Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα τηγανέλαια γίνονται πηγή ρύπανσης

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Στις αποχετεύσεις και στις χωματερές και από εκεί στους υδροφόρους ορίζοντες με καταστροφικές επιπτώσεις για την ποιότητα των υδάτων καταλήγουν δεκάδες χιλιάδες τόνοι χρησιμοποιημένων βιορευστών (σπορέλαια και ελαιόλαδο) αντί να ανακυκλώνονται ως πολύτιμη πηγή ενέργειας.

Όπως μεταδίδει το euro2day, αιτία για αυτό είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει ειδικό φόρο κατανάλωσης στα βιοκαύσιμα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας,κατατάσσοντάς τα στην ίδια κατηγορία με τα ορυκτά καύσιμα, μια απόφαση που δρα ανασταλτικά στην εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος, πέραν των περιλαβαλλοντικών της προεκτάσεων.

NOVA

Η επιλογή της γγ Δημοσίων Εσόδων του ΥΠΟΙΟ έρχεται σε αντίθεση με την Οδηγία 2003/96/ΕΚ της ΕΕ, που προβλέπει ότι Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης εφαρμόζεται στα αποκλειστικά στα ενεργειακά προϊόντα για κίνηση και θέρμανση, αλλά και με τον ελληνικό Νόμος 4062/2012 που στο άρθρο 15, διαχωρίζει με σαφήνεια τα βιοκαύσιμα που προορίζονται για κίνηση και τα βιορευστά που προορίζονται για ηλεκτροπαραγωγή.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα φαίνεται “για ακόμη μια φορά η έλλειψη συντονισμού και συνεννόησης μεταξύ των υπουργείων, καθώς οι προτάσεις του ΥΠΕΚΑ που γίνονται νόμοι του Ελληνικού Κράτους, αγνοούνται, ή ερμηνεύονται κατά το δοκούν από τις υπηρεσίες άλλων υπουργείων”.

Μέχρι οι δημόσιοι λειτουργοί να καταφέρουν να επιτύχουν το αυτονόητο, να συντονιστούν προς όφελος του πολίτη και της οικονομίας, οι επενδύσεις θα μένουν ανενεργές και ο υδροφόρος ορίζοντας θα υποβαθμίζεται.

—Τι λένε οι αριθμοί

Mechanical Solutions

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει συνεχώς το Πανεπιστήμιο Πατρών και που επικαλείται το δημοσίευμα, στην Ελλάδα καταναλώνονται περίπου 300.000 τόνοι σπορέλαιου και 170.000 τόνοι ελαιόλαδου με το ήμιση της συνολικής ποσότητας των 470.000 τόνων να καταλήγει στον υδροφόρο ορίζοντα.

Πέρα από τα χρησιμοποιημένα έλαια, στην ηλεκτροπαραγωγή μπορούν να κατευθυνούν και “ωμά” βιορευστά που δεν είναι βρώσιμα όπως ορισμένα έλαια χαμηλής ποιότητας από αραβοσίτι, ηλίανθο και βαμβάκι.

Όσονα αφορά στις επενδύσεις ανά την Ελλάδα, στη Βόρεια Ελλάδα προγραμματίζονται περίπου 35 έργα, συνολικής ισχύος 15 MW. Στην Αττική και Θεσσαλία έργα με εγκατεστημένη ισχύ περίπου 10 MW και σε Ρόδο και Κρήτη περίπου 7MW. Η συνολική εκτιμώμενη ισχύς, των έργων ηλεκτροπαραγωγής με χρήση βιορευστών, είναι 30 – 35 MW, και ύψος των επενδύσεων ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια ευρώ.

Για τη λειτουργία των εργοστασίων θα απαιτηθούν ποσότητες 47.000 – 55.000 τόνων το χρόνο, όταν τα απορριπτόμενα έλαια ανέρχονται ήδη σε 225.000 τόνους.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button