Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΥΓΕΙΑ

Μην «πνίγετε» το φτέρνισμα σας, είναι επικίνδυνο

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Κάθε φορά που φτερνιζόμαστε από τη ρινική οδό και το στόμα εκτοξεύονται περισσότερα από 100.000 μικρόβια. Είτε γνωρίζουμε αυτή την πληροφορία είτε όχι, για λόγους ευγένειας κυρίως, όταν βρισκόμαστε με κόσμο, αλλά και όταν είμαστε μόνοι, συνηθίζουμε ή να βάζουμε μπροστά στο πρόσωπό μας το χέρι μας -τι μας φταίνε οι γύρω μας;- ή να “πνίγουμε” το φτέρνισμά μας, προκειμένου να μην κάνουμε θόρυβο, αλλά και… λεκέδες.

Όμως, αυτή η συνήθεια μπορεί να αποβεί ιδιαιτέρως επιβλαβής σύμφωνα με ομάδα ωτορινολαρυγγολόγων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Αρκάνσας. Και να μερικά πράγματα που οφείλουμε να γνωρίζουμε τώρα που η γρίπη βρίσκεται ακόμη σε έξαρση κι από κοντά έχουμε να περιμένουμε και τις αλλεργίες της άνοιξης: ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν φτερνιστούμε, στους πνεύμονές μας συγκεντρώνεται ένα ικανό ποσοστό πίεσης του αέρα. Αυτή είναι η διαδικασία προετοιμασίας άμεσης εκκένωσης της ρινικής κοιλότητας, την οποία εμείς αντιλαμβανόμαστε ως ένα γαργαλητό στη μύτη -λίγο πριν φτερνιστούμε- και μία ήπια αναστάτωση στην περιοχή του στήθους. Όταν, λοιπόν, συγκρατούμε τη φόρα του φτερνίσματος, κλείνοντας το στόμα ή τη μύτη, η κίνηση αυτή πρακτικά στέλνει τον συμπιεσμένο αέρα στην ευσταχιανή σάλπιγγα. Πρόκειται για τον πόρο (σωλήνα), με τον οποίο συγκοινωνεί το μέσο αυτί με το ρινοφάρυγγα.

NOVA

H πίεση που αναπτύσσεται από ένα φτέρνισμα -και καθώς αυτή διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό- μπορεί να προκαλέσει εσωτερική ζημιά στο αυτί, συμπεριλαμβανομένης της ρήξης τυμπάνου.

Ο συγκεκριμένος πόρος έχει δύο στόμια, από τα οποία το ένα συγκοινωνεί με τον φάρυγγα και το δεύτερο με το μέσο αυτί. Κύριος ρόλος της ευσταχιανής σάλπιγγας είναι η προστασία του τυμπάνου. (Όσο για το όνομά της, αυτό το οφείλει στον ιταλό γιατρό Ευστάχιο, ο οποίος την ανακάλυψε τον 16ο αιώνα). Από εκεί ο αέρας ωθείται στην κοιλότητα του μέσου αυτιού και πολύ συχνά καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πήγε σωστά, καθώς αισθανόμαστε είτε έναν οξύ πόνο στο αυτί είτε κάτι σαν σφύριγμα. Αντίστοιχη πίεση ασκείται και στους οφθαλμούς, όπως επισημαίνουν οι γιατροί και παρά το ότι ο κίνδυνος τραυματισμού και απώλειας ακοής μπορεί να είναι σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο, δεν θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

Όπως αναφέρουν, η πίεση  που αναπτύσσεται από ένα φτέρνισμα -και καθώς αυτή διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό- μπορεί να προκαλέσει εσωτερική ζημιά στο αυτί, συμπεριλαμβανομένης της ρήξης τυμπάνου. Τι άλλο;   Οι τραυματισμοί από την συγκράτηση του φτερνίσματος δεν αποκλείουν κατάγματα στις οφθαλμικές κόγχες και τους χόνδρους του λάρυγγα, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, έντονο πόνο στο λαιμό και το στήθος από τη βίαιη εισροή αέρα, ρήξη των αιμοφόρων αγγείων στα μάτια καθώς και ρήξη ή αποδυνάμωση αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο… Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε για να αποφύγουμε όλα τα παραπάνω; Να απολαύσουμε το φτέρνισμα που μας έρχεται, χωρίς καμία καταπίεση. Απλώς, ας φροντίσουμε στα γρήγορα να απομακρυνθούμε απ’ όσους βρίσκονται κοντά μας -για το καλό τους, βέβαια- ή απλώς ας καλύψουμε με τα χέρια μας ελαφρά την περιοχή γύρω από τη μύτη και το στόμα.

Mechanical Solutions


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button