Europlan
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η «σεισμική καταιγίδα» – 5,2 Ρίχτερ, ανύψωση ηφαιστείου και φόβοι κατολισθήσεων

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Η σεισμική δραστηριότητα στην υποθαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, προκαλώντας ανησυχία σε κατοίκους και επισκέπτες, ειδικά στη Σαντορίνη. Οι επιστήμονες εξετάζουν προσεκτικά την εξέλιξη του φαινομένου, ενώ οι αρχές έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής.

Το βράδυ της Τετάρτης (05/02), σημειώθηκε σεισμός 5,2 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης-Αμοργού, ξεπερνώντας τον προηγούμενο ισχυρότερο των 5 Ρίχτερ που είχε καταγραφεί μία ημέρα νωρίτερα.

Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, καταγράφηκαν ακόμη έξι «ασθενείς» σεισμικές δονήσεις (4,4, 4,3, 4,2, 4,4, 4,5 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) το χρονικό διάστημα μεταξύ 04:00 και 05:30 (αντίστοιχα, με αντίστροφη χρονολογική σειρά, στις 05:23, στις 04:48, στις 04:45, στις 04:27, στις 04:24 και στις 04:02) στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.

NOVA

Σύμφωνα με τη Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑπάνω από 6.400 σεισμοί καταγράφηκαν στην περιοχή από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έθεσε σε λειτουργία την ψηφιακή πλατφόρμα mysafetyplan.gov.gr, η οποία παρέχει οδηγίες και ενημέρωση σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Mechanical Solutions

Ανησυχία για κατολισθήσεις στη Σαντορίνη

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, αναφέρθηκε στον υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο σε πέντε σημεία του νησιού:

  • Παλαιός Λιμένας Φηρών
  • Λιμάνι Αθηνιού και οδικό δίκτυο του Όρμου
  • Οία (περιοχές Αμμούδι και Αρμένη)
  • Θηρασιά (οικισμός Κόρφου και Μονοπάτι)

«Ο Αθηνιός είναι μια περιοχή υψηλής διακινδύνευσης, καθώς εκεί συγκεντρώνονται 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι ετησίως», τόνισε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έργα για τη μείωση των κινδύνων.

Ερευνητές του ΑΠΘ κατέγραψαν σταδιακή ανύψωση του ηφαιστείου της Σαντορίνης, γεγονός που ενισχύει την ανάγκη ενδελεχούς παρακολούθησης.Το 14% των σεισμολογικών σταθμών της χώρας είναι εκτός λειτουργίας λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης, σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Χρήστο Ευαγγελίδη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ οι πολίτες καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών. «Εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες και είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε.

Ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι «τα χειρότερα σενάρια φαίνεται πως πέρασαν», ωστόσο οι ειδικοί συνεχίζουν να παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξαν αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ενώ έχουν εκτελεστεί έκτακτα δρομολόγια για τη μεταφορά επιβατών και οχημάτων από τη Σαντορίνη προς τον Πειραιά.Παράλληλα, το Λιμενικό Σώμα έχει ενισχύσει την παρουσία του στα νησιά που επηρεάζονται από τη σεισμική δραστηριότητα.

Η επιστημονική κοινότητα και οι αρχές συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλή επιφυλακή, με στόχο τη διασφάλιση της προστασίας των πολιτών και τη σωστή διαχείριση της κατάστασης.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button