. σε μια τοποθεσία μέσα στη φύση της επαρχίας Κισσάμου. Ειναι χτισμένη σε πλαγιά βουνού και περιβάλλεται από ένα τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους και διασχίζεται από ένα μικρό ρυάκι.
Στη Μηλιά δεν υπάρχει ηλεκτρικό και δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Οχι γιατί δεν έχουν φθάσει εκεί, αλλά από επιλογή. Γιατί όσοι επιλέγουν να περάσουν λίγες ημέρες εκεί το κάνουν για να έρθουν σε επαφή με τη φύση.
Οι διακοπές στην Μηλιά περιλαμβάνουν διαμονή, σίτιση και κάποιες δραστηριότητες όπως το περπάτημα βουνού, διάσχιση φαραγγιών, γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον και τους ανθρώπους και την κουλτούρα τους. Ενίοτε και ανάλογα με την ζήτηση δημιουργούνται μαθήματα μαγειρικής, επισκέψεις σε οινοποιεία, μελισσοκομεία, σε τοπικά πανυγήρια,κλπ.
Κάτω Ζάκρος:
Η Ζάκρος βρίσκεται 106 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για ένα πανέμορφο κόλπο περιτριγυρισμένο από κοντή βλάστηση. Η παραλία βρίσκεται σχετικά κοντά στη Ζάκρο, περίπου 8 χλμ από το χωριό, το οποίο είναι ένα από τα πιο γραφικά στο Λασίθι.
Αν επισκεφθείτε τη Ζάκρο, επιβάλεται να περπατήσετε στο περίφημο άγριο φαράγγι της Ζάκρου, γνωστό κι ως Φαράγγι των Νεκρών από τους πολλούς Μινωικούς τάφους που βρέθηκαν στις σπηλιές των τοιχωμάτων του.
Το πιο γνωστό αξιοθέατο της Ζάκρου βρίσκεται λίγα μέτρα από την παραλία και δεν είναι άλλο από το Μινωικό παλάτι της Ζάκρου, το 4ο μεγαλύτερο μετά την Κνωσό, τη Φαιστό και τα Μάλια. Το παλάτι είχε κεντρική αυλή, λαβύρινθο και ιερείο. Τα ευρήματα που βρέθηκαν ήταν αρκετά πλούσια (φύλλα χρυσού, ελεφαντόδοντα, κοσμήματα, αγγεία κλπ)
Αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για μια βόλτα στο χωριό της Άνω Ζάκρου, να περιηγηθείτε στα γραφικά σοκάκια και στις εκκλησιές του. Μπορείτε να επισκεφτείτε τις πηγές της Ζάκρου, που δημιουργούν μια μικρή όαση με πλατάνια και γάργαρα νερά που στο παρελθόν γύριζαν τους πολλούς νερόμυλους του χωριού. Σήμερα κάποιοι νερόμυλοι έχουν μετατραπεί σε ένα πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Υδροκίνησης.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram