Την προσοχή εκείνων που φιλοξενούν οικόσιτες γάτες εφιστούν οι επιστήμονες, καλώντας τους να κρατάνε τα κατοικίδιά τους μέσα στο σπίτι, προκειμένου να αποφύγουν τη μόλυνση από κάποιο παράσιτο.
Σύμφωνα με έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Biology Letters της Royal Society of London, οι γάτες που βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να μολυνθούν από παράσιτα ή από παθογόνους παράγοντες σε σχέση με όσες βρίσκονται μέσα στο σπίτι.
Μάλιστα, κατά τους συγγραφείς της έρευνας, οι ιδιοκτήτες των αιλουροειδών θα πρέπει να προσέχουν καθώς κάποιες από τις ασθένειες που κολλάνε οι γάτες σε εξωτερικούς χώρους, μεταδίδονται και στον άνθρωπο.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, όσο πιο μακριά από τον ισημερινό βρίσκονται τα οικόσιτα αιλουροειδή, τόσο πιο πιθανό είναι να κολλήσουν κάποιο μικρόβιο ή ιό αν περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.
Οι άγριες γάτες εκτιμάται ότι βρέθηκαν για πρώτη φορά σε ανθρώπινες κοινότητες ενώ αναζητούσαν τρωκτικά και εξημερώθηκαν πριν από περίπου 5.000 χρόνια. Βάσει άλλων αναφορών, ζουν στο περιβάλλον του ανθρώπου εδώ και τουλάχιστον 9.500 χρόνια.
Μέχρι πρόσφατα, πιστευόταν ότι η γάτα εξημερώθηκε στην αρχαία Αίγυπτο, όπου θεωρείτο ιερό ζώο. Ωστόσο, έρευνα του 2007 κατέδειξε ότι η καταγωγή όλων των κατοικίδιων γατών πιθανώς ανάγεται σε πέντε αφρικανικές αγριόγατες που έζησαν στην Εγγύς Ανατολή γύρω στο 8000 π.Χ.
Η γάτα κυνηγά πάνω από 1.000 είδη ζώων για τροφή, αλλά στον αντίποδα, μπορεί να εκπαιδευτεί για να υπακούει σε απλές διαταγές. Επίσης, μαθαίνει να χειρίζεται απλούς μηχανισμούς, όπως πόμολα πόρτας.
Σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 500 εκατομμύρια οικόσιτες γάτες σε όλον τον κόσμο.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram