Oι βιοφυσικές αλλαγές από την υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγούν στην ανακατανομή του παγκόσμιου πλούτου με απρόβλεπτες και δυνητικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες, σύμφωνα με μελέτη του Γέιλ και άλλων αμερικανικών πανεπιστημίων.
Σε πρώτο επίπεδο, οι βιοφυσικές κινήσεις όπως η μετακίνηση των αποθεμάτων αλιείας προς τους πόλους λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, θα μετατοπίσει επίσης πόρους από τις κοινότητες και τα κράτη κοντά στον ισημερινό προς αυτά κοντά στους πόλους. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό φαίνεται ότι θα οξύνει τις ανισότητες μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων κοινοτήτων.
Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια Γέιλ, Ράτγκερς, Πρίνστον και Αριζόνα Στέιτ επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις επί του καθαρού παγκόσμιου πλούτου δεν είναι ξεκάθαρες. Στην πραγματικότητα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ότι οι αλλαγές θα προκαλέσουν συνολική αύξηση και όχι απώλεια του παγκόσμιου πλούτου.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Ίλαϊ Φένιτσελ, αυτό οφείλεται στις αναπόφευκτες και απρόβλεπτες διακυμάνσεις των τιμών στα μέρη όπου οι ποσότητες των αποθεμάτων ψαριών θα αυξηθούν. Οι τιμές θα επηρεαστούν σε σημαντικό βαθμό από την ποιότητα της διαχείρισης των πόρων και τα υπάρχοντα ρυθμιστικά όργανα.
«Οι άνθρωποι επικεντρώνονται κυρίως στη φυσική ανακατανομή αυτών των περιουσιακών στοιχείων, αλλά νομίζω ότι δεν έχουμε αρχίσει πραγματικά να σκεφτόμαστε το πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να ανακατανείμει τον πλούτο και να επηρεάσει τις τιμές των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο Φένιτσελ, βοηθός καθηγητής της Σχολής Δασολογίας και Περιβαλλοντικών Μελετών στο Γέιλ.
«Η αλλαγή των τιμών είναι βέβαιη διότι αντικατοπτρίζουν την ποσότητα και τη σπανιότητα του φυσικού κεφαλαίου, το οποίο είναι δύσκολο να μετακινηθεί από τους ανθρώπους. Είναι κάτι αναπόφευκτο όπως η μετακίνηση αυτών των ψαριών», πρόσθεσε.
Αυτές οι επιπτώσεις επί της αξίας του φυσικού κεφαλαίου υπογραμμίζουν την ανάγκη για συνεκτικές πολιτικές για το κλίμα, που θα ενσωματώνουν βιοφυσικές και κοινωνικές μετρήσεις, αναφέρουν οι ερευνητές.
«Έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε την κλιματική αλλαγή ως ένα απλό πρόβλημα φυσικής και βιολογίας», δήλωσε ο Μέιλιν Πίνσκι, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Ωστόσο οι άνθρωποι αντιδρούν επίσης στην κλιματική αλλαγή και αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουμε μια καλή οπτική για τις επιπτώσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς σχετικά με τους φυσικούς πόρους που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram