Τους νέους στόχους του WWF, μιας από τις μεγαλύτερες διεθνείς οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος παρουσιάζει σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle o Mάρκο Λαμπερτίνι, νέος Γενικός Διευθυντής.
«Στόχος μας είναι να θέσουμε την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας διεθνώς». Με αυτά τα λόγια σκιαγραφεί συνοπτικά τους στόχους της θητείας του στην κορυφή του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση o νέος Γενικός Διευθυντής του WWF Mάρκο Λαμπερτίνι. Ο Λαμπερτίνι φαίνεται κάθετος στις διατυπώσεις του.
«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εξαλειφθεί η παγκόσμια φτώχεια και να προωθηθεί η αειφορία, εάν δεν αποτελέσει το περιβάλλον μέρος αυτής της ‘εξίσωσης’», ανέφερε ο ιταλός περιβαλλοντολόγος και πρώην Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Ορνιθολογικής Εταιρείας (BirdLife International) σε συνέντευξή του προς την DW. Mετά από 25 χρόνια πολύτιμης εμπειρίας στο χώρο των διεθνών οργανώσεων προστασίας της φύσης, ο Μάρκο Λαμπερτίνι αναλαμβάνει τώρα να ηγηθεί του WWF σε μία κρίσιμη εποχή για το ίδιο το Ταμείο, αλλά και το φυσικό περιβάλλον.
Οικονομική ανεξαρτησία και υπευθυνότητα
Τα τελευταία χρόνια το WWF έχει αποτελέσει συχνά αντικείμενο κριτικής αναφορικά με τις πηγές χρηματοδότησής του αλλά και τις σχέσεις του με βιομηχανικούς και οικονομικούς φορείς ανά τον κόσμο. Ο Μάρκο Λαμπερτίνι από την πλευρά του απαντά ότι μόνο όσοι αρέσκονται στο να βλέπουν αμφιλεγόμενες διαπλοκές συμφερόντων, διατηρούν έντονες επιφυλάξεις απένταντι στη δράση του WWF.
«Ολοένα περισσότερο απομακρυνόμαστε από τους χορηγούς και στρεφόμαστε στην ανάπτυξη συνεργασιών με εταίρους, με τους οποίους είναι εξαρχής ξεκάθαροι οι όροι και οι στόχοι και για τις δύο πλευρές», υποστηρίζει ο Λαμπερτίνι, προσθέτοντας ότι το WWF, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις με δραστηριοποίηση σε πάνω από 100 χώρες, διαθέτει έναν πολύ αυστηρό μηχανισμό επιλογής ιδιωτικών και δημόσιων φορέων για περαιτέρω συνεργασίες. Μάλιστα όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, τις ενεργειακές πηγές ή το πόσιμο νερό, τότε το WWF αποβλέπει στις καλύτερες δυνατές συνεργασίες με τους κορυφαίους κατά περίπτωση εταίρους και με στόχο την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων, για παράδειγμα στον τομέα των ποιοτικών ελέγχων πιστοποίησης.
Το στοίχημα της κλιματικής αλλαγής
Ενέργεια, νερό, διατροφικές ανάγκες, πρώτες ύλες. Πάνω σε αυτό το τετράπτυχο βασικών αξόνων στρέφεται η λειτουργία του WWF σήμερα, σύμφωνα με το νέο του Γενικό Διευθυντή. «Για το καλό της αειφόρου ανάπτυξης οφείλουμε να μεριμνούμε για την τήρηση όλων των απαραίτητων περιβαλλοντικών προδιαγραφών καθ’ όλη την παραγωγική διαδικασία. Διαφορετικά ακόμη και οι ίδιες οι επιχειρήσεις του κλάδου κινδυνεύουν με κατάρρευση. Υπάρχει ωστόσο μεγάλη ευαισθητοποίηση πλέον και στον ιδιωτικό τομέα αναφορικά με τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας για την καλή πορεία της οικονομίας. Δεν υπάρχει μέλλον για την ευημερία σε έναν πλανήτη των 9 δισεκατομμυρίων κατοίκων μέχρι το 2050, χωρίς ένα υγιές περιβάλλον», αναφέρει ο Λαμπερτίνι.
Για τον ίδιο πάντως το μεγάλο στοίχημα του WWF στον 21ο αιώνα είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία, όπως λέει, «μπορεί να έχει επιπτώσεις στα πάντα». Οι προσπάθειες του WWF αναμένεται να επικεντρωθούν σε αυτό το θέμα τα επόμενα χρόνια, μιας και, όπως υπογραμμίζει εμφατικά ο Λαμπερτίνι «γνωρίζουμε ήδη ότι έχουμε μόλις 20 με 30 χρόνια για να επιλύσουμε το πρόβλημα του κλίματος».
Δήμητρα Κυρανούδη
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram