Με κατοχυρωμένη, κατά τα φαινόμενα, την πρώτη θέση στην κούρσα προς την κάλπη της 7ης Ιουλίου, η Νέα Δημοκρατία μοιάζει πλέον να αναμετράται με τον ίδιο της τον εαυτό. Και αυτό καθώς, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, το ποσοστό που θα λάβει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καθορίσει την επίτευξη της αυτοδύναμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που αποτελεί μείζονα στόχο της.
Ολα δείχνουν ότι το προβάδισμα του 9,36% που απέσπασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Αλέξη Τσίπρα στις πρόσφατες ευρωκάλπες θα διευρυνθεί έτι περαιτέρω στις επερχόμενες βουλευτικές κάλπες. Παρά τη διαφαινόμενη ενίσχυση και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων και τη συμπίεση που υφίστανται όλα τα μικρότερα, η διαφορά που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ θα κυμανθεί σε διψήφιο επίπεδο.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Marc για το «ΘΕΜΑ», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να κινηθεί προς τη σφαίρα του 40%, ενώ ελαφρώς ανοδικά κινείται και το κυβερνών κόμμα που αναμένεται να βρεθεί πάνω από το 20% αλλά σίγουρα κάτω από το 30%. Σταθεροποιητικά, την ίδια ώρα, κινούνται το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ, ενώ σε φάση αποσυσπείρωσης φαίνεται να έχουν μπει η Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, σε αντίθεση με το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη που κινείται ανοδικά και φαίνεται να περνάει αυτή τη φορά το πλαφόν του 3%, το οποίο στις 26 Μαΐου δεν του επέτρεψε να εκλέξει ευρωβουλευτή.
Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 35,6%. Παρουσιάζει υψηλή συσπείρωση (90,3%), καθώς και μεγάλες εισροές ψηφοφόρων που ψήφισαν στις ευρωεκλογές κάποιο από τα μικρά κόμματα (16,7%), το ΚΙΝ.ΑΛ. (10,7%), τη Χρυσή Αυγή (9,4%) και την Ελληνική Λύση (7,8%). Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεται με διαφορά 10,1 μονάδων. Με συσπείρωση της τάξης του 86%, συγκεντρώνει ποσοστό 25,5%, καθώς προσεταιρίζεται ψηφοφόρους από το ΜέΡΑ 25 (19,4%), άλλους μικρούς σχηματισμούς (16,1%), καθώς και από το ΚΚΕ (9,5%).
Στην τρίτη θέση εδραιώνεται το Κίνημα Αλλαγής που συγκεντρώνει 7,3% δείχνοντας να ξεπερνά χωρίς βαριές συνέπειες την πρόσφατη ρήξη της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,1%, η αποδυναμωμένη Χρυσή Αυγή με 3,7%, το ανοδικά κινούμενο κόμμα Βαρουφάκη με 3,5% και η επτάδα των κομμάτων που ελπίζουν να είναι στην επόμενη Βουλή κλείνει με την Ελληνική Λύση στο οριακό 3,1%.
Πώς μοιράζονται οι 300 έδρες της Βουλής
Με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης, πέντε είναι τα κλειδιά που θα καθορίσουν τη «γαλάζια» αυτοδυναμία:
1 Το ταβάνι που θα πιάσει η Νέα Δημοκρατία. Οσο πιο κοντά βρεθεί στο 40,5% που οι αναλυτές της Marc εκτιμούν ότι θα είναι το ανώτατο όριο που θα κυμανθεί η κεντροδεξιά παράταξη, τόσο πιο βέβαιη είναι η αυτοδυναμία, καθώς μπορεί να εκλέξει 161 βουλευτές.
Αντιθέτως, αν βρεθεί στο κατώτατο όριο του 35,5%, τότε θα πάρει 147 έδρες. Με τον μέσο όρο των εκτιμώμενων ορίων η Ν.Δ., συγκεντρώνοντας ποσοστό 38%, θα εκλέξει 154 βουλευτές.
2 Το συνολικό ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που δεν θα καταφέρουν να υπερβούν το κατώφλι του 3% που επιτρέπει την εκλογή βουλευτών. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές, το ποσοστό αυτό είχε φτάσει στο υψηλότατο επίπεδο του 21%.
Στις εθνικές κάλπες, ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα μειωθεί σημαντικά καθώς θα περιοριστεί και ο αριθμός των κομμάτων που θα κατεβάσουν συνδυασμούς. Οι αναλυτές της Marc εκτιμούν από τα ευρήματα της μέτρησης ότι θα κινηθούν μεταξύ 7% και 10%. Στην πρώτη περίπτωση, με υπολογισμό της δύναμης του πρώτου κόμματος στο 38%, η Ν.Δ. θα έχει οριακή πλειοψηφία 151-152 βουλευτές, ενώ στη δεύτερη θα επιτύχει άνετη αυτοδυναμία 156 εδρών.
3 Η επίδοση που θα έχει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές ο νεοπαγής αυτός σχηματισμός μπήκε ορμητικά στην πολιτική κονίστρα και με το 4,18% που συγκέντρωσε απέσπασε την έκτη θέση στη γενική κατάταξη και εξέλεξε ευρωβουλευτή τον ιδρυτή του, ο οποίος υπήρξε βουλευτής με τον ΛΑΟΣ, αλλά έγινε ευρύτερα γνωστός μέσω των τηλεπωλήσεων.
Ωστόσο, οι 236.000 ψηφοφόροι που έριξαν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του Βελόπουλου δεν είναι βέβαιο ότι θα το ξανακάνουν, τουλάχιστον στην ίδια έκταση. Από την επομένη των ευρωεκλογών, όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι η εκλογική τους συμπεριφορά είναι ασταθής. Τα ευρήματα της Marc οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό της Ελληνικής Λύσης θα κυμανθεί μεταξύ 2,5% και 4,5%.
Η Νέα Δημοκρατία ασκεί έντονες πιέσεις για να προσελκύσει τους ψηφοφόρους της Ελληνικής Λύσης και αν το καταφέρει θα έχει πολλαπλά οφέλη – τόσο με την αύξηση της δικής της δύναμης όσο και με το χαμήλωμα του πήχη της αυτοδυναμίας. Αν μείνει, για παράδειγμα, εκτός Βουλής το κόμμα Βελόπουλου η Ν.Δ. θα πάρει 4 έδρες περισσότερες από όσες η Ελληνική Λύση αν υπερβεί το 3%.
4 Η συμπεριφορά των νεότερων ψηφοφόρων που φέρονται να είναι οι πλέον αναποφάσιστοι. Συνολικά στη μέτρηση οι αναποφάσιστοι βρέθηκαν να είναι στο 11,2%, αλλά υπάρχει μεγαλύτερη αντιπροσώπευση στις νεότερες ηλικίες, με την κατηγορία των ψηφοφόρων μεταξύ 17-34 ετών να έχουν τον πρώτο λόγο, καθώς φτάνουν στο 18,9%.
5 Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία και το δίλημμα: κάλπες ή ολοήμερο κολύμπι. Στις αναμετρήσεις της 26ης Μαΐου, που ήταν οι πρώτες έπειτα από τριάμισι χρόνια, υπήρξε, τηρουμένων των αναλογιών, αυξημένη συμμετοχή της τάξης του 58,76%. Ωστόσο, άλλο ο Μάιος και άλλο ο Ιούλιος. Οχι μόνο επειδή τον Μάιο είχαμε μαζί ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και γιατί η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε για να στηθούν οι βουλευτικές κάλπες συμπίπτει με τις θερινές διακοπές που ξεκινούν τότε για αρκετούς Ελληνες.
Γι’ αυτό και είναι βέβαιο ότι δεν θα είναι λίγοι οι ψηφοφόροι που θα αμφιταλαντευτούν: να προτιμήσουν τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία, να ακολουθήσουν το πρόγραμμα των διακοπών ή να επιλέξουν ολοήμερο κολύμπι αδιαφορώντας για την ψηφοφορία που κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθεί σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας; Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν στηθεί στη χώρα μας κάλπες Ιούλιο, με εξαίρεση το δημοψήφισμα που προκήρυξε το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας. Τότε όμως ο κόσμος, λόγω των κρίσιμων εξελίξεων δεν είχε πάει διακοπές, κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι θα επαναληφθεί και τώρα.
Οι εκτιμήσεις για το ποιον ευνοεί η αυξημένη αποχή διίστανται. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως ευνοείται το πρώτο κόμμα επειδή οι δικοί του οπαδοί επιθυμούν να γευτούν τη χαρά της νίκης. Αλλοι αντιτείνουν ότι η προεξόφληση του αποτελέσματος μπορεί να πλήξει τον προπορευόμενο επειδή το κοινό του θεωρεί ότι έκανε το καθήκον του στην προηγούμενη αναμέτρηση, όπου ένιωθε ότι η επικράτηση ήταν αμφίρροπη.
Υπεροχή Κυριάκου και Ν.Δ. στα crash tests με Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ
Καθολική δείχνει να είναι η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας σε όλα τα crash tests με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που η κοινή γνώμη πλειοψηφικά φαίνεται να εναποθέτει τις ελπίδες της σε μονοκομματική κυβέρνηση.
Οι μισοί σχεδόν (48,2%) από τους συμμετέχοντες στην έρευνα της Marc επιθυμούν να προκύψει από την κάλπη της 7ης Ιουλίου «γαλάζια» κυβέρνηση, ενώ ένας στους τρεις (32,4%) προτιμά να είναι αυτοδύναμη. Αντιστοίχως κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ προτιμά το 29,7% του εκλογικού σώματος, ενώ αυτοδυναμία για το νυν κυβερνών κόμμα θέλει μόνο το 11%.
Υπέρ της «γαλάζιας» διακυβέρνησης, εκτός από τους Νεοδημοκράτες, τάσσονται πλειοψηφικά οι ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛ. (59,8%), της Χρυσής Αυγής (50%) και της Ελληνικής Λύσης (45,1%). Ενώ κυβέρνηση με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα προτιμούν πλειοψηφικά, εκτός από τους πιστούς στον ΣΥΡΙΖΑ, και όσοι ψηφίζουν ΜέΡΑ 25 (43,6%) και ΚΚΕ (34,3%). Εντυπωσιακά χαμηλό είναι την ίδια ώρα το ποσοστό εκείνων που θέλουν «μεγάλο συνασπισμό», καθώς μόνο το 6,3% δήλωσε προτίμηση σε κυβέρνηση συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.
Η κοινή γνώμη εκτιμά άλλωστε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα όλα τα βασικά θέματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Στα εθνικά η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσιάζει τη μεγαλύτερη υπεροχή, καθώς προηγείται με 39,4% έναντι μόλις 19,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και στους υπόλοιπους τομείς δεν πάει πίσω: στην ανεργία, στις δουλειές και τους μισθούς προπορεύεται με 36,9%, στο Μεταναστευτικό με 35,9% και στη βελτίωση των οικονομικών των νοικοκυριών με 34,6%.
Υπό αυτά τα δεδομένα, μάλλον δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες θετικές (44,8%) και τις λιγότερο αρνητικές γνώμες (54%). Στη δεύτερη θέση πλασάρεται ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (33,9%), που αφήνει τρίτο τον Αλέξη Τσίπρα (32,2%).
Τέταρτος στην κατάταξη είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης (29,5%), που υπερτερεί της Φώφης Γεννηματά (25,6%) και του Κυριάκου Βελόπουλου (17,4%). Τελευταίος και σε αυτή τη μέτρηση κατατάσσεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 8% θετικές γνώμες και 89,6% αρνητικές.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram