Οι «Τρεις εν Καμίνω Άγιοι Παίδες»¨αναγνωρίστηκαν ως προστάτες του Πυροσβεστικού Σώματος, με Προεδρικό Διάταγμα του 1978.
Οι Άγιοι Τρείς Παίδες, Μισαήλ, Αζαρίας και Μισαήλ γεννήθηκαν στα Ιεροσόλυμα στις αρχές του 6ου αι. π.Χ.. Ανήκαν στη φυλή του Ιούδα και πατέρας τους ήταν ο βασιλιάς Εζεκίας και μητέρα τους η Καλλίνικη. Όταν ο βασιλιάς της Βαβυλωνίας Ναβουχοδονόσωρ κυρίευσε τα Ιεροσόλυμα, αιχμαλώτισε πολλά παιδιά Εβραίων, ανάμεσά τους οι Τρεις Παίδες και το φίλο τους Δανιήλ, τον μετέπειτα προφήτη. Ο Δανιήλ απέκτησε την εμπιστοσύνη του βασιλιά ερμηνεύοντας ένα όνειρό του και διορίστηκε Γενικός Επίτροπος των επαρχιών της Βαβυλώνας.
Ο βασιλιάς είδε στον ύπνο του ένα τεράστιο άγαλμα. Η κεφαλή του αγάλματος ήταν χρυσή, το στήθος και τα χέρια ήσαν αργυρά, ασημένια, η κοιλιά και οι μηροί ήσαν χάλκινα και οι κνήμες ήταν σιδερένιες και τα πόδια ήταν εν μέρει από σίδερο και εν μέρει από πηλό, από λάσπη. Χρυσός, άργυρος, χαλκός, σίδερος, σίδερος και πηλός ανάμεικτα.
Οι μάγοι δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν τ’ όνειρο. Με το φωτισμό του Θεού, ο Δανιήλ φανέρωσε στον Ναβουχοδονόσορα το όνειρο που είδε.
«Βασιλιά μου», λέει, «είδες αυτό το όνειρο, αυτό το τεράστιο και καταπληκτικό άγαλμα και σε μια στιγμή είδες βασιλιά μου, ότι από ένα όρος, από ένα βουνό, εκκόπη ένα λιθάρι, αποσπάστηκε, κόπηκε ένα λιθάρι άνευ χειρών, χωρίς να μεσολαβήσουν ανθρώπινα χέρια, έτσι απεκόπη το λιθάρι χωρίς να μεσολαβήσουν ανθρώπινα χέρια και αυτό το λιθάρι χτύπησε το τεράστιο άγαλμα και το έκανε σκόνη».
Όλες οι βασιλείες του κόσμου σκόνη θα γίνουν. Μία βασιλεία θα παραμείνει αιώνια, η βασιλεία του Χριστού. «Και μετά αυτό το λιθάρι» λέει, «μεγάλωσε-μεγάλωσε-μεγάλωσε και κάλυψε όλη τη γη».
Μαζί με το Δανιήλ οι Τρείς Παίδες ανέλαβαν σημαντικά αξιώματα. Το 579 π.Χ. ο Ναβουχοδονόσωρ κατά τα ειδωλολατρικά ήθη, κατασκέυασε μια μεγάλη χρυσή εικόνα του, την οποία ζήτησε ν απροσκυνήσουν όλοι. Οι Τρεις Παίδες ως πιστοί Ιουδαίοι δεν υπάκουσαν. Ο βασιλιάς εξοργίστηκε και διέταξε να τους ρίξουν σ’ ένα πυρακτωμένο καμίνι. Τότε εμφανίστηκε άγγελος Κυρίου που τους προστάτευσε, απλώνοντας πάνω τους τις φτερούγες του και μεταβάλοτας τη φωτιά σε δροσιά. Έκπληκτος ο Ναβουχοδονόσωρ από το θαύμα, ομολόγησε ότι ο Θεός των Ιουδαίων είναι μεγάλος και τους χάρισε τη ζωή.
Έκτοτε έζησαν εν ειρήνη.
Προεικόνιση του Θεομητορικού μυστηρίου αποτελούν οι Τρεις Παίδες «εν καμίνω». Όπως τους Τρεις Παίδες διέσωσε από τη φωτιά «ο τόκος της Θεοτόκου», ο οποίος μετέτρεψε τη φλόγα της καμίνου σε δρόσο, κατά παρόμοιο τρόπο και η παρθενική μήτρα της Θεοτόκου, αν και δέχθηκε το πυρ της Θεότητος, έμεινε άφθαρτη και αλώβητη. Όρος, επίσης, αποκαλεί τη Θεοτόκο ο προφήτης Δανιήλ, απευθυνόμενος προς τον Ναβουχοδονόσορα : «Εθεώρεις, βασιλεύ, ότι ετμήθη λίθος εξ όρους άνευ χειρός»
*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη, θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στη “Διοίκηση και Οργάνωση Εκπαιδευτικών μονάδων” μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram