Στην τραγωδία των Τεμπών αναφέρθηκε το βράδυ της Πέμπτης (29/2) ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μία ημέρα μετά τη συμπλήρωση ενός έτους από το τραγικό δυστύχημα, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια μετά».
«Να σκύψουμε το κεφάλι με σεβασμό απέναντι στον πόνο των ανθρώπων που δεν ξαναείδαν ποτέ τα παιδιά τους», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Σε ερώτηση για τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου και τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε αρχικά: «Δεν υπήρξε για εμένα πιο δύσκολη στιγμή από τα Τέμπη, για λόγους που όλοι σας μπορείτε να αντιληφθείτε. Και γιατί εκεί συσσωρεύτηκαν ίσως όλες οι κακές πτυχές του τρόπου λειτουργίας του κράτους και των αντιλήψεων. Τις τελικές απαντήσεις μπορεί να τις δώσει μόνο η δικαιοσύνη. Από τη στιγμή που το ζήτημα αυτό μπαίνει στη μυλόπετρα της αντιπαράθεσης, μόνο η δικαιοσύνη μπορεί να δώσει την απάντηση», σημειώνοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα.
«Και η δικαιοσύνη έχει μια βαριά ευθύνη και πιστεύω ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ακόμα και αν χρειάζεται να πάρει λίγο παραπάνω χρόνο, για να απαντηθούν οι φήμες που κυκλοφορούν. Που μπορεί να είναι τοξικές και διαβρωτικές και να μην πιστεύει στο τέλος κανείς τίποτα. Πρέπει να διαλυθεί η φήμη από την αλήθεια», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ερωτηθείς για το βράδυ του δυστυχήματος στα Τέμπη, σημείωσε πως συγκρούστηκαν λάθη και χρόνιες παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, προσθέτοντας πως δεν είναι πρέπον να πει κάτι άλλο όσο είναι ανοιχτή η έρευνα της δικαιοσύνης.
«Συγκρούστηκαν στα Τέμπη ανθρώπινα λάθη με χρόνια παθογένειες της δημόσιας διοίκησης που όλοι γνωρίζαμε ότι ήταν το πιο προβληματικό κομμάτι των ελληνικών δημόσιων οργανισμών. Δεν ήταν πρέπον να πω κάτι περισσότερο, όσο είναι ανοιχτή η έρευνα της δικαιοσύνης για την υπόθεση. Να σκύψουμε το κεφάλι με σεβασμό απέναντι στον πόνο των ανθρώπων που δεν ξαναείδαν ποτέ τα παιδιά τους. Και αυτό είναι πολύ βαρύ για να το προσπεράσει κανείς και να μην προσπαθήσει κανείς να συντονιστεί με αυτόν τον πόνο» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Καταλήγοντας αναφορικά με τα Τέμπη, χαρακτήρισε εξοργιστική την κομματική εργαλειοποίηση της τραγωδίας.
Οι αναφορές στη Μεταπολίτευση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για τη Μεταπολίτευση, είπε πως ήταν 6 ετών όταν αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία. Γυρίσαμε στην Ελλάδα από τη Γαλλία, ο πατέρας μου από τους τελευταίους πολιτικούς κρατούμενους, εκείνη την εποχή, σημείωσε.
Τα προσωπικά μου βιώματα είναι βιώματα ενός παιδιού που μεγάλωσε μέσα από την πολιτική διαδρομή του πατέρα του, όπως είπε. Και στην εφηβεία ήταν υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ.
«Ίσως είχα το πλεονέκτημα το 1986 να φύγω από την Ελλάδα και να μη ζυμωθώ με τη διαδικασία της Μεταπολίτευσης και να δω τα πράγματα καλύτερα, από μια απόσταση», σημείωσε.
«Στις εκλογές του 1993 όταν ο πατέρας μου έχασε τις εκλογές, πήρα την απόφαση να μην ασχοληθώ με την πολική και πέρασα 10 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα μέχρι να πάρω τελικά την απόφαση να πολιτευτώ. Αυτά ίσως ήταν πλεονεκτήματα γιατί μου επέτρεψαν για 10 χρόνια να δω την Ελλάδα από το εξωτερικό και για άλλα 10 να δω τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της οικονομίας μέσα από την ενασχόλησή μου με τον ιδιωτικό τομέα».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ο ιδρυτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής αποκατέστησε τη Δημοκρατία και έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια. Αυτή και μόνο η παρακαταθήκη τον καθιστά κατά τη γνώμη μου τον μεγαλύτερο πολιτικό της μεταπολίτευσης.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, χαρισματική αναμφίβολα, όπως σημείωσε.
Δείτε την παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη:
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram