Ήταν μία ιστορική συνέντευξη τύπου. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν κάθισε πίσω από τα μικρόφωνα και προσπάθησε να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα ότι η κατάληψη της εξουσίας από τους τζιχαντιστές στο Αφγανιστάν θα γίνει με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο ίδιος επί χρόνια δρούσε στις σκιές, το μόνο που άφηνε να ακουστεί ήταν η φωνή του από την άλλη άκρη του τηλεφώνου.
Ωστόσο την Τρίτη αυτό άλλαξε όταν ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ εμφανίστηκε στην πρώτη συνέντευξη τύπου των Ταλιμπάν.
Η ανταποκρίτρια του BBC στη χώρα Yalda Hakim δηλώνει ότι «σοκαρίστηκε» όταν είδε τον άνθρωπο με το πρόσωπο του ανθρώπου με τον οποίο μιλούσε για πάνω από μια δεκαετία, να απαντά την πρώτη ερώτηση από γυναίκα δημοσιογράφο.
Τα χρόνια που μεσολάβησαν, κάποια από τα μηνύματα που είχε λάβει από τον Μουτζαχίντ ήταν ακραία ισλαμιστικά. Όπως ανέφερε στην ανταπόκρισή της:
«Τα μηνύματα αυτά σε έκαναν να σκέφτεσαι: Αυτός ο τύπος είναι αιμοδιψής για τους Αμερικανούς, είναι αιμοδιψής για οποιονδήποτε στην αφγανική κυβέρνηση. Στη συνέχεια, σήμερα, κάθεται εκεί και λέει ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα. Για χρόνια έκανε αυτές τις αιμοσταγείς δηλώσεις και τώρα ξαφνικά αγαπά την ειρήνη; Είναι δύσκολο να το αποδεχτείς».
Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν προσπάθησε εμφανώς να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών, την αμνηστία πρώην στρατιωτών της χώρας και τις μελλοντικές στρατηγικές επιδιώξεις του νέου καθεστώτος της χώρας.
Κατά την έναρξη της συνέντευξης και μετά την απαγγελία από το Κοράνι, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε: «Συγχαίρω το έθνος» για τη νίκη αυτή, είμαι υπερήφανος για όλο το έθνος.
Πρόσθεσε ότι το Ισλαμικό Εμιράτο δεν κρατά καμιά κακία εναντίον κανενός. «Δεν θέλουμε κανέναν εσωτερικό ή εξωτερικό εχθρό». Κανείς από την αμερικανική ή τη διεθνή κοινότητα θα πάθει τίποτα, είπε ο Μουτζαχίντ.
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεσμεύεται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών εντός του πλαισίου του ισλαμικού νόμου (σαρία). Οι γυναίκες μας είναι μουσουλμάνες, θα είναι ευτυχείς επίσης να ζουν εντός του πλαισίου της σαρία. Οι γυναίκες μας έχουν δικαιώματα και θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτά τα δικαιώματα, έχουν δικαίωμα να μετέχουν στην εκπαίδευση, στην υγεία και σε άλλους τομείς, τόνισε.
Οι γυναίκες θα εργάζονται, δήλωσε. Όταν ρωτήθηκε αν θα επιτρέπεται στις γυναίκες να εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Ας περιμένουμε να σχηματιστεί η κυβέρνηση και να προταθούν οι νόμοι, τότε θα μπορούμε να τηρούμε αυτούς τους νόμους και τους κανονισμούς», πρόσθεσε.
Υποχρεωτική η μαντίλα, όχι όμως η μπούρκα
Η μπούρκα δεν θα είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες, καθώς «υπάρχουν διαφορετικά είδη μαντίλας», είπε.
Όταν οι Ταλιμπάν κυβερνούσαν τη χώρα αυτή, μεταξύ 1996-2001, τα σχολεία θηλέων ήταν κλειστά, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να εργαστούν ούτε να ταξιδέψουν και ήταν υποχρεωμένες να φορούν δημοσίως μπούρκα, μια μαντίλα που καλύπτει όλα το σώμα και το πρόσωπο.
«Η μπούρκα δεν είναι το μοναδικό χιτζάμπ (μαντίλα) που μπορεί να φοράει μια γυναίκα, υπάρχουν διαφορετικά είδη χιτζάμπ, που δεν περιορίζονται στην μπούρκα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο Σουχάιλ Σαχίν, ο εκπρόσωπος Τύπου του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης στην Ντόχα.
Ο Σαχίν δεν διευκρίνισε ποια είναι τα άλλα είδη χιτζάμπ, που θα κρίνονται αποδεκτά από τους Ταλιμπάν.
Με την επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν, πολλές χώρες και οργανισμοί προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν την ανησυχία τους για την τύχη των κοριτσιών και γυναικών στο Αφγανιστάν.
«Μπορούν να λάβουν εκπαίδευση από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο. Ανακοινώσαμε αυτήν την πολιτική κατά τη διάρκεια διεθνών διασκέψεων, στη διάσκεψη της Μόσχα και εδώ στη διάσκεψη της Ντόχας (για το Αφγανιστάν), σημείωσε ο Σαχίν.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram