Είναι κάποια χωριά που κρατάνε χαμηλό προφίλ και φυλάνε το στοιχείο της θετικής έκπληξης για τον επισκέπτη. Ένα από αυτά τα χωριά είναι και το Κράσι.
Το Κράσι είναι χωριό και ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα της επαρχίας Πεδιάδας, σε υψόμετρο 600 μ. στο Δήμο Χερσονήσου στο νομό Ηρακλείου. Βρίσκεται στις βορειοδυτικές υπώρειες του όρους Σελένα, που έχει υψόμετρο 1.559 μ., σε απόσταση 46,3 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου. Η κύρια απασχόληση των κατοίκων είναι η ελαιοκαλλιέργεια και η κτηνοτροφία.
Ο Καζαντζάκης παραθέριζε στο σημείο αυτό και τούτο διαφαίνεται στα έργα του, όπως στον «Καπετάν Μιχάλη», σκηνές των οποίων εκτυλίσσονται στη σκιά του γέρικου πλατάνου, στη Σελένα κλπ. Στη θέση Αρμί ανασκάφτηκε κυκλικός θολωτός τάφος με κυκλαδική επίδραση. Η ανασκαφή έγινε από τον Σπύρο Μαρινάτο.
Παιρνόντας λοιπόν, τον δρόμο προς το Οροπέδιο Λασιθίου, λίγο μετά από το Αβδού, θα δεις την ταμπέλα προς Κράσι. Στρίψε έστω και για ένα σύντομο πέρασμα αν είναι άλλος ο τελικός προορισμός σου.
Φτάνεις στην κεντρική πλατεία του χωριού και η εικόνα που αντικρίζεις είναι απλά εντυπωσιακή. Η εικόνα του υπεραιωνόβιου πλατάνου, του πέτρινου οδοστρώματος και σε συνδυασμό με τις πέτρινες βρύσες που τρέχουν δροσερό νερό σε βάζουν για τα καλά στο κλίμα του ορεινού χωριού.
Η «Μεγάλη Βρύση» είναι έργο του 1890 όπως μαρτυρά κι η εντοιχισμένη επιγραφή. Η κατασκευή αποτελείται από τρία τοξωτά ανοίγματα τα δύο εκ των οποίων χρησίμευαν για το πότισμα των ζώων. Το νερό είναι πόσιμο, υδρεύει το χωριό και αρδεύει την γύρω περιοχή, οπότε μην διστάσεις να γεμίσεις το μπουκάλι σου.
Πάνω από το μεσαίο τόξο τρεις προσωπογραφίες και μια επιγραφή θα τραβήξουν την προσοχή σου, όπως και το zoom της κάμεράς σου:
«Στόχαση, γνώση κι ανθρωπιά έσμιγαν -πάνε χρόνια- στο Κράσι και του πλάτανου την άπλα φυλλουριά. Και μέσα τους ανάδευαν θεριακωμένα κλώνια, η ανθρωπιά, η προκοπή, το δίκιο, η λευτεριά»
Δεν είναι καθόλου τυχαίος ο πλάτανος λοιπόν. Είναι ένας από τους παλαιότερους στην Κρήτη, άνω των 1000 ετών -κάποιοι λένε και άνω των 2000 ετών- με υψόμετρο 612 μέτρων και με περίμετρο περίπου 23 μέτρων όπου ανήκει σε ένα από τα 5 μεγαλύτερα δέντρα στην Ευρώπη. Ο πλάτανος που με πρόσφατο προεδρικό διάταγμα ανακηρύχθηκε ως «Προστατευόμενο Φυσικό Μνημείο».. έχει και υψηλή λογοτεχνική αξία. Είναι γνωστός ως «Πλάτανος του Καζαντζάκη», αφού στην σκιά του έγραφε και διάβαζε ο Νίκος Καζαντζάκης τα καλοκαίρια που περνούσε στο Κράσι, μαζί με την «λογοτεχνική συντροφιά» του αποτελούμενη από την οικογένεια Αλεξίου, τον Βάρναλη, τον Αυγέρη και άλλους πολλούς επώνυμους και ανώνυμους Κρητικούς και μη.
Το Κράσι υπερηφανεύεται και δικαίως, για τα πρόσωπα που παραθέριζαν εκεί την δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα, όπως η οικογένεια Αλεξίου με την Έλλη Αλεξίου και την Γαλάτεια Καζαντζάκη, τον Νίκο Καζαντζάκη, τον Κώστα Βάρναλη και τον Μάρκο Αυγέρη.
Όταν τελειώσει όλο αυτό που ζούμε με την πανδημία και ο εφιάλτης του κορωνοϊού γίνει μια κακή ανάμνηση, θα είναι μια ευκαιρία να κάνετε ένα δώρο στον εαυτό σας και να επισκεφτείτε αυτό το υπέροχο χωριό το οποίο θα ηρεμήσει την ψυχική σας κατάσταση καθώς θα σας μαγέψει η είκονα που θα αντικρίσετε.
Μην παραλείψετε να τιμήσετε τις παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού, με παραδοσιακά φαγητά στον ξυλόφουρνο και σπιτικά γλυκά για επιδόρπιο.
Φωτογραφία: GEM Transfer
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram