Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανταρκτική: Επιστήμονες θα βάλουν στο μικροσκόπιο ιούς & βακτήρια

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Στην Ανταρκτική θα βρεθούν επιστήμονες- ανάμεσά τους και από το ΕΛΚΕΘΕ- σε αποστολή για τη μελέτη της αλληλεπίδρασης βακτηρίων και ιών, με το βλέμμα σε μελλοντικές θεραπείες για μικρόβια που είναι ανθεκτικά σε μικρόβια.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ανταρκτική μπαίνει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων για τον συγκεκριμένο σκοπό. «Ο επιστημονικός στόχος της αποστολής στην Ανταρκτική είναι η μελέτη των μικροβιακών κοινοτήτων και κυρίως η αλληλεπίδραση των βακτηρίων με τους ιούς που τα μολύνουν», δήλωσε στο ertnews ο δρ. Παντελής Καθάριος.

NOVA

Αυτός θα είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών- του ΕΛΚΕΘΕ- που θα συμμετάσχει στην πρώτη αποστολή. Αυτή θα πραγματοποιηθεί στις βάσεις Captain Arturo Prat και Yelcho τον ερχόμενο Ιανουάριο και θα διαρκέσει 10-14 ημέρες.

Τα βακτήρια μολύνονται από εξειδικευμένους ιούς που ονομάζονται βακτηριοφάγοι ή πιο απλά φάγοι, εξήγησε. «Οι φάγοι αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα “οργανισμών” στον πλανήτη και ο ρόλος τους στη μικροβιακή οικολογία είναι τεράστιος. Το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού των βακτηρίων πεθαίνει καθημερινά λόγω της δράσης των φάγων», συμπλήρωσε.

Τα βακτήρια από την άλλη, επιδρούν καταλυτικά στην κυκλοφορία των θρεπτικών στοιχείων σε ένα οικοσύστημα, καθώς βοηθούν στην αποικοδόμηση σύνθετων βιοχημικών μορίων βοηθώντας έτσι στη διατήρηση της ισορροπίας.

«Τα βακτήρια και οι φάγοι βρίσκονται σε μια διαρκή μάχη, όπου τα βακτήρια προσπαθούν να αντισταθούν στην μόλυνση των φάγων, ενώ οι φάγοι αναπτύσσουν αντίμετρα για να ξεπεράσουν την αντίσταση αυτή. Αυτό γίνεται εφικτό μέσω της εξελικτικής επιλογής. Αυτή η αλληλεπίδραση στο θαλάσσιο περιβάλλον της Ανταρκτικής θα μελετηθεί για πρώτη φορά», δήλωσε ακόμη ο δρ. Καθάριος.

Mechanical Solutions

Στην Ανταρκτική, οι επιστήμονες θα κάνουν δειγματοληψίες νερού θάλασσας, με στόχο να απομονώσουν βακτήρια και φάγους, επεσήμανε. Θα χρησιμοποιηθούν κλασικές και σύγχρονες μέθοδοι, με τις οποίες μπορούν να ανιχνεύσουν και να αναλύσουν το DNA των μικροοργανισμών. «Κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αφού λιγότερο από το 1% των βακτηρίων μπορούν να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο», σημείωσε.

Παράλληλα ο δρ. Καθάριος εξήγησε τι είναι η φαγοθεραπεία, η χρήση των φάγων για θεραπευτικούς σκοπούς. «Οι φάγοι είναι πολύ εξειδικευμένοι ιοί που προσβάλλουν και σκοτώνουν βακτήρια. Μάλιστα, σε αντίθεση με τα αντιβιοτικά που η δράση τους είναι γενική και ευρεία, οι φάγοι έχουν μεγάλη εξειδίκευση και ως προς το είδος του βακτηρίου που θα προσβάλλουν», επεσήμανε.

Έτσι, με τη φαγοθεραπεία- που είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο- οι επιστήμονες μπορούν να στοχεύσουν μόνο στα παθογόνα βακτήρια, χωρίς να επηρεαστούν τα υπόλοιπα, που μπορεί να έχουν ευεργετικό ρόλο.

«Η φαγοθεραπεία θεωρείται η πλέον υποσχόμενη λύση για το πολύ μεγάλο πρόβλημα των πολυανθεκτικών μικροβίων που είναι ανθεκτικά σχεδόν σε όλα τα αντιβιοτικά, καθώς ακόμα και αυτά είναι ευάλωτα στην μόλυνση των φάγων», τόνισε ο δρ. Καθάριος.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button