Το αρχοντικό και εναλλακτικό νησί του Αιγαίου, με τον ίδιο τρόπο που υποδέχεται τους ψαγμένους φιλότεχνους στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, υποδέχεται και τους εναλλακτικούς, ορκισμένους πεζοπόρους στα περίφημα μονοπάτια τoυ και τις παρθένες παραλίες του. Δώστε χρόνο στο νησί και ανακαλύψτε κάθε του πτυχή.
Αξίζει να ανεβείτε μέχρι τον Κόχυλο με την πανέμορφη θέα και τα δίπατα άσπρα σπίτια, το Επισκοπειό με του παλιούς περιστερώνες, τις αναβαθμίδες και το μικρό πέτρινο γεφυράκι στο τέλος του δρόμου, τη Βουρκωτή και την Καππαριά και να κολυμπήσετε στο Βιτάλι, στα Άχλα και στις Αποθήκες με τα υπέροχα νερά τους.
Άνδρος.Ένα νησί που κινείται σε τρεις ταχύτητες. Από τη μια η Χώρα, με τα υπέροχα νεοκλασικά αρχοντικά, τους μαρμάρινους πεζόδρομους και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που αποτελεί κόσμημα του νησιού, αποπνέει αρχοντιά και σοφιστικέ ύφος.
Από την άλλη, κατεβαίνοντας στην ακτή το σκηνικό αλλάζει· το πολύβουο Μπατσί με τα ταβερνάκια του, τα όμορφα ξενοδοχεία και τα μπαράκια του, καθώς και το «ζωντανό» Κορθί με τη μικρή μαρίνα του έχουν πιο ανάλαφρο προφίλ. Τέλος το καταπράσινο τοπίο της με τις πολυάριθμες πεζοπορικές διαδρομές, τις ρεματιές και τους καταρράκτες και τα γραφικά χωριά με τα πυργόσπιτα, τους νερόμυλους και τα ξωκλήσια προσφέρουν γαλήνη και επαφή με τη φύση.
Δώστε χρόνο στο νησί και ανακαλύψτε κάθε του πτυχή. Αξίζει να ανεβείτε μέχρι τον Κόχυλο με την πανέμορφη θέα και τα δίπατα άσπρα σπίτια, το Επισκοπειό με του παλιούς περιστερώνες, τις αναβαθμίδες και το μικρό πέτρινο γεφυράκι στο τέλος του δρόμου, τη Βουρκωτή και την Καππαριά και να κολυμπήσετε στο Βιτάλι, στα Άχλα και στις Αποθήκες με τα υπέροχα νερά τους.
Η Άνδρος έχει έντονο πολιτιστικό προφίλ, όχι μόνο αυτό της παράδοσής της και των αρχαιολογικών της μουσείων αλλά λόγω δυο πολύ σημαντικών χώρων τέχνης, αυτού του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Ιδρύματος Κυδωνιέως που οργανώνουν εκθέσεις και σεμινάρια πολιτισμού και συγκεντρώνουν πλήθος φιλότεχνων από παντού.
Η Άνδρος είναι ίσως το πιο πράσινο νησί των Κυκλάδων. Καταρράκτες και ποτάμια διαμορφώνουν ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο. Το νησί διαθέτει πλούσιο δίκτυο μονοπατιών, το οποίο υπολογίζεται πως είναι περίπου 150 χλμ., αλλά και χωματόδρομων για οδήγηση με 4Χ4· Οι ακρογιαλιές της είναι ιδανικές για καταδύσεις και θαλάσσια σπορ.
Για θαλάσσια σπορ θα πάτε στις παραλίες Μπατσί, Άγιος Πέτρος και Χρυσή Άμμος. Η παραλία Μύλος είναι ιδανική για surfing & windsurfing ενώ το Σινετί και οι Αποθήκες για καταδύσεις και snorkeling.
Το νησί διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών που σε πολλά σημεία του είναι λιθόστρωτο, καθώς συνέδεε τους οικισμούς μεταξύ τους. Αξίζει να διαθέσετε χρόνο σε μια μικρή ή μεγάλη πεζοπορία μέσα στην υπέροχη ορεινή και παράκτια φύση της Άνδρου. Μικρά δάση, εύφορες κοιλάδες, ρεματιές, καταρράκτες, νερόμυλοι, γεφύρια, ξερολιθιές και κατάλευκα ξωκλήσια συνθέτουν ένα πανέμορφο τοπίο. Προσεγγίστε την παραλία «της Γριάς το Πήδημα» μέσω μονοπατιού που ξεκινά από το Γυαλό και περνά από την Αγία Αικατερίνη ή χρησιμοποιήστε πυξίδα για μια πιο εύκολη και σύντομη διαδρομή, τους καταρράκτες της Πυθάρας στα Αποίκια. Βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον δρόμο και φτάνετε μέσω μονοπατιού απολαμβάνοντας τη μοναδική φύση.
Μια ακόμα μικρή πεζοπορία που σχεδόν επιβάλλεται, είναι αυτή προς το Κάστρο της Φανερωμένης ή Πάνω Κάστρο ή της Γριάς το Κάστρο. Αποτελούσε τη μεγαλύτερη μεσαιωνική πόλη της Άνδρου και χτίστηκε από τους Βενετούς για να προφυλαχτούν από τους πειρατές. Βρίσκεται στα 600μ. υψόμετρο, με μοναδική θέα στο Αιγαίο, με ερείπια από σπίτια, υδραγωγεία και τείχη. Αστικός μύθος συνδέει το κάστρο με μια ηλικιωμένη γυναίκα η οποία στάλθηκε από τους Τούρκους για να τους βοηθήσει να μπουν μέσα. Η γυναίκα το βράδυ άνοιξε την πύλη και οι Τούρκοι εισέβαλαν και έσφαξαν τους κατοίκους.
Στη συνέχεια, μετανιωμένη για την πράξη της, ανέβηκε σε ένα βράχο και αυτοκτόνησε πηδώντας στη θάλασσα. Κατά άλλους η ηλικιωμένη προειδοποίησε ή προσπάθησε να ξεφύγει. Όπως και να έχει η ιστορία της έδωσε το όνομα στην γνωστή παραλία «της γριάς το πήδημα» (Κοχύλου, θα το προσεγγίσετε μέσω ενός μονοπατιού που ξεκινά από το χωριό).
Βατή είναι και η διαδρομή από το Σινετί στα Διπόταμα, ένα ποτάμι μήκους 7 χλμ ανάμεσα στο Συνετί, το Παλαιόκαστρο και την Κοχύλου. Λίγο ανηφορικό αρχικά αλλά μετά γίνεται πολύ πιο προσβάσιμο· Όσο πλησιάζετε το ποτάμι συναντάτε μυρτιές, πικροδάφνες, σχίνα, μουριές, λυγαριές και αγριοβελανιδιές, γεφύρια και νερόμυλους που κάνουν το τοπίο παραμυθένιο.
Μην παραλείψετε το Σπήλαιο «Φόρος»· η διαδρομή ξεκινά από το παλαιό γεφύρι του Αλαδινού, μέσω ενός παραδοσιακού πλακόστρωτου καλντεριμιού μόλις 300 μέτρων, ανάμεσα σε δρύς και αγριοαχλαδιές. Το σπήλαιο έχει οκτώ θαλάμους με πλήθος σταλακτιτών, σταλαγμιτών, πολύχρωμων βράχων, ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν λιθωματικές λεκάνες νερού και μαργαριτάρια σπηλαίων. Η ξενάγηση γίνεται οργανωμένα, με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας (6939696835, 2282051883).
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram