Η πατάτα -που έφερε από την Ευρώπη στην Ελλάδα της τουρκοκρατίας ο Ιωάννης Καποδίστριας κι έγινε η βασική φθηνή τροφή που έθρεψε τον φτωχό λαό των Ελλήνων- δεν μοιάζει σε τίποτα με τη σημερινή αγαπημένη σε όλους τους μικρούς και μεγάλους πατάτα.
Η σημερινή πατάτα που καταναλώνουμε όλοι με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους, εξακολουθεί μεν να περιέχει σημαντικά θρεπτικά και πολύτιμα για την υγεία μας συστατικά, οι προσθήκες χημικών και φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με τον σύγχρονο τρόπο παραγωγή της, όμως, την κατατάσσουν τελικά στις τροφές, που είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Και δεν ήταν μόνο το εσωτερικό της πατάτας. Πολλοί αγαπούν ιδιαίτερα και τις φλούδες, οι οποίες είναι περισσότερο τοξικές.
Οι περισσότεροι άνθρωποι, επίσης, όταν αποφασίσουν ποιες είναι οι πιο σημαντικές τροφές που θα πρέπει να καταναλώνουν από βιολογικές καλλιέργειες, σχεδόν ποτέ δεν σκέφτονται τις πατάτες. Προτιμούν να καταναλώνουν περισσότερο βιολογικά μήλα, σταφύλια ή σπανάκι.
Δείτε, όμως, τί συμβαίνει με τις πατάτες…
Η πατάτα περιέχει πάνω από 35 χημικά
Περισσότερα από 35 διαφορετικά είδη φυτοφαρμάκων έχουν βρεθεί στις συμβατικές πατάτες. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Δεδομένων Φυτοφαρμάκων του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA):
– 6 από αυτά είναι πιθανώς καρκινογόνα
– 12 είναι ύποπτα για ορμονικές διαταραχές
– 7 περιέχουν νευροτοξίνες
– 6 περιέχουν αναπτυξιακές ή αναπαραγωγικές τοξίνες
Η χημική ουσία που βρίσκεται στο 76% όλων των συμβατικών πατατών είναι το chlorpropham, ένα ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιείται από τους παραγωγούς για να εμποδίσει την ανάπτυξη ζιζανίων και να αναστείλει τη βλάστηση της πατάτας. Αυτή η χημική ουσία, δεν τοξική μόνο για της μέλισσες. Σύμφωνα με Extension Toxicology Network, η χρόνια έκθεση των πειραματόζωων στο chlorpropham τους προκάλεσε “καθυστερημένη ανάπτυξη, διόγκωση του ήπατος, των νεφρών και του σπλήνα, καταστροφή του σπλήνα και θάνατο”.
Ως ρίζα η πατάτα απορροφά επιπλέον όλα τα φυτοφάρμακα του εδάφους
Οι πατάτες είναι λαχανικά, τα οποία στην πραγματικότητα είναι ρίζες. Ως ρίζες, λοιπόν, οι πατάτες απορροφούν όλα τα φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα που ψεκάζονται πάνω από το έδαφος, τα οποία στη συνέχεια εισχωρούν στο χώμα.
Οι χημικές επεξεργασίες, επίσης, που υφίσταται η πατάτα είναι αρκετές:
1) Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου: Τους χορηγούν μυκητοκτόνα
2) Πριν από τη συγκομιδή: Ψεκάζονται με ζιζανιοκτόνα
3) Αφού γίνει η συγκομιδή: Τις ψεκάζουν και πάλι για να αποτρέψουν τη βλάστηση
Τα μυστικά των καλλιεργητών
Ο Jeff Moyer, διευθυντής μεγάλης αγροτικής επιχείρησης στο Rodale Institute και πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Βιολογικών Πρότυπων Προϊόντων Αμερικής, έχει αναφερθεί στην καλλιέργεια της πατάτας λέγοντας: «Έχω μιλήσει με τους καλλιεργητές πατάτας που λένε ότι οι ίδιοι ποτέ δεν τρώνε τις πατάτες που πωλούν. Έχουν ξεχωριστά χωράφια όπου καλλιεργούν πατάτες για τον εαυτό τους χωρίς χημικές ουσίες».
Πατάτα: Η πολύτιμη τροφή
Οι πατάτες αποτελούν πολύτιμη τροφή για τους παρακάτω λόγους:
1. Όταν οι πατάτες είναι βραστές ή ψητές αποτελούν ουσιαστικά ένα τρόφιμο ελεύθερο λίπους.
2. Οι πατάτες αποτελούν πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού και ενισχύουν την υγιή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
3. Οι πατάτες είναι μια αξιόπιστη πηγή βιταμίνης C – μία μέτρια βραστή πατάτα (180 γρ.) περιέχει περίπου 10 mg βιταμίνης C, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 1/8 της ημερήσιας απαίτησης για έναν ενήλικα.
4. Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και οι πατάτες αποτελούν σημαντική πηγή αρκετών από αυτές.
5. Οι πατάτες αποτελούν σημαντική πηγή καλίου. Περιέχει, επίσης, μαγνήσιο και σίδηρο.
Η απάντηση είναι οι βιολογικές πατάτες
Διαβάζοντας τα παραπάνω, είναι περιττό να πούμε ότι, όταν αγαπάτε πολύ τις πατάτες καλό είναι καταναλώνετε μόνο βιολογικές, επειδή η βιολογική παραγωγή δεν επιτρέπει τη χρήση όλων αυτών των τοξικών χημικών ουσιών.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram