Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο χαμένος εξοπλισμός αλιείας στη θάλασσα αρκεί για να κυκλώσει τη Γη 18 φορές

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Οι ωκεανοί της Γης είναι γεμάτοι από δισεκατομμύρια αγκίστρια, εκατομμύρια παγίδες και εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα πετονιάς και διχτυών, τα οποία εγκαταλείπονται κάθε χρόνο στη θάλασσα από τους αλιείς. Καθώς παρασύρονται από τα ρεύματα, ξεκινάει το φαινόμενο του ghost fishing, παγιδεύοντας ανυποψίαστα και αβοήθητα πλάσματα της θάλασσας.

Μία νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων υπολόγισε πως η θάλασσα περιέχει αρκετή πετονιά για να κυκλώσει ολόκληρο τον πλανήτη 18 φορές.

NOVA

Τα δεδομένα που συλλέξαμε για αυτές τις εκτιμήσεις έρχονται απευθείας από τους ψαράδες, για να βελτιώσουν την κατανόησή μας για το ποσό αλιευτικού εξοπλισμού που χάνεται στη θάλασσα. – Kelsey Richardson, University of Tasmania.

Οι ερευνητές ρώτησαν 450 ψαράδες από 7 χώρες για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν, πόσο από αυτόν χάνουν και ποιοι είναι οι παράγοντες που πιστεύουν πως επιβαρύνουν τη ρύπανση της θάλασσας.

Αναλογικά, περισσότερος εξοπλισμός χάνεται από μικρότερα αλιευτικά σκάφη, υποδεικνύοντας πως τα μεγαλύτερα σκάφη πιθανώς έχουν καλύτερες τεχνολογίες αλιείας οι οποίες μειώνουν τις απώλειες. Επιπλέον, υπήρχαν περισσότερες απώλειες στις παγίδες που προορίζονται για βαθιά νερά από ρηχά, μία μέθοδος η οποία μας προμηθεύει με το 1/4 όλων των άγριων θαλασσινών.

Αν ο σημερινός ρυθμός απώλειας εξοπλισμού συνεχιστεί, σε 65 χρόνια θα αρκεί για να καλύψουν τα δίχτυα ολόκληρο τον πλανήτη. Χωρίς να υπολογίζουμε εξοπλισμό που χάνεται από το περιστασιακό ψάρεμα.

Mechanical Solutions

Το ghost fishing επηρεάζει και τα είδη υπό εξαφάνιση καθώς δεν κάνει διακρίσεις. Καρχαρίες και σελάχια έχουν μειωθεί κατά 70% τα τελευταία 50 χρόνια καθώς μπλέκονται σε δίχτυα ή τραυματίζονται από αγκίστρια.

Ένα κλασσικό παράδειγμα είναι αυτό ενός καρχαρία ο οποίος είχε τυλιχτεί σφιχτά με ένα σκοινί ψαρέματος. Ο καρχαρίας συνέχιζε να μεγαλώνει και το σκοινί – το οποίο είχε καλυφθεί πλέον με βαλανόστρακα – είχε μπει στο δέρμα του και τραυμάτιζε τη σπονδυλική του στήλη, προκαλώντας πόνο.

Οι επιστήμονες προτείνουν τακτική συντήρηση του αλιευτικού εξοπλισμού για να παραμένει σε καλή κατάσταση, να υιοθετηθούν τεχνολογίες ανίχνευσής του, να αναφέρονται οι χαμένοι εξοπλισμοί, να αυξηθούν τα πρόστιμα για καταστροφικές πρακτικές ψαρέματος και να ενθαρρυνθεί η ανακύκλωση του εξοπλισμού.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
unboxholics.com

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button