Europlan
ΕΛΛΑΔΑ

Αποκαλυπτική έρευνα για τη φροντιστηριοποίηση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Δυσβάσταχτο είναι το κόστος που καλούνται χιλιάδες γονείς να πληρώσουν τον μήνα για τις δαπάνες φροντιστηρίων ακόμα και από την Α΄ Δημοτικού.

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Η έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ επιβεβαιώνει την ανεπάρκεια του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, αμφισβητώντας στην πράξη το μότο της «δημόσιας και δωρεάν παιδείας».

Με βάση τα ευρήματα της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ, η μελέτη του ΚΑΝΕΠ αποκαλύπτει μια κατακόρυφη αύξηση της φροντιστηριακής εκπαίδευσης, ακόμα και σε μαθητές Δημοτικού.

Ραγδαία αύξηση των δαπανών για φροντιστήρια

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μέσα σε μία δεκαετία (2013-2023), οι δαπάνες των ελληνικών οικογενειών για φροντιστήρια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τετραπλασιάστηκαν. Από 6,1 εκατ. ευρώ το 2013, το ποσό εκτινάχθηκε στα 26,1 εκατ. ευρώ το 2023.

NOVA

Ένας από τους λόγους αυτής της αύξησης είναι η ραγδαία εξάπλωση των Κέντρων Μελέτης, τα οποία λειτουργούν χωρίς σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο. Η άνθησή τους ξεκίνησε κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όταν οι γονείς αναζητούσαν λύσεις για τη μελέτη των παιδιών τους, λόγω των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Φροντιστήρια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Μια βιομηχανία εκατομμυρίων

Η συνολική φροντιστηριακή δαπάνη ανήλθε σε 614 εκατ. ευρώ το 2023, με την αύξηση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να αγγίζει το 36% σε μόλις δύο χρόνια. Ειδικότερα, οι δαπάνες για φροντιστήρια μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου φτάνουν τα 580 εκατ. ευρώ.

Mechanical Solutions

Η ζήτηση για υποστήριξη μαθητών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα υψηλή, λόγω της προετοιμασίας για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Ωστόσο, παρατηρούνται μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, καθώς οι οικονομικά εύρωστες οικογένειες επιλέγουν ιδιαίτερα μαθήματα που πληρώνονται «μαύρα», χωρίς να καταγράφονται επίσημα στοιχεία.

Πώς βλέπουν οι γονείς και οι μαθητές τα φροντιστήρια

Η έρευνα του ΚΑΝΕΠ, σε συνεργασία με τη Metron Analysis, αποκαλύπτει τις απόψεις γονέων και μαθητών για τον ρόλο των φροντιστηρίων:

  • 1 στους 3 γονείς θεωρεί ότι τα φροντιστήρια καλύπτουν τις ελλείψεις του σχολείου στη διδασκαλία των μαθημάτων και την προετοιμασία για τις Πανελλήνιες.
  • 39% των γονέων και 37% των νέων τα αντιλαμβάνονται ως συμπληρωματική εκπαίδευση.
  • 21% των γονέων και 31% των νέων πιστεύουν ότι τα φροντιστήρια είναι καθοριστικά για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο.
  • 1 στους 5 γονείς και 1 στους 4 νέους θεωρεί ότι το φροντιστήριο υποκαθιστά το σχολείο.

Η πλειονότητα (62% των γονέων και 55% των νέων) αναγνωρίζει ότι τα φροντιστήρια καλύπτουν τα κενά του σχολείου, ενώ η προετοιμασία για τις Πανελλήνιες θεωρείται δευτερεύουσα ανάγκη (41% για τους γονείς, 32% για τους νέους).

Επιπλέον, ένας στους τρεις εκτιμά ότι το φροντιστήριο συμβάλλει στη διαχείριση του χρόνου και του άγχους των εξετάσεων.

Γενική αποδοχή του ρόλου των φροντιστηρίων

Η συμβολή των φροντιστηρίων στην επιτυχία των Πανελλαδικών Εξετάσεων αναγνωρίζεται ευρέως:

  • 74% των γονέων και 68% των νέων θεωρούν ότι βοηθούν καθοριστικά.
  • 66% των γονέων και 60% των νέων συμφωνούν πως τα φροντιστήρια συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας των εκπαιδευτικών, καθώς απασχολούν πολλούς αδιόριστους καθηγητές.
    Απουσία ρυθμιστικού πλαισίου

Παρόλο που τα Κέντρα Μελέτης βρίσκονται πλέον σε κάθε γειτονιά, δεν υπάρχει ξεκάθαρο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους. Ο πρώην Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης είχε ανακοινώσει ρυθμίσεις, όμως δεν προχώρησε σε καμία εφαρμογή.

Το φροντιστηριακό φαινόμενο, λοιπόν, αναδεικνύει την αδυναμία του εκπαιδευτικού συστήματος να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μαθητών, με τις ελληνικές οικογένειες να αναγκάζονται να καλύψουν το κενό με υψηλό οικονομικό κόστος.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button