Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία αύξησης τιμών φαρμάκων σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Ειδικότερα ο οργανισμός με ανάρτησή του επισημαίνει ότι «Κατόπιν εντολής του Υπουργείου Υγείας, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, την κάλυψη των θεραπευτικών αναγκών των ασθενών και το δημοσιονομικό όφελος, παρακαλούνται οι Κάτοχοι φαρμακευτικών προϊόντων τα οποία έχουν ευρεία κυκλοφορία με σημαντικές πωλήσεις, είναι μοναδικά και υπάρχει κίνδυνος απόσυρσης από την ελληνική αγορά λόγω της χαμηλής λιανικής τιμής τους, να υποβάλλουν τα αιτήματά τους για αναπροσαρμογή τιμής, στην ηλεκτρονική διεύθυνση pricelist@eof.gr έως και την 23η Φεβρουαρίου 2023».
Ήδη, αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους στον ΕΟΦ και αναμένεται να ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις, οι οποίες λαμβάνονται με βάση τρία κριτήρια: την τιμή τους, τον όγκο πωλήσεων και το κοστολόγιο (συνυπολογίζοντας και το clawback).
Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο έχει ανακοινωθεί από το καλοκαίρι, με στόχο να αποτραπεί η απόσυρση των φαρμάκων των οποίων η τιμή κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθιστώντας τα ασύμφορα για τις επιχειρήσεις. Μάλιστα μεταξύ των σκευασμάτων αυτών περιλαμβάνονται και οι ηπαρίνες για τις οποίες υπήρξε σημαντικό πρόβλημα στη χώρα μας, και μάλιστα υπήρχε κίνδυνος να αποσυρθούν από την αγορά.
Να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν περιοριστεί σημαντικά. Μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «οι ελλείψεις είχαν φτάσει σε κάποιο σημείο στα 400 φάρμακα, όμως σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΦ, έχουμε ελλείψεις σε 135 φάρμακα που είναι μάλιστα φάρμακα που λείπανε και πιο πριν. Ήταν δηλαδή φάρμακα που βρίσκονται σε διαρκή έλλειψη λόγω παραγωγής».
Εξαίρεση από το clawback
Αξίζει να επαναλάβουμε πως προς την ίδια κατεύθυνση, η Πολιτεία σχεδιάζει να εφαρμόσει το μοντέλο καταλογισμού των αυτόματων επιστροφών (clawback) που ακολουθείται στα νοσοκομειακά φάρμακα και για τα φθηνά φαρμακευτικά σκευάσματα που διακινούνται στα φαρμακεία και αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Στο πλαίσιο αυτό, σύντομα αναμένεται Υπουργική Απόφαση που θα εξαιρεί τα φάρμακα με τιμή αποζημίωσης 5 ευρώ ( λιανική τιμή κάτω των 7,5 ευρώ) από την απόδοση clawback, δηλαδή την υποχρέωση των εταιρειών να επιστρέφουν στο κράτος το ποσό της υπέρβασης της προϋπολογισθείσας δαπάνης.
«Ένα μέτρο το οποίο μελετάμε αυτή τη στιγμή και αναμένεται να το ανακοινώσει ο Υπουργός Υγείας, είναι να κάνουμε το ίδιο πράγμα για τα φτηνά φάρμακα του καναλιού της λιανικής, όπως κάνουμε και στα νοσοκομεία. Δηλαδή, στα φάρμακα τα οποία φεύγουν από την αγορά διότι διακινούνται με χαμηλές τιμές, είτε οι εταιρείες δεν έχουν τη δυνατότητα να τα παράγουν λόγω αυξημένου κόστους και χαμηλής τιμής πώλησης, θα μηδενίσουμε το clawback», δήλωσε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος του Υπουργού Υγείας, Μπάμπης Καραθάνος σε πρόσφατη ημερίδα, διευκρινίζοντας ότι το μέτρο αφορά στα σκευάσματα με τιμή μέχρι 7,5 ευρώ.
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του ygeiamou.gr η αγορά εκτιμά πως το συγκεκριμένο μέτρο είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εφαρμοστεί καθώς αφορά μία συνολική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ η οποία προκαλεί υπέρβαση πάνω από 120 εκατ. ευρώ. ποσό το οποίο δεν είναι εύκολο να εξασφαλιστεί.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram