«Πέφτω κάνω το σταυρό μου κι’ Άγγελο έχω στο πλευρό μου.
Δούλος του Θεού λογιούμαι και κανένα δε φοβούμαι!»
«Άγγελον ειρήνης, πιστόν οδηγόν, φύλακα των ψυχών και των σωμάτων ἡμῶν»
Κάθε πιστός από τη στιγμή της βαπτίσεώς του, φυλάσσεται από ένα φύλακα Άγγελο. Ο λειτουργός ικετεύει τον Κύριο για κάθε βαπτιζόμενο: Σύζευξον τη ζωή αυτού Άγγελον φωτεινόν….
Ο ίδιος ο Κύριος έκανε λόγο για τους φύλακες Αγγέλους, όταν αναφέρθηκε στα μικρά παιδιά:Οί Άγγελοι αυτών έν ουρανοίς διά παντός βλέπουσι το πρόσωπον τον Πατρός μου τον έν ουρανοίς.
Ο προφήτης Δαυίδ μας βεβαιώνει: Παρεμβαλεῖ ἄγγελος Κυρίου κύκλῳ τῶν φοβουμένων αὐτὸν καὶ ρύσεται αὐτούς. (Ψαλμ. 33,8). Και ο Μέγας Βασίλειος ερμηνεύει : «στον καθένα που έχει πιστεύσει στον Κύριο, βρίσκεται διαρκώς κοντά του Άγγελος, αν δεν τον διώξουμε εμείς με τα πονηρά έργα μας. Διότι όπως ο καπνός απομακρύνει τις μέλισσες και η δυσωδία διώχνει τα περιστέρια, έτσι και τον Άγγελο φύλακα της ζωής μας τον απομακρύνει η πολυθρήνητη και η δυσώδης αμαρτία. Αν έχεις στη ψυχή σου έργα άξια αγγελικής προστασίας, ….ο Θεός θα τοποθετήσει κοντά σου φρουρούς και φύλακες και θα σε περιστοιχίσει με φρουρά αγγελική. Και πρόσεξε τη δύναμη της αγγελικής φύσεως:ο ένας Άγγελος παροιμοιάζεται μ’ ολόκληρο στρατόπεδο…..Όπως τα τείχη των πόλεων χτίχζονται γύρω από αυτές και εμποδίζουν από παντού τις επιθέσεις των εχθρών, έτσι και ο Άγγελος σε προφυλάσσει σαν προπύργιο από παντού. (Μεγάλου Βασιλείου, Εις Ψαλμόν λγ’ 5, Patrologia Greca 29, 364BC)
Όταν ο όσιος Μακάριος πήγε στην Κων/πολη, συνάντησε μια ημέρα κάποιν ευγενή νέο να θρηνεί έξω από έν ακαταγώγιο. Είχε κρύψει το πρόσωπό του με τα δυό του χέρια και θρηνούσε τόσο, που νόμιζες ότι και ο ουρανός έκλαιγε μαζί του. Τον πλησίασε λοιπόν, και τον παρακάλεσε να του εξηγήσει την αιτία του πένθους. Κι’ εκείνος του αποκρίθηκε: «Εγώ, ένδοξε δούλε του Θεού, κατά τη φ΄θση είμαι άγγελος. Όπως κάθε Χριστιανός, παίρνει κατά την ώρα της βαπτίσεώς του έναν Άγγελο από το Θεό, για να τον φυλάσσει, έτσι και σε μένα ανατέθηκε η προστασία αυτού του ανθρώπου. Θλίβομαι όμως πολύ όταν τον βλέπω να αμαρτάνει, όπως και τώρα που βρίσκεται μέσα σε τούτο το καταγώγιο. Πώς να μην θρηνήσω την εικόνα του Θεού που κατήντησε σε τέτοιο σκοτάδι;». Του λέγει ο άγιος: «Και γιατί δεν τον νουθετείς;». Ο Άγγελος τότε αποκρίθηκε: «Δεν έχω το δικαίωμα να τον πλησιάσω. Διότι αφού άρχισε ν’ αμαρτάνει είναι δούλος των δαιμόνων και δεν έχω καμία εξουσία επάνω του» (Άγιος Μακάριος, Patrologia Greca 34, 221ABC).
Με την αίτηση του Λειτουργού ζητούμε από τον Κύριο η ζωή μας να είναι τέτοια που να μην απομακρύνει το φύλακα Άγγελό μας. Όλην μου σοι μετά Θεόν, σωτηρίας την ελπίδα ανέθηκα, τω εμώ φύλακι, και κηδεμόνι και αντιλήπτορι. Κοινήν πρεσβείαν προς Θεόν, υπέρ εμού ποίησον, συμπρεσβευτάς προσλαβών, των Αγγέλων τους χορούς και συλλήπτορας (άγιος Ιωάννης ΕυχαΪτών,Κανών εις τον άγγελον φύλακα, ωδή θ’).
Στην Παλαιά Διαθήκη, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ εμφανίζεται στον Αβραάμ κατά τη θυσία του Ισαάκ, στον Λωτ, όταν τον λύτρωσε μαζί με την οικογένειά του από την καταστροφή των Σοδόμων. Αυτός προπορεύονταν των Ισραηλιτών, όταν ελευθερώθηκαν από την σκλαβιά των Αιγυπτίων, με τη μορφή νεφέλης την ημέρα και φωτιάς τη νύχτα, τους έδειχνε το δρόμο προς τη γη της Επαγγελίας. Σήμερα γιορτάζει επίσης και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. Το όνομά του σημαίνει «ήρωας του Θεού» και είναι ένας από τους λίγους αγγέλους που ονοματίζονται στην Αγία Γραφή. Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ εικονίζονται στις βυζαντινές αγιογραφίες με σπαθί ή σκήπτρο στο δεξί χέρι, σύμβολο εξουσίας που τους χάρισε ο Θεός. Στο αριστερό χέρι κρατούν πολλές φορές μια σφαίρα που συμβολίζει τον κόσμο.
Επίσης σήμερα γιορτάζουν ο Σταμάτης και η Σταματίνα. Η παράδοση λέει πως: Όταν εξέπεσαν οι «πονηροί άγγελοι», που ονομάζονται δαίμονες, συγκεντρώθηκαν όλα τα επουράνια Τάγματα και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ στάθηκε στο κέντρο και αναφώνησε: «Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου Θεού» και αμέσως οι άγιοι Άγγελοι στάθηκαν πιστοί προς τον Θεό και δεν ακολούθησαν την πονηρά σκέψη του Εωσφόρου. Έτσι επειδή με αυτή του την κραυγή, ο αρχάγγελος Μιχαήλ επανέφερε στην τάξη στα τάγματα των αγγέλων και σταμάτησε την κάθοδο και την πτώση τους, γι αυτό προς τιμήν αυτού του «σταματήματος» που επιτελέστηκε με τη φράση «στώμεν καλώς» προήλθε και το όνομα «Σταμάτης» και το όνομα «Σταματίνα».
*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη, θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στη “Διοίκηση και Οργάνωση Εκπαιδευτικών μονάδων” μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή».
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram