Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ευρώπη | Η καταστροφή σε προσομοίωση πρόσκρουσης αστεροειδούς της NASA

Η ανθρωπότητα δεν είναι έτοιμη ακόμα

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Ένα σοκαριστικό σενάριο εξελίχτηκε σε μία προσομοίωση πρόσκρουσης αστεροειδούς της NASA. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιστήμονες συμμετείχαν σε αυτήν την άσκηση που κράτησε μία εβδομάδα και τους έφερε αντιμέτωπους με το εξής υποθετικό σενάριο:

Ένας αστεροειδής 57 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά πλησιάζει τη Γη και μπορεί να συγκρουστεί με αυτήν σε έξι μήνες.

NOVA

Κάθε μέρα που περνούσε οι ερευνητές μάθαιναν λίγα περισσότερα δεδομένα για το μέγεθος του αστεροειδούς “2021 PDC”, την τροχιά του και την πιθανότητα πρόσκρουσης. Έπειτα, έπρεπε να συνεργαστούν και να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογική τους γνώση για να δουν αν μπορούν να κάνουν κάτι για να σταματήσουν το διαστημικό βράχο.

Σύμφωνα με το σενάριο, ο 2021 PDC εντοπίστηκε στις 19 Απριλίου, δίνοντας 5% πιθανότητα να χτυπήσει τη Γη στις 20 Οκτωβρίου, 6 μήνες μετά. Στις 2 Μαΐου, οι νέοι υπολογισμοί τροχιάς δείχνουν πως η σύγκρουση είναι σχεδόν σίγουρη και η πρόσκρουση αναμένεται κάπου στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αφρική. Ξεκίνησαν διάφορα σχέδια αποστολών για την καταστροφή του αστεροειδούς ή την εκτροπή του, κυρίως με τη χρήση πυρηνικών, ωστόσο το μέγεθος του 2021 PDC το οποίο εκτιμάται από 35 μέτρα έως 700 μέτρα, έκανε το αποτέλεσμα αμφίρροπο. Σε κάθε περίπτωση, διαπιστώθηκε πως η οργάνωση και εκτόξευση μίας τέτοιας αποστολής δεν ήταν δυνατή μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα των 6 μηνών.

Στις 30 Ιουνίου η τροχιά του αστεροειδούς έγινε ξεκάθαρη και μία εβδομάδα πριν τη σύγκρουση οι πιθανότητες έδιναν 99% για πρόσκρουση στα σύνορα μεταξύ Γερμανίας, Τσεχίας και Αυστρίας. Η πρόσκρουση θα απελευθέρωνε τόση ενέργεια όσο μία μεγάλη πυρηνική βόμβα και το μόνο που έμενε πια ήταν η εκκένωση των γύρω περιοχών.

Η άσκηση απέδειξε πως καμία από τις υπάρχουσες τεχνολογίες της ανθρωπότητας δεν μπορεί να σταματήσει έναν αστεροειδή από το να συγκρουστεί με τη Γη, έστω και αν έχει εντοπιστεί έξι μήνες πριν.

Mechanical Solutions

Τα καλά νέα είναι πως κανένας αστεροειδής που γνωρίζουμε δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τη Γη. Τα κακά νέα είναι πως τα 2/3 των αστεροειδών μεγέθους 140 μέτρων και μεγαλύτερα, παραμένουν άγνωστοι και είναι ικανοί να προκαλέσουν σημαντικές καταστροφές.

Η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να βρει τρόπους προστασίας της Γης από τέτοιες συγκρούσεις. Τα σχέδια περιλαμβάνουν πυροδότηση εκρηκτικών μηχανισμών κοντά στους διαστημικούς βράχους ή lasers τα οποία θα εξατμίσουν κομμάτια του αστεροειδή αλλάζοντας την πορεία του. Το πιο πιθανό σενάριο όμως σύμφωνα με τη NASA είναι να στείλει σκάφη για να συγκρουστούν με τον αστεροειδή αλλάζοντας την πορεία του, όπως το πρόγραμμα DART. Στο DART, ένα σκάφος θα συγκρουστεί με τον αστεροειδή Δίμορφος το φθινόπωρο του 2022.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button