Σ’ ένα τοπίο ξεχωριστής ομορφιάς, με όμορφα χρώματα και μυρωδιές φασκόμηλου και λεβάντας, κοντά στην οροσειρά Τροόδος της Κύπρου, βρίσκεται το ξωκλήσι που είναι αφιερωμένο στην Παναγία την Αμίαντο, στα σύνορα της κοινότητας Αμιάντου με το Πελένδρι.
Αν και ο ξυλόστεγος ναός φτιάχτηκε στα νεότερα χρόνια , η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας χρονολογείται στο 1700. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας οπού οι χριστιανοί διώκονταν και αποκεφαλίζονταν όταν οι Οθωμανοί αποκεφάλιζαν ιεράρχες και έκαιγαν τις θρησκευτικές εικόνες, οι κάτοικοι από το χωριό Πελένδρι της επαρχίας Λεμεσού για να γλυτώσουν από την καταστροφή την εικόνα Πανάγιας του Αμίαντου ή “Παναγία της Γαλιλαίας” όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται, την έκρυψαν σε κάποιο άγνωστο μέρος για τους πολλούς. Σύμφωνα με την παράδοση και καθώς τα χρόνια περνούσαν, η Παναγία εμφανίστηκε σε μια έγκυο και την παρακάλεσε να μεταφέρει την εικόνα της σ’ ασφαλές μέρος για να γλιτώσει από την καταστροφική μανία των Οθωμανών. Η έγκυος πήρε την εικόνα και ξεκίνησε για το Πελένδρι.
Στη διαδρομή εξαντλήθηκε και δίψασε. Η Παναγία έκανε το θαύμα της και από το βράχο όπου είχε ακουμπήσει για να ξαποστάσει άρχισε να αναβλύζει νερό. Σ’ αυτό το σημείο όπου πηγάζει ακόμα αγίασμα οι πιστοί έφτιαξαν ξωκκλήσι και κάνουν δέηση την Κυριακή του Θωμά. Την ίδια μέρα μεταφέρουν με πομπή τη θαυματουργή εικόνα από την εκκλησία του Πελενδρίου, όπου φυλάσσεται όλη τη χρονιά, στο ξωκκλήσι. Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα κατά τη μεταφορά της στο ξωκκλήσι είναι πολύ ελαφρύτερη παρά κατά τη διάρκεια επιστροφής. Η Παναγία Αμίαντος μεταφέρεται στα χέρια, από τους πιστούς που σχηματίζουν πομπή και όχι με κάποιο μεταφορικό μέσο, αφού σύμφωνα με τους πιστούς όποτε το επιχείρησαν δεν τα κατάφεραν.
Παναγία η Αμίαντος ονομάζεται και ιερά εικόνα του 15ου αι. που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Τοπλού ή Μονή της Παναγίας της Ακρωτηριανής, από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Κρήτης, 10 χλμ. ανατολικά της Σητείας.
”Την παγκόσμιον δόξαν”Δογματικό Θεοτοκίο
«Τήν παγκόσμιονδόξαν, τήν ἐξ ἀνθρώπων σπαρεῖσαν, καί τόν Δεσπότην τεκοῦσαν, τήν ἐπουράνιον πύλην, ὑμνήσωμεν Μαρίαν τήν Παρθένον, τῶν Ἀσωμάτων τό ἆσμα, καί τῶν πιστῶν τό ἐγκαλλώπισμα· αὕτη γάρ ἀνεδείχθη οὐρανός καί ναός τῆς Θεότητος· αὕτη τό μεσότειχον τῆς ἔχθρας καθελοῦσα, εἰρήνην ἀντεισῆξε, καί τό βασίλειον ἠνέῳξε. Ταύτην οὖν κατέχοντες, τῆς πίστεως τήν ἄγκυραν, ὑπέρμαχον ἔχομεν, τόν ἐξ αὐτῆς τεχθέντα Κύριον. Θαρσείτω, τοίνυν, θαρσείτωλαός τοῦ Θεοῦ· καί γάρ αὐτός πολεμήσει τούς ἐχθρούς ὡς παντοδύναμος»
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram