Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Ασία αντιμέτωπη με τη λειψυδρία

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Η οικονομική ανάπτυξη και η πληθυσμιακή έκρηξη είναι παράγοντες που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην κλιματική αλλαγή και που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή λειψυδρία στην Ασία μέσα στις επόμενες δεκαετίες, πριν από το 2050. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε πρόσφατη μελέτη που εκπόνησαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Προκειμένου να εξαγάγουν σαφή συμπεράσματα, οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν ηλεκτρονικά πρότυπα, έτσι ώστε να μελετήσουν τη λεπτή δυναμική που διέπει την επάρκεια του νερού αλλά και τις χρήσεις του στο μέλλον. Μάλιστα, όπως καταλήγουν, από τη μελέτη προκύπτει ότι μελλοντικά θα ασκηθούν σημαντικές πιέσεις στους υδάτινους πόρους στην Ασία, σε μία περιοχή όπου ζει ο μισός περίπου παγκόσμιος πληθυσμός.

NOVA

Ειδικότερα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μέσα στα επόμενα 35 χρόνια η αναπτυξιακή και πληθυσμιακή έκρηξη στην περιοχή της Ασίας σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή ενδέχεται να καταστήσει δύσκολη την πρόσβαση στο νερό σε περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους.

«Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά αποκλειστικά την κλιματική αλλαγή» εξηγεί ο Ανταμ Σλόσερ, ερευνητής και επικεφαλής του προγράμματος για την Επιστήμη και την Πολιτική του ΜΙΤ, ο οποίος συνυπογράφει την έρευνα. «Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι η οικονομική και η πληθυσμιακή ανάπτυξη σε μία κοινωνία είναι παράγοντες που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στη ζήτηση των βασικών μας πόρων και στον τρόπο που τους διαχειριζόμαστε. Επιπλέον, το κλίμα μπορεί να ενισχύσει όλες αυτές τις πιέσεις».

Η εργασία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS One. Για τα πρότυπά τους οι ειδικοί χρησιμοποιήσαν παράγοντες όπως είναι η αύξηση του πληθυσμού, η οικονομική ανάπτυξη, το κλίμα και οι εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Στη συνέχεια, τα συνδύασαν με πρότυπα που αφορούν τη χρήση ύδατος σε μεγάλο κομμάτι της Ασίας, όπως παραδείγματος χάρη, στην Κίνα, την Ινδία, και σε άλλα μικρότερα κράτη και κατέληξαν σε διάφορες προβλέψεις, μεταβάλλοντας αναλόγως του παράγοντες. Σε κάποιες περιπτώσεις, διατήρησαν τους μετεωρολογικούς – κλιματικούς παράγοντες σταθερούς, υπολογίζοντας την επίδραση που θα είχαν στην επάρκεια ύδατος η οικονομική ανάπτυξη και η πληθυσμιακή έκρηξη, ενώ σε ένα άλλο πρότυπο υπολόγισαν αποκλειστικά και μόνο την επίδραση των κλιματικών μεταβολών. Τέλος, στο τρίτο σενάριο που εξετάσθηκε, που έχει περισσότερα κοινά με την πραγματικότητα, οι ερευνητές συνυπολόγισαν και τις τρεις μεταβλητές ταυτοχρόνως.

Οπως διαπιστώθηκε, στην Κίνα η βιομηχανική ανάπτυξη έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στην επάρκεια του ύδατος, καθώς ο κόσμος θα γίνεται πλουσιότερος, ενώ στην Ινδία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο η πληθυσμιακή έκρηξη. Το πόσο επηρεάζει κάθε παράγοντας σε κάθε περιοχή μεταβάλλεται. Επίσης, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι για την αξιολόγηση της μελλοντικής επάρκειας ύδατος μιας περιοχής διαδραματίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες εκτός από αυτούς που υπολογίστηκαν, καθώς πρόκειται για μία εξαιρετικά πολύπλοκη υπόθεση.

Mechanical Solutions

Πάντως, άλλοι επιστήμονες που μελέτησαν τα συμπεράσματα των Αμερικανών ερευνητών υποστηρίζουν ότι η εργασία τους συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη κατανόηση του τομέα. «Μελετούν ένα πολύ σημαντικό ζήτημα», λέει χαρακτηριστικά ο Τσάνινγκ Αμντ, οικονομολόγος που ασχολείται με θέματα γεωργικής ανάπτυξης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνοντας ότι ο φιλόδοξος στόχος του εγχειρήματος και ο τρόπος που οι επιστήμονες του ΜΙΤ συνυπολόγισαν την επίδραση της κλιματικής αλλαγής αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης στην επάρκεια ύδατος αποτελεί μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσέγγιση.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button