Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τι είναι η «υπερκυτταρική καταιγίδα»

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Είναι η «βασίλισσα» των καταιγίδων. Η «υπερκυτταρική καταιγίδα» μεταφέρει σύννεφα που παράγουν πολύ ισχυρές βροχές, χαλάζι και ενίοτε ανεμοστρόβιλους. Ένα τέτοιο, σπάνιο και ιδιαίτερα σφοδρό φαινόμενο έπληξε τη Χαλκιδική το βράδυ της Τετάρτης, σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή.

Αυτό αποκάλυψε η ανάλυση των εικόνων της ελληνικής επικράτειας που στέλνει ο ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11 σε συνδυασμό με τις καταγραφές του συστήματος εντοπισμού κεραυνικών χτυπημάτων «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

NOVA

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους Α. Καραγιαννίδη, επιστημονικό συνεργάτη ΕΑΑ και Κ. Λαγουβάρδο, ερευνητή ΕΑΑ, στο επίκεντρο υπερκυτταρικής καταιγίδας βρέθηκαν η νοτιοδυτική Χαλκιδική και η χερσόνησος της Κασσάνδρας. Οπως παρατήρησαν, στις 10.30 το βράδυ, το καταιγιδοφόρο νέφος ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένο, ενώ η κεραυνική δραστηριότητα ήταν εξαιρετικά ισχυρή, με πολλές δεκάδες κεραυνούς να πλήττουν την Κασσάνδρα.

Παράλληλα, η κορυφή της καταιγίδας ξεπέρασε το επίπεδο της Τροπόπαυσης (το ανώτατο διαχωριστικό σύνορο όπου λήγει η τροπόσφαιρα και πριν ξεκινήσει η στρατόσφαιρα), φτάνοντας πάνω από 12,5 χλμ. ύψος!

«Καταιγίδες τόσο μεγάλης οριζόντιας και κατακόρυφης ανάπτυξης και έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, συνδέονται με ισχυρότατους ανέμους και καταστροφικά αποτελέσματα, όπως αυτά που δυστυχώς έζησε η Χαλκιδική το βράδυ της Τετάρτης 10/07/2019».

Για φαινόμενα που εντάσσονται στις διαφοροποιήσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, έκανε λόγο χθες ο πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ κ. Ευθύμης Λέκκας, ενώ με άρθρο στο kathimerini.gr ο ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ, ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός επεσήμανε ότι παγκοσμίως τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνουν τόσο σε συχνότητα όσο και σε ένταση.

Mechanical Solutions

«Η ενημέρωση είναι καθοριστικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων και της περιουσίας τους» σημείωσε ο κ. Ζερεφός, τονίζοντας ωστόσο ότι «η αστάθεια του καιρού μπορεί να προβλεφθεί, αλλά το σημείο στο οποίο θα ξεσπάσει η συσσωρευμένη από την αστάθεια ενέργεια είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια ως προς τον χρόνο και τη διάρκεια».

Σημειώνεται ότι η ΕΜΥ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή της Χαλκιδικής, το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη. Ομως, το σήμα του συναγερμού δεν φαίνεται να κινητοποίησε κάποιον μηχανισμό ή να έφτασε στον τελικό προορισμό, τον πολίτη.

«Το φαινόμενο είχε προβλεφθεί με μεγάλη ακρίβεια» λέει στην «Κ» ο κ. Λαγουβάρδος. «Η πρόγνωση έχει βελτιωθεί σημαντικά. Είναι απαραίτητο να μπουν σε εφαρμογή έξυπνα συστήματα ειδοποίησης του κόσμου την ώρα του συναγερμού. Είναι κρίμα όταν έχουμε φαινόμενα με πολύ καλή πρόγνωση, όπως αυτό στη Χαλκιδική, να θρηνούμε νεκρούς».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button