Ο Σιναϊτικός Κώδικας* είναι το αρχαιότερο χειρόγραφο που περιέχει ολόκληρη την Καινή Διαθήκη, τμήμα της Παλαιάς, ενώ περιλαμβάνονται και δύο βιβλία που δεν αποτελούν μέρος της Καινής Διαθήκης: η Επιστολή Βαρνάβα και ο Ποιμένας του Ερμά.
Ο κώδικας χρονολογείται στα μέσα του 4ου αιώνα. Eίναι γραμμένος σε τέσσερεις στήλες, σε κεφαλαιογράμματη ελληνική γράφη και αποτελείται από 1460 και πλέον σελίδες. Οι διαστάσεις κάθε σελίδας είναι 41×36 εκατοστά και το υλικό των φύλλων είναι εξαιρετικής ποιότητας περγαμηνή, προερχόμενη από δέρμα γαϊδουριού ή αντιλόπης. Πιθανή πατρίδα του κώδικα θεωρείται η Αίγυπτος, η Κωνσταντινούπολη και η Καισάρεια της Παλαιστίνης. Οι μελετητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τρεις ήταν οι γραφείς που δημιούργησαν το χειρόγραφο. Επίσης υπολογίζεται ότι συνολικά εννιά διορθωτές επεξεργάστηκαν το χειρόγραφο σε μια περίοδο που εκτείνεται από τον 4ο ως τον 12ο αιώνα.
Τον κώδικα τον ανακάλυψε στα μέσα του 19ου αιώνα στην Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά ο γερμανός θεολόγος Konstantin von Tischendorf, ο οποίος, ύστερα από διαπραγματεύσεις, τον πρόσφερε ως δώρο της μονής στον τσάρο της Ρωσίας Αλέξανδρο τον Β’. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι αρχικά το κύριο σώμα του χειρογράφου το δανείσθηκε σταδιακά το γερμανός μελετητής, με την κάλυψη του ρώσου αυτοκράτορα, αλλά το χειρόγραφο ουδέποτε επεστράφη στην μονή.
Ο Κ. Tischendorf απέσπασε τα πρώτα φύλλα και τα δώρισε στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, το δε υπόλοιπο μέρος με παραπειστικές υποσχέσεις προς τους μοναχούς το παρέλαβε και εν συνεχεία το δώρισε στο τσάρο της Ρωσίας. Το 1935 το σοβιετικό καθεστώς, παρά τις αντιδράσεις των μοναχών, το πούλησε έναντι τού ποσού των 100.000 λιρών στο Βρετανικό Μουσείο, όπου και έκτοτε ευρίσκεται, εκτός από 43 φύλλα που βρίσκονται στην βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Λειψίας, όπου ο Tischendorf υπηρετούσε ως υφηγητής. * Κώδικας: (λατ. codex) σύνολο συρραμμένων φύλλων που στερεώνονταν μέσα σε ένα περικάλυμμα.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram