Πολιτισμός. Λέξη πολυφορεμένη στα αυτοδιοικητικά προγράμματα που συχνά λέγεται … για να λέγεται. Φεύγοντας από τα κλισέ, μπορούμε να εργαστούμε πάνω σε πρακτικά θέματα που θα υποβοηθήσουν, θα ωθήσουν την πολιτιστική δραστηριότητα και την δημιουργία να αναπτυχθεί. Τα παρακάτω είναι σε συμφωνία με τους διακηρυγμένους στόχους του συνδυασμού “Η ΚΡΗΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ” στον οποίο έχω την τιμή να συμμετέχω και εντός των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας.
Για να έχει η παράδοσή μας μια δυναμική σύνθεσης με το σήμερα και να μην αποτελεί απλώς ένα στοιχείο “ρετρό” ενός ξεπερασμένου παρελθόντος, θα πρέπει να επενδύσουμε πάνω σε αυτήν. Ας μην μας τρομάζει ο όρος “επένδυση”. Μπορούμε να προστατεύουμε και να αναδεικνύουμε ταυτόχρονα την πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης συνδέοντάς την με την κύρια οικονομική δραστηριότητα, τον τουρισμό. Ειδικότερα:
Μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε την αναστήλωση και αποκατάσταση των ιστορικών, χριστιανικών, πολιτιστικών και αρχαιολογικών μνημείων κάνοντας κάθε χώρο επισκέψιμο με κατάλληλες υποδομές για την υποδοχή τουριστών. Ειδικά η περιφερειακή ενότητα Λασιθίου είναι πλούσια σε αρχαιολογικούς χώρους. Κάποιοι από αυτούς είναι προσβάσιμοι αλλά με διάφορα προβλήματα υποστηρικτικών υποδομών (στον Δήμο Αγίου Νικολάου η Λατώ Ετέρα και η Δρήρος, στον Δήμο Ιεράπετρας τα Γουρνιά και στον Δήμο Σητείας η Ζάκρος, η Καζάρμα και η Μονή Τοπλού, στον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου το Δικταίο Άνδρο) και οι υπόλοιποι δεν έχουν αξιοποιηθεί ή τουλάχιστον όσο θα έπρεπε (π.χ. στον Αγιο Νικόλαο το Νησί Ελούντας και το Βρόκαστρο στο Καλό Χωριό, στην Ιεράπετρα η μινωική έπαυλη του Μακρύ Γιαλού, στην Σητεία η Ψείρα, το Παλαίκαστρο, η Ίτανος και στο Οροπέδιο Λασιθίου ο προϊστορικός οικισμός στο Καρφί, κ.α.).
Άλλοι χώροι είτε δεν έχουν ανασκαφεί είτε δεν έχει προχωρήσει η ανασκαφή επαρκώς με μόνιμη δικαιολογία την έλλειψη κονδυλίων (π.χ. στον Άγιο Νικόλαο η Λατώ προς Καμάρα, το Ίστρον, το Σίσι, η Μίλατος, στην Ιεράπετρα η Βασιλική, στην Σητεία ο Πετράς, στο Οροπέδιο η Πλάτη κ.α.). Επίσης, ο τόπος μας έχει μια πλούσια πνευματική/ορθόδοξη χριστιανική παράδοση και είναι γεμάτος από εκκλησιαστικά μνημεία, τα περισσότερα από τα οποία είναι λειτουργικά και ενδιαφέρουν πολλούς επισκέπτες μας. Για όλα αυτά χρειάζεται να επιδείξουμε μέριμνα. Η ολοκλήρωση ανασκαφών, των σχετικών υποδομών και οι αναστηλώσεις εκτός από την προφανή πολιτιστική αξία θα απελευθερώσουν και περιοχές ακινήτων γύρω από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία, οι οποίες είναι σήμερα δεσμευμένες ή αναξιοποίητες ενώ θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ποικιλοτρόπως και να ανεβάσουν τον οικονομικό κύκλο, να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας..
Μπορούμε να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα ευρωπαϊκά προγράμματα (π.χ. INTERREG, CULTURE) με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Πολλοί παραδοσιακοί οικισμοί μας έχουν τις προϋποθέσεις ένταξης σε αυτά τα προγράμματα κι έτσι θα προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες που θα δώσουν ζωή και θα αυξήσουν την οικονομική κίνηση. Παράλληλα μπορούμε να στηρίξουμε δράσεις που σχετίζονται με διεθνείς οργανισμούς στον τομέα του Πολιτισμού, όπως έχει γίνει π.χ. με την προσπάθεια ένταξης της Σπιναλόγκας στον κατάλογο Μνημείων UNESCO.
Μπορούμε να ενισχύσουμε την ζωντανή παράδοση, τους λαογραφικούς μας συλλόγους με έναν τρόπο όσο γίνεται δίκαιο και αντικειμενικό, χωρίς μικροπολιτικές ή κομματικές σκοπιμότητες. Ταυτόχρονα με την παράδοση, μπορούμε να ενθαρρύνουμε την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία μακριά και πάλι από μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Μπορούμε να προωθήσουμε πρακτικά τον εθελοντισμό με σκοπό την διείσδυση της κρητικής κουλτούρας πέρα από τα γεωγραφικά όρια του νησιού. Οι σύγχρονες πολιτιστικές δράσεις, διοργανώσεις, φεστιβάλ οποιουδήποτε θεματικού αντκειμένου δεν γίνεται να έχουν διάρκεια χρόνου και να επαναλαμβάνονται με επιτυχία χωρίς τον εθελοντισμό.
Μπορούμε να προσκαλέσουμε με ανοιχτές διαδικασίες όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους, τα αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία να καταθέτουν τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους για τις δράσεις που επιθυμούν να υλοποιήσουν, ξεπερνώντας την μικροπολιτική λογική στον τομέα των χρηματοδοτήσεων. Έτσι, σύλλογοι και φορείς θα μπουν στην διαδικασία εμπεριστατωμένου σχεδιασμού και η Περιφέρεια θα έχει αξιόπιστα κριτήρια για να αποφασίζει την χρηματοδότηση.
Μπορούμε να θέσουμε ως βασική παράμετρο έγκρισης κάθε χρηματοδότησης, οι δράσεις που θα χρηματοδοτούνται να στοχεύουν στη συνεργασία των συλλόγων και των φορέων και όχι στα στενά οφέλη του κάθε σωματείου. Ελάχιστη προϋπόθεση, η πλήρης οικονομική διαφάνεια σε κάθε δράση. Βασική παράμετρος για την χρηματοδότηση κάθε πρότασης το πολιτιστικό σκεπτικό, η σύλληψη μιας πνευματικής ιδέας, ένα όραμα που να καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες και να προωθεί πραγματικά τον πολιτισμό και όχι το μικροπολιτικό συμφέρον.
Η Περιφέρεια μπορεί να δώσει θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία για μια πολιτιστική δημιουργική άνθιση.
του Μανώλη Γ. Μενεγάκη – υπ. συμβούλου π.ε. Λασιθίου
με τον συνδυασμό “Η Κρήτη Μπροστά” του υπ. Περιφερειάρχη Κρήτης Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram