Europlan
ΕΛΛΑΔΑ

Πού βρίσκεται το ηφαίστειο Κολούμπο στη Σαντορίνη

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τρία ηφαιστειακά κέντρα διαθέτει η Σαντορίνη, όπως τόνισε κατά τη ενημέρωση της Τετάρτης για την σεισμική δραστηριότητα στο νησί η κυρία Εύη Νομικού.

Η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ κατά τη διάρκεια της αναλυτικής ενημέρωσης μέσω διαφανειών στο υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τόνισε μεταξύ άλλων ότι και τα τρία ηφαιστειακά κέντρα έχουν χαρτογραφηθεί (Χριστιανά, Νέα Καμένα (Σαντορίνη) και Κολούμπο), ενώ παρέθεσε λεπτομέρειες για το τελευταίο.

Όπως σημείωσε αρχικά, το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος είναι μια τεράστια χοάνη. Το χαμηλότερο του βάθος είναι τα 500 μέτρα και το ρηχότερο -που είναι γνωστό στους ψαράδες- είναι τα 18 μέτρα. Στις 27 Σεπτεμβρίου 1650 έκανε μια από τις μεγαλύτερες υποθαλάσσιες εκρήξεις της Μεσογείου.

NOVA

Τα ρήγματα εντοπίζονται βορειοανατολικά της Σαντορίνης

Πρόκειται για ένα ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο σε απόσταση 6,5 χλμ βορειοανατολικά της Σαντορίνης, το οποίο ανήκει στο Ηφαιστειακό τόξο του Ν. Αιγαίου.

Mechanical Solutions

Οπως τόνισε χθες και στην ενημέρωση μετά τη σύσκεψη με τους ειδικούς και τον πρωθυπουργό οι ερευνητές «ο καθρέφτης του υποθαλάσσιου ρήγματος με βαθυμετρία δείχνει τη μορφολογία του Κολούμπος αλλά και τα ρήγματα, που όλα εντοπίζονται βορειοανατολικά της Σαντορίνης προς Αρκεσίνη και όχι προς την Αμοργό», τόνισε η ηφαιστειολόγος.

«Βλέπουμε πλαγιές ελαφρόπετρας και ο κόκκινος κύκλος δείχνει τις υδροθερμικές καμινάδες, την αναπνοή δηλαδή του ηφαιστείου Κολούμπος», εξήγησε παρουσιάζοντας χθες τα σχετικά διαγράμματα.

Πώς είναι το ηφαίστειο Κολούμπο στη Σαντορίνη

Μέσα στο Κολούμπο, οι πλαγιές είναι δομημένες από ελαφρόπετρα, που έχει προέλθει από την έκρηξη του 1650, εκτός από κάποιες περιοχές που είναι από λάβα.

Στα 500 μέτρα βάθος μπορείτε να δείτε τις υδροθερμικές καμινάδες. Είναι οι καμινάδες οι οποίες εκπέμπουν με μεγάλη ταχύτητα, είναι η αναπνοή του ηφαιστείου, διοξειδίου του άνθρακα 99,9% και η θερμοκρασία μέσα στις καμινάδες αγγίζει τους 230 βαθμούς Κελσίου.

Όπως προαναφέρθηκε το Κολούμπο έγινε γνωστό μετά από τη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη που σημειώθηκε 27 Σεπτεμβρίου 1650. Από τη λάβα σχηματίστηκε μικρή νησίδα, η οποία, όμως, εξαιτίας των θαλασσίων κυμάτων, γρήγορα κατέρρευσε σε ύφαλο. Από την κατάρρευση αυτή προκλήθηκε τσουνάμι, το οποίο προκάλεσε ζημιές μέχρι και σε απόσταση 150 χιλιομέτρων. Ο κρατήρας του έχει διάμετρο περίπου 3 χιλιομέτρων και βάθος 512 μέτρων. Σε μεγάλη έκταση γύρω από το ηφαίστειο έχουν εντοπιστεί υδροθερμικά φρέατα από τα οποία αναβλύζει καυτό νερό, έως και 220 °C, με διαλυμένα μεταλλικά στοιχεία και τα οποία φιλοξενούν ένα σπάνιο οικοσύστημα από νηματοειδή βακτήρια.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button