Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινά ο έλεγχος στις ποσότητες των κρίσιμων φαρμάκων

Μετά τη λειτουργία της νέας πλατφόρμας, θα σταματήσει σταδιακά η απαγόρευση εξαγωγών φαρμάκων.

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Σε λειτουργία μπαίνει από τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου η πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας για τον έλεγχο των ελλείψεων φαρμάκων σε ολόκληρη τη χώρα.

Μέχρι τότε θα έχει αποφασιστεί ποιά είναι τα κρίσιμα φάρμακα, τα οποία θα ελέγχονται από πλευράς αποθεμάτων. Για τα φάρμακα αυτά, ο ΕΟΦ θα συνεχίσει να αξιολογεί το επίπεδο σοβαρότητας της έλλειψης, ανάλογα με τον όγκο των αποθεμάτων σε συνδυασμό με τον κίνδυνο ύπαρξης θεραπευτικού κενού. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ασθενείς – εάν μπορούν να καλυφθούν από άλλα φάρμακα, τότε η έλλειψη δεν θεωρείται σοβαρή. Όμως στην περίπτωση που δεν υπάρχει, τότε η έλλειψη θα θεωρείται σοβαρή και θα λαμβάνονται μέτρα.

NOVA

Στην πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας θα ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο, οι πωλήσεις και τα αποθέματα των φαρμακαποθηκών, καθώς επίσης και οι πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών σε ημερήσια βάση.

Η πρόβλεψη της ζήτησης, είναι επόμενος στόχος

Πιλοτικά, η πλατφόρμα έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην Κρήτη από τον περασμένο Δεκέμβριο και σταδιακά προχωρεί στην ολοκλήρωσή της, με τη συμμετοχή και των φορέων που θα την τροφοδοτούν, όπως οι φαρμακαποθήκες που θα ενημερώνουν τα στοιχεία τους και ο ΕΟΦ που θα ενημερώνει για τα στοιχεία από τις φαρμακευτικές.

Μετά την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, θα μπορέσει να ξεκινήσει σταδιακά και η άρση απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών για τις φαρμακαποθήκες, αφότου ο ΕΟΦ ενημερώσει το υπουργείο Υγείας σχετικά με την επάρκεια των φαρμάκων στη δεδομένη χρονική στιγμή.

Η λειτουργία της πλατφόρμας και η άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με το διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων και εκπροσώπων μεγάλων φαρμακαποθηκών της χώρας, στο πλαίσιο εξορθολογισμού των ελλείψεων φαρμάκων.

Mechanical Solutions

Στη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Πρωταρχικός στόχος του υπουργείου στην παρούσα χρονική στιγμή είναι η εγκατάσταση του συστήματος που θα παρέχει σημαντική διαφάνεια σε ότι αφορά την επάρκεια των κρίσιμων φαρμάκων που κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά.

Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης

Όπως εξήγησε στο in.gr o γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Άρης Αγγελής, το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠαΔιΦ) στοχεύει στη διαφάνεια, αλλά και στον έλεγχο των ποσοτήτων φαρμάκων που κυκλοφορούν στη χώρα. Στις 22 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει να τροφοδοτείται με στοιχεία από τους φορείς που μετέχουν σε αυτό, όμως εικόνα για την κατάσταση των ελλείψεων θα έχουμε σταδιακά, όσο τα δεδομένα θα «χτίζονται» από την καθημερινή εισαγωγή στοιχείων.

Στην παρούσα φάση, δεν θα έχουμε ακόμη στοιχεία που αφορούν τη ζήτηση των φαρμάκων, πράγμα το οποίο μπορεί να προκύψει από τα δεδομένα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ. Από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μπορούμε να δούμε στοιχεία κατανάλωσης προηγουμένων ετών, αλλά και της τρέχουσας ζήτησης ανάλογα με την εποχικότητα και την επιδημιολογική εικόνα, όμως αυτό δεν είναι αντικείμενο της νέας πλατφόρμας του υπουργείου. Η πρόβλεψη της ζήτησης σε αυτό το επίπεδο, είναι επόμενος στόχος.

Η κρισιμότητα της ζήτησης

Στην ανάγκη ορισμού της ζήτησης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΣΦ Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο in.gr και τόνισε ότι αυτή είναι η παράμετρος που προσδιορίζει τις ανάγκες του πληθυσμού. Και αυτή φαίνεται από τη συνταγογράφηση. Οι γιατροί δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιό φάρμακο βρίσκεται σε έλλειψη και ποιο όχι.

Γι΄αυτό χρειάζεται να λαμβάνεται υπόψιν η ζήτηση όπως εμφανίζεται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Εδώ, ο κ. Σκυλακάκης απαντώντας στο θέμα που θέτουν οι φαρμακοποιοί, ότι υπάρχει μερίδα ασθενών που καταφεύγουν στα φαρμακεία για την απ΄ ευθείας αγορά φαρμάκων, διευκρίνισε πως αυτοί οι ασθενείς δεν ξεπερνούν το 20% και αγοράζουν κυρίως φθηνά φάρμακα, για τα οποία συνήθως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Η αγορά χωρίς συνταγή σε φάρμακα που κοστίζουν 200, 300 ή 500 ευρώ, τα οποία είναι πρωτότυπα και δημιουργείται θεραπευτικό κενό, είναι μηδενική.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button