
Μέτωπα του Μαξίμου με αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς και… υπουργούς.
Μία απόφαση του πρωθυπουργού -να ανακοινώσει αυξήσεις μόνο για τις ένοπλες δυνάμεις- ήταν αρκετή για να αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ της Ν.Δ. ..Σε επίπεδο υπουργών, βουλευτών αλλά και στο κοινωνικό μέτωπο βγάζοντας στο δρόμο τους ενστόλους.
Υπουργικά «αντάρτικα», πόλεμος «δελφίνων» και «αυτονόμηση» βουλευτών της Ν.Δ δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται η κυβέρνηση να διανύσει τα επόμενα δύο χρόνια που απομένουν μέχρι τις κάλπες.
Κι όσο ο χρόνος για τις εθνικές εκλογές (που κανείς δεν ξέρει αν θα γίνουν στην ώρα τους ή νωρίτερα) πλησιάζει τόσο εντείνεται η αγωνία όλων για την επόμενη μέρα.
Η ίδια απόφαση του πρωθυπουργού σε άλλη χρονική στιγμή είναι πιθανόν να σήκωνε .. σκόνη αλλά δεν θα έφερνε την απόλυτη «γαλάζια» αμμοθύελλα.
Το μέτωπο με τους ένστολους
Έμπειρα κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για κεντρικό φάουλ. Δεν γίνεται – λένε – να υπάρχει ενιαίο μισθολόγιο των Σωμάτων Ασφαλείας και να ανακοινώνεις αυξήσεις μόνο για τον στρατό όταν μάλιστα όλοι είναι ψηφοφόροι σου.
«Πετύχαμε το ακατόρθωτο. Να δίνουμε λεφτά και να βγαίνουμε χαμένοι. Διότι τώρα αναγκαστικά θα πρέπει να ανακοινωθούν αυξήσεις για όλους τους ενστόλους τους οποίους κινδυνεύεις να χάσεις για πάντα αφού νοιώθουν ριγμένοι» τονίζει κορυφαίος υπουργός.
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση προέκρινε τις ένοπλες δυνάμεις σε μία προσπάθεια να προσελκύσει νέους πολίτες την ώρα που οι υποψήφιοι για τις στρατιωτικές σχολές μειώνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι ο Νίκος Δένδιας εξοικονόμησε χρήματα μάλλον έριξε λάδι στη φωτιά αφού καθιστά όλους τους άλλους υπουργούς το λιγότερο μη αποδοτικούς.
Το μέτωπο με τους υπουργούς
Σε μία πρωτοφανή κίνηση δύο υπουργοί – για διαφορετικούς λόγους ο καθένας- αντέδρασαν ακαριαία.. Προφανώς θεώρησαν ότι το Μαξίμου συμπεριφέρεται προνομιακά σε κάποιους υπουργούς δημιουργώντας υπουργούς πολλών ταχυτήτων.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης είδε τον Ν. Δένδια να παίρνει «μπόνους» ενώ ο ίδιος που έβαλε πλάτη σε όλες τις κυβερνητικές κρίσεις λίγο έλειψε να μείνει εκτός .. κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τον ανασχηματισμό έκοψε μαχαίρι τις τηλεοπτικές εμφανίσεις που δεν αφορούν το αντικείμενο του, δηλαδή τα θέματα Υγείας. Και αντί για υποστηρικτής της κυβέρνησης τώρα ο Άδωνις Γεωργιάδης βγαίνει ως επικριτής της σε ένα θέμα που θίγει τον πυρήνα των ψηφοφόρων του.
Είναι φανερό ότι το ρήγμα στις σχέσεις Αδ. Γεωργιάδη- Κυριάκου Μητσοτάκη έχει συντελεστεί με τον ίδιο να μετράει προσεκτικά τις κινήσεις του για την επόμενη μέρα.
Ενοχλημένος εμφανίστηκε και ο Β. Κικίλιας. Ο ίδιος όταν ήταν υπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν πήρε ποτέ αυξήσεις για τους πυροσβέστες και τώρα που είναι υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας βλέπει πάλι τους λιμενικούς να αδικούνται. Με έναν διακριτικό τρόπο ο Βασίλης Κικίλιας φρόντισε να βάλει στο «κάδρο» και τον νέο «τσάρο» Κυριάκο Πιερρακάκη με τον οποίο είναι «ανταγωνιστές» στην Α΄ Αθηνών.
Ενόχληση Μητσοτάκη
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν περίμενε τέτοια αντίδραση. Τέτοια ήταν η ενόχληση του που κάποιοι εκτιμούν ότι αν ήταν ένας ο υπουργός που είχε εκδηλώσει «αντάρτικο» μπορεί να μην βρισκόταν σήμερα στη θέση του. Όμως ήταν δύο οι «αντάρτες» υπουργοί και οι αποφάσεις δυσκολεύουν σε τέτοια περίπτωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews ο Κ. Μητσοτάκης συνομίλησε και με τους δύο υπουργούς από το Ισραήλ. Οι συζητήσεις που ξεκίνησαν σχετικά σε καλό κλίμα κατέληξαν σε ένα βαρύ κλίμα..
Εξ ου και ο Παύλος Μαρινάκης έσπευσε να τους «καρφώσει» στο μπρίφινγκ.
«Οι αποφάσεις λαμβάνονται κεντρικά και όχι με όρους επικοινωνίας και δημοφιλίας» είπε αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι συγκεκριμένοι υπουργοί είχαν προσωπικά κίνητρα.
Ο πέλεκυς στους υπουργούς, όχι στους βουλευτές
Και αν οι υπουργοί βγαίνουν στο αντάρτικο τι πρέπει να κάνουν οι βουλευτές; Που δεν έχουν το εκλογικό προβάδισμα που έχουν οι υπουργοί και κινδυνεύουν να μην επανεκλεγούν βλέποντας τα ποσοστά της Ν.Δ. να πέφτουν στο 22% από το 41% που συγκέντρωσε το 2023;
«Προφανώς η αντίδραση των βουλευτών θα είναι πολλαπλάσια των υπουργών» τονίζει κοινοβουλευτικός παράγοντας προσπαθώντας να εξηγήσει πως ούτε ένας ούτε δύο αλλά πάνω από 15 «γαλάζιοι» βουλευτές υπεραμύνθηκαν της άποψης ότι πρέπει να πάρουν αυξήσεις όλοι οι ένστολοι.
Ανάμεσα τους οι Δ. Αβραμόπουλος, Λ. Αυγενάκης, Θ. Πλεύρης , Μ. Χρυσομάλλης, Δ. Μαρκόπουλος, Γιάννης Πλακιωτάκης, Νότης Μηταράκης, Δ. Μαρκόπουλος, Ζ. Μακρή, Κ.Παπακώστα και Στ. Πέτσας.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram

