Μέχρι πρότινος, όσοι στη Γροιλανδία καταδικάζονταν σε φυλάκιση, έπρεπε να σταλούν σε φυλακές της Δανίας για να εκτίσουν την ποινή τους. Ωστόσο, τώρα, το Nuuk απέκτησε τη δική του υψίστης ασφαλείας φυλακή. Οι φυλακές της Γροιλανδίας.
Ως εκ τούτου, οι καταδικασθέντες έχουν πλέον την επιλογή να μεταφερθούν στη Γροιλανδία για να ολοκληρώσουν την ποινή τους στις εντυπωσιακές νέες ανθρώπινες εγκαταστάσεις που σε προτεραιότητα έχουν το σωφρονισμό των κρατουμένων, κι όχι την τιμωρία τους.
Οι εγκασταστάσεις που ολοκληρώθηκαν το 2019, είναι χτισμένες σε ένα θεαματικό αρκτικό τοπίο με πανοραμική θέα των φιορδ της πρωτεύουσας. Το σχέδιο των φυλακών έχει την υπογραφή του δανέζικου στούντιο Schmidt Hammer Lassen και Friis & Moltke και εστιάζει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευεργετικού για τους εγκλείστους.
«Το ανοιχτό πεδίο, το φως, η θέα, η ασφάλεια και η ευελιξία είναι οι βασικές αξίες πίσω από το σχέδιο της πρώτης σωφρονιστικής εγκατάστασης στην πρωτεύουσα της Γροιλανδίας» αναφέρει ο Σμιτ Χάμερ Λάσεν.
Ατσάλινες προσόψεις σε απόχρωση καμμένου της σιένα. Μεγάλα παράθυρα που προσφέρουν ανεμπόδιστη θέα στο αρκτικό τοπίο. «Κελιά» που, σε αντίθεση με το σύνηθες, είναι καθαρά, περιποιημένα, ασφαλή και φωτεινά και διαθέτουν τουαλέτα, κρεβάτι, γραφείο. Τα παράθυρα σχεδόν όλων των δωματίων βλέπουν έξω, ενώ έχουν και κουρτίνες για ιδιωτικότητα. Μάλιστα, οι ένοικοι τους έχουν τη δυνατότητα να κλειδώνουν από μέσα τα δωμάτιά τους – αν και το προσωπικό μπορεί να ανοίξει οποιοδήποτε σημείο, αν χρειαστεί.
Οι υπέρμαχοι τής φιλοσοφίας των «ανθρώπινων φυλακών» υποστηρίζουν πως, αν οι φυλακές μιμούνται τις συνθήκες της καθημερινής ζωής, όσο αυτό είναι εφικτό, οι κατάδικοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχούς επανένταξης στην κοινωνία και λιγότερες πιθανότητες στην υποτροπή.
Στο δομημένο σαν μικρό χωριό κτήριο, υπάρχουν τρεις οικοδομικές μονάδες που μπορούν να στεγάσουν 76 ανθρώπους. Κάθε δωμάτιο είναι 12 τ.μ ενώ οι κοιτώνες χωρίζονται από τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις με ένα διάδρομο, για να δημιουργούν την αίσθηση της «διάστασης» μεταξύ σπιτιού και δουλειάς, όπως δηλαδή γίνεται και στη ζωή εκτός φυλακής. Οι εγκαταστάσεις διαθέτουν εργαστήρια για δραστηριότητες, μια βιβλιοθήκη, κέντρο υγείας και χώρους αναψυχής και εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της ομαλής απανένταξης των ατόμων.
Μέχρι πρότινος, στη Γροιλανδία υπήρχαν έξι ιδρύματα με συνολική χωρητικότητα 154 ατόμων. Η Γροιλανδία εφαρμόζει ένα μοναδικά «ανοιχτό» σύστημα φυλάκισης, με πολλούς από τους εγκλείστους να μπορούν να φεύουν για να δουλέψουν, να σπουδάσουν, ή ακόμα να πάνε για κυνήγι, προτού επιστρέψουν τη νύχτα. Ως συνέπεια, καμία από τις μέχρι πρότινος υπάρχουσες εγκαταστάσεις δεν μπορούσε να φιλοξενήσει κατάδικους για σοβαρότερα εγκλήματα, κάτι που αποτελούσε για χρόνια πρόβλημα.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram