Σε μια βουνοπλαγιά κατάφυτη από πεύκα, στο ανατολικό άκρο της οροσειράς του Τροόδους, σε υψόμετρο 870 μέτρων, η Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά, φιλοξενεί τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας, που θεωρείται ότι αγιογράφησε ο ευαγγελιστής Λουκάς.
Η ιστορία της εικόνας ανάγεται στα χρόνια της εικονομαχίας, όταν ένας μοναχός την έφερε από την Κων/πολη με κίνδυνο της ζωής του. Τη διασωθείσα παράδοση ενισχύει η επιγραφή της «Αγιοσορίτισσα», ότι δηλ. βρισκόταν πάνω από την Αγία Σορό, δηλ. την αγία Εσθήτα και την αγία Ζώνη της Θεοτόκου, στο ναό της Παναγίας στις Βλαχερνές. Ο μοναχός εγκαταστάθηκε με την εικόνα σε μια σπηλιά, την είσοδο της οποίας κάλυψαν βάτοι μετά την κοίμησή του.
Το 1145 δύο μοναχοί, οι Νεόφυτος και Ιγνάτιος, που αναζητούσαν τοποθεσία για να μονάσουν, καθοδηγούμενοι από ένα φως έφτασαν στην περιοχή του σπηλαίου. Αφού έκατσαν δίπλα σε μια πηγή για να ξεδιψάσουν και να φάνε λίγο ψωμί, θέλησαν να καθαρίσουν τους βάτους με τα κλαδευτήρια τους. Την ώρα εκείνη ακούστηκε μια φωνή να τους παροτρύνει ν’ αφήσουν τα κλαδευτήρια τους και να πιάσουν ένα μαχαίρι που βρισκόταν μπροστά τους. Συγκινημένοι έπιασαν το μαχαίρι και άρχισαν να καθαρίζουν μέχρι που βρήκαν την είσοδο του σπηλαίου και αμέσως μετά την ιερή εικόνα. Αφού την προσκύνησαν, καθάρισαν τη σπηλιά και τη μετέτρεψαν σε προσωρινό ναό. Δίπλα στη σπηλιά έφτιαξαν ένα μικρό καλύβι για να μένουν οι ίδιοι.
Το μαχαίρι με το οποίο – υπό την καθοδήγηση της Θεοτόκου – καθάρισαν τα βάτα έδωσε και την ονομασία του στην εικόνα. Όταν ο Νεόφυτος εκοιμήθη, ο Ιγνάτιος έμεινε μόνος για λίγο, καθώς ήρθε να ζήσει μαζί του ο γέροντας Προκόπιος. Μαζί αποφάσισαν να πάνε στην Κων/πολη για να ζητλησουν τη βοήθεια του αυτοκράτορα να τους ενισχύσει για να οικοδομήσουν ναό στη Θεοτόκο. Το ταξίδι τους στέφθηκε από επιτυχία και ο ναός της Παναγίας αν και μικρός αρκούσε για να τελέσουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα, ενώ πρόσθεσαν και αρκετά κελιά για νέους μοναχούς που τους πλαισίωσαν. Όταν ο γέροντας Προκόπιος έκλεισε τα μάτια του , την ηγουμενία ανέλαβε ο Ιγνάτιος. Λίγο αργότερα, στο πρόσωπο ενός ασκητή από την Παλαιστίνη με τ’ όνομα Νείλος, ανακάλυψε τον άξιο διάδοχό του. Η μονή δοκιμάστηκε κατά τη Φραγκοκρατία (1191-1489) και τη Βενετοκρατία (1489-1571). Καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1530 και το 1892. Πανηγυρίζει στα Εισόδια της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου.
*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη, θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή».
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram