Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να εκτεθούν σε θερμικό στρες – μια επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και την κατάρρευση των οργάνων τους.
Πολλοί ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες και κάνουν δουλειές, που τους εκθέτουν σε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή τους συνθήκες. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται όσοι εργάζονται σε ανοικτά αγροκτήματα και εργοτάξια ή σε εσωτερικούς χώρους εργοστάσιων και νοσοκομείων.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη εκτιμάται ότι θα αυξήσει τις πιθανότητες καλοκαιρινών συνθηκών που μπορεί να είναι «υπερβολικά καυτές για τους ανθρώπους».
Τι είναι το θερμικό στρες
Είναι η κατάσταση όταν το σώμα δεν μπορεί να δροσιστεί σωστά, οπότε η θερμοκρασία του κορμιού συνεχίζει να αυξάνεται σε επικίνδυνα επίπεδα και τα βασικά ανθρώπινα όργανα ενδέχεται να καταρρεύσουν.
Συμβαίνει όταν η κύρια τεχνική για να απαλλαγούμε από την υπερβολική θερμότητα – η εξάτμιση του ιδρώτα στο δέρμα – δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί επειδή ο αέρας είναι πολύ υγρός.
Σύμφωνα, δε, με τις διαπιστώσεις γιατρών και ειδικών, οι ειδικές μάσκες (PPE) που χρησιμοποιούνται κυρίως από τους υγειονομικούς υπαλλήλους για την προστασία τους από τον κορονοϊό έχουν ως αποτέλεσμα να αποτρέπουν την εξάτμιση του ιδρώτα.
Σύμφωνα με τη Δρ Ρεμπέκα Λούκας, ερευνήτρια φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, τα συμπτώματα μπορούν να κλιμακωθούν από λιποθυμία και αποπροσανατολισμό μέχρι κράμπες και κατάρρευση των εντέρων και των νεφρών.
Πώς μπορούμε να το εντοπίσουμε
Ενα σύστημα γνωστό ως Wet Bulb Globe Temperature (δείκτης θερμοκρασίας υγρού-σφαιρικού θερμομέτρου WBGT) μετρά όχι μόνο τη θερμότητα αλλά και την υγρασία και άλλους παράγοντες για να δώσει μια πιο ρεαλιστική περιγραφή των συνθηκών.
Τη δεκαετία του 1950, ο στρατός των ΗΠΑ το χρησιμοποίησε για να επεξεργαστεί τις απαραίτητες κατευθυντήριες γραμμές για τη διατήρηση της ασφάλειας των στρατιωτών.
Οταν το WBGT φτάσει τους 29 βαθμούς Κελσίου, για παράδειγμα, η σύσταση είναι οι μη εξοικειωμένοι με την κατάσταση να διακόπτουν την σωματική άσκηση.
Ωστόσο, αυτό είναι το επίπεδο που βιώνουν ήδη πολλοί γιατροί σε περιοχές με μεγάλη υγρασία, όπως η Σιγκαπούρη για παράδειγμα.
Και στην κορυφή της κλίμακας – όταν ο WBGT φτάσει τους 32 C – οι ΗΠΑ λένε ότι η έντονη προπόνηση πρέπει να σταματήσει, επειδή ο κίνδυνος γίνεται «ακραίος».
Ομως, επίπεδα τόσο υψηλά καταγράφηκαν πρόσφατα σε νοσοκομεία και αλυκές στην Ινδία ενώ σε ένα εργοστάσιο χάλυβα, καταγράφηκε το ασύλληπτο ρεκόρ των 41,7 C, με τους εργάτες να είναι από τους πιο ευάλωτους σε αυτό που αποκαλεί «ακραία ζέστη».
Αν αυτό συμβαίνει καθημερινά, οι άνθρωποι αφυδατώνονται και προκύπτουν καρδιαγγειακά προβλήματα, πέτρες στα νεφρά, εξάντληση εξαιτίας της θερμότητας, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Το αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής
Καθώς αυξάνονται οι παγκόσμιες θερμοκρασίες, είναι πιο πιθανή η έντονη υγρασία, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα εκτεθούν για περισσότερες ημέρες σε αυτόν τον επικίνδυνο συνδυασμό θερμότητας και υγρασίας.
Υπολογιστικά μοντέλα υποδηλώνουν ότι ο αριθμός των ημερών με WBGT πάνω από 32 C αναμένεται να αυξηθεί, ανάλογα με το κατά πόσο θα μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Εκατομμύρια άνθρωποι ήδη αναγκάζονται να εργαστούν σε συνθήκες ακραίας θερμότητας σε συνδυασμό με υψηλή υγρασία, αντιμετωπίζοντας σοβαρούς κινδύνους.
Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το έτος, προειδοποίησε ότι το θερμικό στρες θα μπορούσε να επηρεάσει έως και 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο έως το 2100, τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι τώρα.
Ποιες λύσεις υπάρχουν
Οι άνθρωποι πρέπει να πίνουν άφθονα υγρά πριν ξεκινήσουν τη δουλειά, να κάνουν τακτικά διαλείμματα και μετά να πίνουν ξανά όταν ξεκουράζονται.
Ωστόσο, η αποφυγή του θερμικού στρες είναι ευκολότερη στα λόγια παρά στην πράξη.
Υπάρχει, μεταξύ άλλων, και ένα πρακτικό πρόβλημα – μερικοί άνθρωποι δεν θέλουν να πίνουν συνεχώς υγρά, για να μην πηγαίνουν συνέχεια στην τουαλέτα.
Και υπάρχει σε κάποιους η επαγγελματική επιθυμία να συνεχίζουν να εργάζονται ανεξάρτητα από τις δυσκολίες, ώστε να μην απογοητεύσουν τους συναδέλφους και τους ασθενείς ή τα άτομα που εξυπηρετούν σε μια περίοδο κρίσης.
Ατομα με υψηλό κίνητρο μπορεί στην πραγματικότητα να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο θερμικού στρες, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Μέτρα όπως η ανάπαυση και τα υγρά – και η σκιά για τους εργαζόμενους σε υπαίθριους χώρους – αποτελούν μέρος μια βασικής στρατηγικής για την αντοχή στο θερμικό στρες είναι να είναι κατάλληλη.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram