Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη παραμένει υψηλή, σύμφωνα με μελέτη της περιβαλλοντικής υπηρεσίας της ΕΕ, με την Ελλάδα να βρίσκεται στις πέντε πρώτες χώρες με τα πιο καθαρά νερά.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ή EEA) ανέφερε σήμερα ότι στους 22.295 χώρους που ελέγχθηκαν, το 84,6% είχε εξαιρετική ποιότητα νερού. Η μελέτη κάλυψε περιοχές από τις 27 χώρες της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αλβανία αλλά και την Ελβετία.
Μετά από σχεδόν 3 μήνες σε lockdown, οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις παραλίες, τις λίμνες και τα ποτάμια τους καθώς η ΕΕ ετοιμάζεται να άρει τους ελέγχους στα σύνορα εντός της επικράτειάς της έως τα τέλη Ιουνίου. «Τα καθαρά νερά κολύμβησης θεωρούνται συνήθως κάτι χαρισματικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα από τα ευρωπαϊκά συλλογικά επιτεύγματα» δήλωσε ο Βιρτζίνιους Σινκεβίτσιους, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τον περιβάλλον.
«Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς πολλών ανθρώπων εδώ και πολλά χρόνια. Η φετινή έκθεση επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν πολύ υψηλά πρότυπα ποιότητας όταν κολυμπούν στα ευρωπαϊκά ύδατα και πως πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για να συνεχιστεί αυτή η πορεία».
Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα
Μια ανάλυση ανά χώρα έδειξε ότι σε πέντε χώρες –Κύπρος, Αυστρία, Μάλτα, Ελλάδα και Κροατία– τουλάχιστον το 95% των υδάτων κολύμβησης ήταν άριστης ποιότητας. Πρωταθλήτρια της Ευρώπης είναι η Κύπρος, αφού το 99,1% των παραλιών της βρέθηκαν να έχουν εξαιρετική ποιότητα υδάτων, ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται τέταρτη με 95,7%, πίσω από την Αυστρία και τη Μάλτα. Ακολουθούν η Κροατία, η Γερμανία και η Γερμανία, ενώ στην όγδοη θέση με 88,4% ισοβαθμούν η Ιταλία, η Ισπανία και η Δανία.
Από όλες τις χώρες που παρακολουθούνταν, η Πολωνία ήταν η μόνη με λιγότερο από το 50% των υδάτων κολύμβησης να χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά. Η Αλβανία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό παραλιών με «φτωχή» ποιότητα υδάτων (5,9%), αριθμός, ωστόσο, που έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της ανέγερσης μονάδων επεξεργασίας υδάτων.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης είναι γενικά καλύτερη σε παράκτιες τοποθεσίες από ό,τι στην ενδοχώρα, με το 87,4% των παράκτιων περιοχών κολύμβησης να ταξινομούνται ως εξαιρετικές, σε σύγκριση με το 79,15% των νερών της ενδοχώρας στην ΕΕ.
Το πρακτορείο σημείωσε, επίσης, μια μείωση στο σύνολο των τοποθεσιών όπου η κακή ποιότητα του νερού μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια. Μόνο το 1,3% όλων των περιοχών στην ΕΕ είχε χαμηλή βαθμολογία πέρυσι, σε σύγκριση με το 2% το 2013. Σε 6 ευρωπαϊκές χώρες –Αλβανία, Εσθονία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Σλοβακία– το 3% ή περισσότερο των υδάτων κολύμβησης ήταν κακής ποιότητας. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για τα ύδατα κολύμβησης, η κολύμβηση πρέπει να απαγορεύεται μόνιμα ή να μη συνιστάται ρητά σε τοποθεσίες που χαρακτηρίζονται ως φτωχές για τουλάχιστον πέντε συνεχόμενα έτη.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι γενικά οι παραλίες στη Μεσόγειο έχουν καθαρότερα νερά. Όπως είπε ο ειδικός στην ποιότητα υδάτων του οργανισμού, Πέτερ Κρίστενσεν, στο Γαλλικό Πρακτορείο, «τα ευρωπαϊκά αποτελέσματα δείχνουν καλύτερη ποιότητα στη Μεσόγειο, κάτι που εξηγείται εν μέρει από τις χαμηλές έως ανύπαρκτες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, την περισσότερη ηλιοφάνεια -καθώς το ηλιακό φως σκοτώνει τα βακτήρια- και τα βαθύτερα νερά στις παραλίες».
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram