Ενας στους τρεις θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα συμβαίνουν πρόωρα σε άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών.
Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα παγκοσμίως παρά από οποιαδήποτε άλλη αιτία: πάνω από 18,6 εκατομμύρια κάθε χρόνο.
Το 85% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλονται σε έμφραγμα και εγκεφαλικό.
Τα στοιχεία αυτά παραθέτει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς που φέτος το μήνυμά της είναι «Χρησιμοποιήστε την καρδιά, Γνωρίστε την καρδιά».
Η σημερινή ημέρα στόχο έχει να υπενθυμίσει σε όλους, διεθνώς, να φροντίζουν τις καρδιές τους. Η εκστρατεία εστιάζει στο πόσο ουσιαστικό είναι να γνωρίσουμε την καρδιά μας και την καρδιαγγειακή μας υγεία. «Με το δεδομένο ότι σε ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού- οι γνώσεις για την υγεία της καρδιάς είναι ακόμα περιορισμένες, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στοχεύει συστηματικά να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τους πολίτες για τους παράγοντες κινδύνου Καρδιαγγειακών Νόσων και για το πώς πρέπει να φροντίζουν την καρδιά τους και την υγεία τους συνολικά», ανέφερ ο Καθηγητής Καρδιολογίας και Πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Γ. Κοχιαδάκης.
Πολλοί παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή πίεση, αλλάζουν με παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και θεραπεία
Τι είναι η καρδιαγγειακή νόσος
Η καρδιαγγειακή νόσος είναι μια κατηγορία ασθενειών που επηρεάζουν την καρδιά ή τα αιμοφόρα αγγεία (φλέβες και αρτηρίες). Μπορεί να προκληθεί από έναν συνδυασμό κοινωνικοοικονομικών, συμπεριφορικών και περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, ανθυγιεινή διατροφή, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτης, ατμοσφαιρική ρύπανση, παχυσαρκία, χρήση καπνού, νεφρική νόσος, σωματική αδράνεια, επιβλαβής χρήση αλκοόλ και το άγχος. Το οικογενειακό ιστορικό, το φύλο και η ηλικία μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ενός ατόμου. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, προσπαθούν να ελέγξουν τους παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε καρδιαγγειακές παθήσεις και πολλοί άλλοι δεν γνωρίζουν ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.
Παράγοντες κινδύνου
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως το οικογενειακό ιστορικό, δεν μπορούν να τροποποιηθούν, ενώ άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση κ.ά., μπορούν να τροποποιηθούν μέσω παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής και θεραπείας.
Κάθε άτομο που έχει έναν παράγοντα κινδύνου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχει καρδιαγγειακή νόσο. Ωστόσο, όσο περισσότεροι παράγοντες κινδύνου υπάρχουν, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, εκτός εάν ληφθούν μέτρα και με όπλο την γνώση και την πρόληψη, γίνει συντονισμένη προσπάθεια ώστε να αποτραπούν οι παράγοντες κινδύνου που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία της καρδιάς.
Πώς μειώνεται ο κίνδυνος
Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων;
- Να έχετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Μια υγιεινή διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία από μη επεξεργασμένα και φρέσκα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων άφθονων φρούτων και λαχανικών, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι.
- Να είστε προσεκτικοί με τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία συχνά περιέχουν υψηλά επίπεδα αλατιού και να πίνετε πολύ νερό.
- Να ασκείστε τακτικά. Χρειάζονται μόνο 30 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, για να βελτιώσουμε και να διατηρήσουμε την υγεία μας. Οι ενήλικες (ηλικίας 18-65 ετών) και οι ηλικιωμένοι (65+) θα πρέπει να επιδιώκουν να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα ή τουλάχιστον 75 λεπτά σωματικής δραστηριότητας υψηλής έντασης, κάθε εβδομάδα. Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει και εκείνα να κάνουν μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα κάθε μέρα.
- Να διατηρείτε ένα υγιές σωματικό βάρος. Η μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας συνήθως περιλαμβάνει τη μείωση του αριθμού των θερμίδων που καταναλώνονται από λίπη και σάκχαρα, την αύξηση της μερίδας της ημερήσιας πρόσληψης φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και ξηρών καρπών και την τακτική άσκηση.
- Να αποφεύγετε τη χρήση καπνού και κάθε καπνικού προϊόντος. Εάν σταματήσετε το κάπνισμα, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου θα μειωθεί στο μισό μέσα σε ένα χρόνο και θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα με την πάροδο του χρόνου. Αποφύγετε περιβάλλοντα γεμάτα καπνό: η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Όλες οι μορφές καπνού είναι επιβλαβείς και δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στον καπνό. Εάν δυσκολεύεστε να κόψετε το κάπνισμα, μιλήστε με το γιατρό σας για την ανάπτυξη ενός προσαρμοσμένου σχεδίου που να ταιριάζει στις ανάγκες σας.
- Να αποφεύγετε το αλκοόλ. Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο για την κατανάλωση αλκοόλ και οι επιβλαβείς επιπτώσεις του αλκοόλ υπερτερούν κατά πολύ των δυνητικών προστατευτικών οφελών. Ενώ το να πίνετε λιγότερο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ιδανική κατάσταση για την υγεία είναι να μην πίνετε καθόλου. Ακόμη και οι μέτριοι πότες παρατηρούν οφέλη για την υγεία όταν σταματούν να πίνουν αλκοόλ.
- Να διαχειρίζεστε το άγχος. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει σύσφιξη των αρτηριών, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η άσκηση, οι βαθιές αναπνοές, η χαλάρωση των μυών σας και το να αφιερώνετε χρόνο για τα πράγματα που αγαπάτε είναι απ΄ όσα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε τα επίπεδα του άγχους σας.
- Να ελέγχετε συνολικά την καρδιαγγειακή σας υγεία.
- Μάθετε να κάνετε σωστές τις μετρήσεις σας. Ο έλεγχος της αρτηριακής σας πίεσης, των επιπέδων χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας σε τακτική βάση είναι σημαντικός για τον προσδιορισμό και τον έλεγχο του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
- Πάρτε τα φάρμακά σας όπως σας έχει συνταγογραφηθεί. Εάν έχετε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε φάρμακα για να μειώσετε τον κίνδυνο. Πάρτε το φάρμακο που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας και βεβαιωθείτε ότι τηρείτε τη θεραπεία σας.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram