Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έρευνα: Νέα μεταναστευτική κρίση στο μέλλον, λόγω κλίματος

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Η προσφυγική/ μεταναστευτική κρίση αποτελεί ένα από τα πλέον φλέγοντα θέματα των ημερών μας, και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον εν εξελίξει εμφύλιο στη Συρία. Ωστόσο, τα πράγματα ενδέχεται να γίνουν ακόμα χειρότερα στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, και οι λόγοι για αυτό δεν θα είναι γεωπολιτικού χαρακτήρα: Σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Χημείας Μαξ Πλανκ και του Ινστιτούτου Κύπρου στη Λευκωσία, η Μέση Ανατολή και η βόρεια Αφρική θα γίνουν τόσο ζεστές, που θα επηρεαστεί η δυνατότητα των ανθρώπων να ζουν εκεί.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Phys Org, ο διεθνής στόχος για μείωση της αύξησης της θερμοκρασίας παγκοσμίως κατά λιγότερο από δύο βαθμούς Κελσίου, που συμφωνήθηκε πρόσφατα στο Παρίσι, δεν αρκεί για την αποτροπή αυτού του σεναρίου. Οι θερμοκρασίες κατά το καλοκαίρι σε αυτές τις ήδη πολύ ζεστές περιοχές θα αυξηθούν πάνω από δύο φορές γρηγορότερα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των θερμών ημερών, οι θερμοκρασίες στα νότια της Μεσογείου θα φτάνουν τους 46 βαθμούς Κελσίου κατά τα μέσα του αιώνα, και τέτοιες ημέρες θα είναι πέντε φορές πιο συχνές σε σχέση με τις αρχές του 21ου αιώνα. Σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ρύπανση του αέρα από τη σκόνη της ερήμου, οι περιβαλλοντικές συνθήκες θα γίνουν ανυπόφορες/ απαγορευτικές για τη διαβίωση των ανθρώπων, αναγκάζοντάς τους να μεταναστεύσουν.

NOVA

Πάνω από 500 εκατ. άνθρωποι ζουν στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική σήμερα, όπου γίνονται ήδη αισθητές οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο αριθμός των πολύ ζεστών ημερών έχει διπλασιαστεί από το 1970. «Στο μέλλον, το κλίμα σε μεγάλα τμήματα της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής θα μπορούσε να αλλάξει με τέτοιον τρόπο, που θα θέσει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη των κατοίκων τους» επισημαίνει ο Τζος Λέλιβελντ, διευθυντής του Ινστιτούτου Χημείας Μαξ Πλανκ και καθηγητής του Ινστιτούτου Κύπρου.

Σύμφωνα με την έρευνα του Λέλιβελντ και των συναδέλφων του, όλα αυτά θα συμβούν ακόμα και αν επιτευχθεί ο στόχος που τέθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στο Παρίσι. Κατά τα μέσα του αιώνα, κατά τις πιο θερμές περιόδους, οι θερμοκρασίες δεν θα πέφτουν κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου το βράδυ και κατά την ημέρα θα μπορούσαν να αγγίζουν τους 46. Μέχρι τα τέλη του αιώνα, οι θερμοκρασίες το μεσημέρι κατά τις ζεστές ημέρες θα μπορούσαν να φτάσουν τους 50(!) βαθμούς Κελσίου, ενώ οι καύσωνες θα είναι δέκα φορές πιο συχνοί σε σχέση με σήμερα. «Αν η ανθρωπότητα συνεχίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα όπως σήμερα, οι άνθρωποι που ζουν στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική θα πρέπει να αναμένουν περίπου 200 ημέρες ασυνήθιστα θερμές, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μοντέλων» επισημαίνει ο Πάνος Χατζηνικολάου, ειδικός σε θέματα κλιματικής αλλαγής του Ινστιτούτου Κύπρου. Κατά τον Λέλιβελντ μάλιστα, οι συνθήκες διαβίωσης θα επιδεινωθούν τρομερά, και κάποιες περιοχές θα καταστούν εκ των πραγμάτων αδύνατον να κατοικηθούν, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η πίεση για μετανάστευση.

Στην έρευνα παρουσιάζονται και άλλα ανησυχητικά στοιχεία, όπως το ότι η σκόνη της ερήμου στην ατμόσφαιρα πάνω από τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και τη Συρία έχει αυξηθεί μέχρι και κατά 70% από την αρχή του αιώνα, λόγω αύξησης των αμμοθυελλών και παρατεταμένων ξηρασιών. Η κλιματική αλλαγή θα φέρει επιπλέον αύξηση, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στην περιοχή.

Mechanical Solutions


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button