Μας έχει συνηθίσει στην πρωτοπορία η Τήλος. Το ακριτικό νησί υπήρξε το πρώτο στο οποίο επιβλήθηκε πλήρης απαγόρευση του κυνηγιού με στόχο την ανάπτυξη του οικοτουρισμού. Η δημοτική αρχή έστησε ναυτιλιακή εταιρεία και απέκτησε δικό της καράβι ώστε να έχει απρόσκοπτη σύνδεση τουλάχιστον με τη Ρόδο, εκεί τελέστηκαν ως γνωστόν και οι πρώτοι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών στη χώρα. Καμία έκπληξη λοιπόν στο ότι, όπως ανακοινώθηκε χθες, η Τήλος θα είναι σύντομα και το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου, παράγοντας τη δική της ενέργεια αποκλειστικά από ΑΠΕ.
Μέχρι σήμερα, το νησί ηλεκτροδοτείται μέσω υποβρύχιας διασύνδεσης με το την Κω, όπου λειτουργεί πετρελαϊκός σταθμός, αντιμετωπίζοντας συχνά μεγάλης διάρκειας διακοπές ρεύματος. Επρεπε να βρεθεί τρόπος το νησί να απεξαρτηθεί και από την Κω, αλλά και από το ρυπογόνο πετρέλαιο. Αυτό κάνει το πρόγραμμα TILOS. Εχοντας ενταχθεί στο Horizon 2020, το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. για την καινοτομία, λαμβάνοντας στη φάση της αξιολόγησης την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα σε 80 ανταγωνιστικά έργα, έχει στόχο την ενεργειακή απεξάρτηση του νησιού από συμβατικές μορφές ενέργειας και τη στροφή του στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά 15 εταίροι από επτά ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ηπιων Μορφών Ενέργειας του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. (πρώην ΤΕΙ Πειραιά), ενώ από τη χώρα μας συμμετέχουν ακόμα ο ΔΕΔΔΗΕ, η WWF Ελλάς και η εταιρεία Eunice.
Το σχέδιο περιλαμβάνει την εγκατάσταση στην Τήλο υβριδικού σταθμού που θα παράγει ενέργεια από ένα μεσαίου μεγέθους φωτοβολταϊκό πάρκο και μια μικρή ανεμογεννήτρια. Τον σταθμό θα «ενισχύουν» συστοιχίες συσσωρευτών (μπαταρίες) που θα εξομαλύνουν τις όποιες διαφορές ανάμεσα στη μεταβλητή παραγωγή από τις ΑΠΕ και την πραγματική ζήτηση σε ενέργεια των κατοίκων. Η πρωτοπορία του έργου δεν σταματά στα σύνορα της Ευρώπης, αφού όταν ολοκληρωθεί θα αποτελεί το πρώτο έξυπνο, αυτόνομο νησιωτικό μικροδίκτυο με τη συμμετοχή μονάδων ΑΠΕ και σύγχρονης τεχνολογίας συσσωρευτών στον κόσμο.
Ηδη στο νησί πραγματοποιούνται οι απαραίτητες μετρήσεις για την εύρεση των καταλληλότερων και πιο αποδοτικών ενεργειακά χώρων προς εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πλαισίων και της ανεμογεννήτριας (στο πλαίσιο της έρευνας υλοποιείται ορνιθολογική μελέτη για την προστασία της ορνιθοπανίδας, καθώς στην Τήλο διαβιούν σπάνια είδη πτηνών, όπως ο σπιζαετός).
«Η Τήλος είναι ένα μικρό ακριτικό νησί με πολλά προβλήματα, μικρή στήριξη, αλλά και μεγάλο πείσμα», λέει η δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά – Αλιφέρη. «Παρά τις αντιξοότητες και τις αγκυλώσεις, τολμάμε και προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο, το διαφορετικό, το καινούργιο».
Καθημερινή
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram