Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τους «νέους» τρόπους θέρμανσης

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Η κρίση μας γύρισε πολλές δεκαετίες πίσω, χωρίς ομως και να μας εφοδιάσει με γνώσεις του παρελθόντος. Παλιά ο κόσμος ζεσταινόταν με κάρβουνα και δεν πέθαινε, γιατί ήξερε ότι η θράκα πρέπει να είναι πάντα σε ανοιχτό χώρο ή να υπάρχει τέλειο σύστημα αερισμού.

Υγραέριο: γνωστοί οι κινδυνοι, για τις συσκευές υγραεριου, αλλα στην πράξη συνηθως  προκαλούν απλώς πονοκεφάλους. Είναι προβληματικές για όσους έχουν αναπευστικά προβλήματα πάντως λόγω σωματιδίων. Ο χώρος θεωρητικά πρέπει να αερίζεται, μόνο που όταν κρυώνεις δεν ανοίγεις για να ανανεώσεις τον αερα στο σπίτι. Δεν είναι διόλου σκοπιμο να μένει ανοιχτή τη νύχτα οταν πεφτουμε για ύπνο. Δεν στοιχίζει φτηνότερα απο το ρεύμα, αλλά έχει το καλό ότι δεν επιβαρυνει το λογαριασμο της ΔΕΗ και δίνουμε τα 15-17 ευρώ σπαστά κάθε λίγες μέρες ή κάθε εβδομάδα ανάλογα με την κατανάλωση. Μερικοί επίτηδες ή από βιασύνη δεν γεμιζουν καλα τις φιάλες και τελειώνουν πιο γρήγορα.  Μερικοί για οικονομία τις γεμίζουν μόνοι τους σε πρατήρια αλλά είναι βάρος, κόπος και η οικονομική διαφορά αν βάλεις και τα πήγαινε-έλα, ειναι  εν τέλει, μικρή

NOVA

Ξυλόσομπες: Ο κινδυνος είναι απο το μονοξειδιο του άνθρακα σε περίπτωση δαρροής, Πονοκέφαλος, ζαλάδα, ναυτία, εμετοι και κώμα. Ο άνθρωπος σπάνια προλαβαίνει να αντιδράσει γιατι πέφτει σε λήθαργο. Δεν είναι διόλου σκοπιμο να λειτουργεί νύχτα όταν ο ύπνος κάνει ακομα πιο αργές τις αντιδράσεις μας, αλλα σε περίπτωση διαρροης είναι εξίσου επικιδυνη και τη μέρα, γιατί προκαλει απωλεια συνείδησης γρήγορα και όταν πλέον το άτομο λιποθυμα, δεν μπορεί να σώσει τον εαυτό του. Το κόστος δεν είναι χαμηλό γιατι οι έμποροι έχουν ανεβάσει τις τιμές των καυσόξυλων

Αλλες σόμπες: Ο,τι  ζεσταινει (με  καρβουνο, πετρέλαιο, ξύλο, πέλλετ ή αέριο) μπορεί να παρουσιάσει διαρροή και να προκαλέσει δηλητηρίαση απο μονοξείδιο του άνθρακα αλλά και να βγάζει στην ατμόσφαιρα που εισπνέουμε βλαβερά σωματίδια  Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε ανιχνευτές μονοξειδίου ώστε να χτυπάει συναγερμός όταν τα επίπεδα ανεβαίνουν, όμως αν είχαμε λεφτά για ανιχνευτές δεν θα ζεσταινόμαστε με ξυλόσομπες και γκάζι. Δεν έχετε τρόπο να μετρήσετε τα σωματίδια, που είνα άλλος ένας μεγάλος κινδυνος από μακροχρόνια έκθεση

Hλεκτρικές κουβέρτες: πουλιούνται φτηνά και τις αγοράζουμε ευκολα, ομως ειδικά οι παλιότερης τεχνολογίας  είναι πιο επικινδυνες για βραχυκυκλώματα και φωτιές. Η καλύτερη λύση είναι να ζεσταινετε τα σεντόνια, αλλά να τη βγάζετε από το κρεβάτι και να την κλεινετε όταν πλαγιάζετε ώστε τυχόν πρόβλημα να μη σας πιάσει στον ύπνο. Καίει ό,τι γράφει, από οικονομικη σκοπιά.  Ενα επιπλέον  ζήτημα είναι και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολια που «τρώμε» όσο μας ζεσταίνει, μια ακτινοβολία που δεν έχει τεκμηριωθεί αν είναι βλαπτική ή όχι, εντουτοις παραμενει με ερωτηματικο ειδικά για εγκύους ή παιδακια.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας  για τους κινδύνους

Mechanical Solutions

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΥ 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας των ρύπων που εισπνέουν καθώς προσπαθούν να ζεσταθούν και να τραφούν καίγοντας μέσα στο σπίτι τους στερεές ύλες (π.χ. ξύλα, κάρβουνα, απόβλητα καλλιεργειών, κοπριά) σε ανοιχτές εστίες και σε σόμπες απ’ όπου διαφεύγει καπνός.

Αυτού του είδους οι καύσεις παράγουν πλήθος βλαβερών ρύπων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια που εισδύουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες.

Ειδικά όταν οι χώροι όπου γίνεται η καύση δεν αερίζονται επαρκώς, τα σωματίδια αυτά μπορεί να φτάσουν σε επίπεδα 100 φορές υψηλότερα από τα αποδεκτά όρια.

Δυστυχώς, σχεδόν ο μισός πλανήτης (3 δισεκατομμύρια άνθρωποι) δεν έχουν πρόσβαση στον ηλεκτρισμό επειδή είναι φτωχοί ή/και ζουν σε φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες.

Η κυριότερη αιτία θανάτου των ανθρώπων αυτών είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια (ευθύνονται για το 34% των θανάτων από την οικιακή ρύπανση), ενώ ακολουθούν η ισχαιμική καρδιοπάθεια (26% των θανάτων), η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ – 22% των θανάτων), η πνευμονία (12%) και ο καρκίνος του πνεύμονα (6% των θανάτων).

Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι η έκθεση στην οικιακή ρύπανση διπλασιάζει τον κίνδυνο πνευμονίας στα παιδιά, καθώς και τον κίνδυνο ΧΑΠ στους ενήλικες

Από την οικιακή ρύπανση κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες και τα παιδιά που είθισται να βρίσκονται περισσότερες ώρες στο σπίτι.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button