Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΥΓΕΙΑ

Οι 5 κατηγορίες ασθενών με «απεριόριστο» στη διεξαγωγή εξετάσεων

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Νέες «δεξαμενές» clawback δημιουργούν, όπως φαίνεται, οι νεότερες πρωτοβουλίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Η διευκόλυνση των χρονίως πασχόντων και ομάδων του πληθυσμού που έχουν ανάγκη τακτικής εργαστηριακής παρακολούθησης, όπως είναι οι έγκυες διορθώνει αδικίες, αλλά έχει ως «τίμημα» τη δυσκολία… μαζέματος του clawback που επιχειρείται εδώ και μήνες.

Προχθές, ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε γνωστή, μέσω ανάρτησής του, την έκδοση Υπουργικής Απόφασης, με την οποία επιχειρεί να αποκαταστήσει την πρόσβαση σε εργαστηριακές εξετάσεις για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Ογκολογικοί, αιματολογικοί ασθενείς, άνθρωποι με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, με καρδιακές αρρυθμίες καθώς και έγκυες είχαν πλαφόν συνταγογράφησης εξετάσεων. Πλέον, μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας, αίρονται όλοι οι περιορισμοί και οι παραπάνω κατηγορίες πληθυσμού έχουν απεριόριστη πρόσβαση στις διαγνωστικές εξετάσεις.

NOVA

«Από την επόμενη εβδομάδα, αίρονται όλοι οι περιορισμοί στην πρόσβαση για διαγνωστικές εξετάσεις για όλους τους ογκολογικούς και αιματολογικούς ασθενείς, τους ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακές αρρυθμίες, καθώς και τις εγκύους. Όταν οι άλλοι φωνάζουν, εμείς καθημερινά κάνουμε έργα για τη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας με ανάρτησή του στο «X».

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τώρα υπήρχε όριο στην επαναληψιμότητα συγκεκριμένων διαγνωστικών εξετάσεων, με σκοπό να παρακολουθείται η δαπάνη και να μην διενεργούνται διαγνωστικές εξετάσεις ανεξέλεγκτα.

«Στα πλαίσια της σύννομης και αναγκαίας παραπομπής ασθενών για διαγνωστικές πράξεις και μέχρι την ολοκλήρωση των διαγνωστικών πρωτοκόλλων θεσπίζονται άμεσα οι κατευθυντήριες οδηγίες […]. Η μη τήρηση των κατευθυντηρίων οδηγιών από τους θεράποντες ιατρούς αποτελεί για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ένδειξη για τη διενέργεια στοχευμένου ελέγχου των παραπεμπτικών για τις διαγνωστικές πράξεις που συνταγογράφησε ο συγκεκριμένος ιατρός, ο οποίος υποχρεούται να αιτιολογήσει την αναγκαιότητα της διαγνωστικής πράξης. Επίσης και των ICD−10 που συνταγογραφήθηκαν από τον ιατρό και τα οποία κοινοποιούνται υποχρεωτικά από την ΗΔΙΚΑ στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Ο εν λόγω ιατρός υποχρεούται να αιτιολογήσει την αναγκαιότητα της διαγνωστικής πράξης σε σχέση με τo ICD−10», ανέφερε η προηγούμενη απόφαση.

«Κατά τη διάρκεια της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τον συνταγογραφούντα ιατρό, το σύστημα ενημερώνει τον ιατρό για το κατά πόσον οι εξετάσεις που συνταγογραφεί βρίσκονται εντός του επιτρεπόμενου αριθμητικού ορίου. Όσες εξετάσεις υπερβαίνουν τον εγκεκριμένο αριθμό διενεργούνται δωρεάν στις δημόσιες δομές, χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου, αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ εφόσον διενεργηθούν σε ιδιώτες παρόχους. Για τις εξετάσεις αυτές το παραπεμπτικό αναφέρει «δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΠΥ σε ιδιώτη πάροχο» […]. Εξετάσεις υψηλού κόστους, όπως για παράδειγμα Αξονικές και Μαγνητικές Τομογραφίες και Έγχρωμοι Υπέρηχοι (Triplex) που βρίσκονται εκτός των ορίων έγκρισης, δύναται σε ειδικές περιπτώσεις να αποζημιωθούν στον ιδιωτικό τομέα σε περιπτώσεις υπέρβασης του πλαφόν, μετά από σχετική έγκριση του ΕΟΠΥΥ», πρόσθετε η ίδια ρύθμιση.

Mechanical Solutions

Το Υπουργείο Υγείας φαίνεται να αποκαθιστά με την τωρινή του απόφαση αδικίες στη διενέργεια εξετάσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες των διαγνωστικών εργαστηρίων, πρέπει να αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τη δαπάνη που προκύπτει από τις εξετάσεις.

Όπως εκτιμάται σε πρώτη φάση, με βάση όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, επιπλέον εξετάσεις θα βαραίνουν τη δαπάνη και κατά συνέπεια το clawback που καλούνται να πληρώσουν τα διαγνωστικά. Και αυτό τη στιγμή που γίνονται κινήσεις περιορισμού του clawback. Το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας την ερχόμενη εβδομάδα. Στη συνάντηση κατά πάσα πιθανότητα θα λυθούν όλες οι παραπάνω απορίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη οι εργαστηριακές ειδικότητες θεωρούν πως μετακυλίεται δαπάνη εξετάσεων από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, αφού η δυνατότητα να εργάζονται οι γιατροί του ΕΣΥ και στον ιδιωτικό τομέα σημαίνει – πιθανότατα – και μετακίνηση του πληθυσμού στον ιδιωτικό τομέα, το ίδιο και της δαπάνης.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button