Τουρκία – Δένδιας: Η Ελλάδα θέλει διάλογο αλλά «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας»
Η πολιτική ηγεσία της χώρας επαναλαμβάνει σε κάθε τόνο πως η Ελλάδα θέλει διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με την Τουρκία αλλά θα υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα - Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και τι δήλωσε ο Νίκος Δένδιας για την τουρκική προκλητικότητα.
Οσο η Τουρκία αυξάνει την προκλητικότητα και προσπαθεί να δημιουργήσει θόρυβο με «κραυγές», τόσο η θέση της Ελλάδας μοιάζει πιο ξεκάθαρη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία πως η χώρα μας θα υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα, ενώ παράλληλα έχει τη διάθεση να μπει σε διάλογο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό άλλωστε ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Βουλγαρία, το ίδιο αναφέρουν και οι αρμόδιοι υπουργοί.
«Εξυπακούεται ότι θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας. Ευελπιστούμε ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ σε αυτό το σημείο. Αλλά οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα.
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων ωστόσο όπως τόνισε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»: «Ως Ελλάδα έχουμε επιλέξει να μην ακολουθήσουμε την γειτονική μας χώρα σε αυτόν τον εξωφρενικό και επικίνδυνο κατήφορο επιθετικής ρητορικής. Διατηρούμε την ψυχραιμία μας και την αυτοπεποίθηση που μας δίνουν οι ξεκάθαρες θέσεις μας, οι οποίες στηρίζονται στην ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και στην αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων μας».
Τόνισε παράλληλα πως αυτό που βιώνουμε σήμερα στις σχέσεις μας με την Τουρκία είναι πρωτοφανές, καθώς για πρώτη φορά η όξυνση είναι τόσο διαρκής και μακροχρόνια, φθάνοντας ένα διάστημα που προσεγγίζει τα τρία χρόνια. «Σήμερα πλέον, δεν μπορούμε να μιλάμε απλώς για κλιμάκωση σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, γιατί η Τουρκία έχει υπερβεί προ πολλού τα εσκαμμένα», αναφέρει και τονίζει πως παρατηρείται μία ενορχηστρωμένη επιθετικότητα εκ μέρους της Τουρκίας κατά της Ελλάδας. «Αντιμετωπίζουμε ένα κράμα ακραίου εθνικισμού, αναθεωρητισμού, και προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας», σημειώνει και υπογραμμίζει πως η θεωρία περί δηλώσεων εσωτερικής κατανάλωσης αποτελεί «υπεραπλούστευση». «Είμαστε μία χώρα με αυτοπεποίθηση, με εμπιστοσύνη στις θέσεις και τις αρχές μας, με ενεργητική εξωτερική πολιτική» ανέφερε.
Εκνευρισμός στην Τουρκία για τους όρους των ΗΠΑ
Η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες δέχεται απανωτά «χαστούκια» σε ότι έχει να κάνει με την προμήθεια των F-16, καθώς οι ΗΠΑ βάζουν σκληρούς όρους. Ιδιαίτερα δε όταν αυτοί οι όροι συνδέονται με την Ελλάδα ξεκαθαρίζοντας πως δεν αμφισβητείται η κυριαρχία της στα νησιά του Αιγαίου. Ενδεικτικό του κλίματος ήταν το μήνυμα που έστειλε στην Τουρκία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ λέγοντας ουσιαστικά στην Άγκυρα ότι θα υποστεί τις συνέπειες, σε περίπτωση που προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον της Ελλάδας.
Στη συνέντευξή του ο Νίκος Δένδιας, κλήθηκε να σχολιάσει και την την τουρκική θέση ότι η Ελλάδα «ρυμούλκησε» την αμερικανική κυβέρνηση στην απόφαση να μπλοκαριστεί η πώληση F-35 στον Ερντογάν αλλά και στην καθυστέρηση της αναβάθμισης των τουρκικών F-16, αναφέροντας πως: «Η χώρα μας δεν «ρυμουλκεί» ούτε «παρασύρει» κανέναν, πόσω μάλλον τις ΗΠΑ». «Η απόφαση εξαγωγής αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία εξαρτάται κατά βάση από τις σχέσεις μεταξύ των δύο αυτών χωρών, καθώς και τις επιλογές που έχει κάνει η Τουρκία όσον αφορά την προμήθεια στρατιωτικού υλικού από μη-Νατοϊκή χώρα» συμπλήρωσε.
Στην τροπολογία, που κατατέθηκε από τον Μενέντεζ, μπαίνει «φρένο» στην πώληση μαχητικών F-16 και πακέτων αναβάθμισης προς την Τουρκία εκτός και αν ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ «πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου και στις Επιτροπές Αμυνας
- ότι πρώτον μια τέτοια πώληση είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ,
- καθώς και τα μέτρα που έχει λάβει για να διασφαλίσει ότι αυτά τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως και η τροπολογία του γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν βάζει επιπλέον όρους στην Άγκυρα, καθώς φέρνει στο προσκήνιο και την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σε ένα ζήτημα που η Αγκυρα συνεχίζει να έχει επιφυλάξεις.
Θεοδωρικάκος: «Απροσπέλαστα τα σύνορα»
«Τα σύνορα είναι απροσπέλαστα, ό,τι κι αν δοκιμάσουν θα αποτύχουν», διεμήνυσε στην Τουρκία, από την πλευρά του και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Τάκης Θεοδωρικάκος. «Όποια ώρα της ημέρας ή της νύχτας επιχειρήσει κάποιος να περάσει στην Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει» επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στον Σκάι και συνέχισε: «Γνωρίζουν ότι όταν το δοκίμασαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο έσπασαν τα μούτρα τους. Αυτό συμβαίνει κάθε ημέρα και νύχτα στον Έβρο, ό,τι κι αν δοκιμάσουν θα αποτύχουν». «Είμαστε έτοιμοι για τα πάντα» διαβεβαίωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν όλα τα εναλλακτικά σενάρια, όλα τα εναλλακτικά σχέδια». Εξήγησε ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι σε πλήρη συνεργασία με τον ελληνικό στρατό στον Έβρο. «Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία στη γραμμή του Έβρου» ανέφερε.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram