Έτος 2022 και ένας ευκατάστατος συνταξιούχος αποφασίζει να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκ. Όνειρο παιδικό για να θαυμάσει τους ουραξονύστες!! Η πρώτη φορά που αντίκρυσε έναν από δαύτους ήταν σε μια μονόχρωμη αφίσα στο γαλατάδικο, που δούλευε ως παραγιός τη δεκαετία του ’50.
Μοίραζε το γάλα πότε στα φτωχόσπιτα με το καρότσι του – που «έβρισκε» στις λακούβες του χωματένιου δρόμου- πότε στις πολυτελείς πολυκατοικίες με τα αστραφτερά σκαλοπάτια. Σκαλί- σκαλί, προσεκτικά- προσεκτικά, μη χυθεί έξω μια σταγόνα γάλα, από τα μπουκάλια που αναλογούσαν ανά διαμέρισμα. Καλημέριζε με το ίδιο χαμόγελο είτε τη φτωχομάνα που άνοιγε την ξύλινη πόρτα, είτε την ντελικάτη υπηρεσία του 5ου ορόφου. Κι’ έφτασαν στο σημείο να του κολλήσουν και παρατσούκλι «ο γαλατάς, ο γέλωτας»!
Κι’ έτσι σιγά – σιγά μπήκε μέσα στα σπίτια των ανθρώπων, στις ψυχές και στις ανάγκες τους. Ο Γιωργάκης της κυρά -Κατίνας που έσπασε το δεξί του χέρι στην αλάνα, η Πόπη της κυρά- Φωτεινής που είχε καημό να παίξει στο σινεμά, ο κύριος Ευδαίμογλου του 3ου – πλούσιος Μικρασιατής που κάπνιζε πούρα Αβάνας, η Christine, η Γαλλίδα δασκάλα πιάνου, που αγαπούσε τις γάτες.
Κάθε απόγευμα όταν παρέδιδε την είσπραξη της ημέρας στο αφεντικό του, ασυναίσθητα του μιλούσε για τα προβλήματα και τις δυσκολίες του κάθε πελάτη χωριστά. Το χειρουργείο του Γιωργάκη που θα γινόταν τον ερχόμενο μήνα, η Πόπη, που αναζητώντας τα φώτα της ράμπας έχασε το δικό της, όταν τη χτύπησε αυτοκίνητο στη διασταύρωση κεντρικού δρόμου, ο κύριος Ευδαίμογλου που είχε χάσει την γυναίκα του κατά τη διάρκεια της κατοχής, η Christine, που τα αρθριτικά της επηρέασαν το αέρινο αγγιγμά της στο παλιό πιάνο.
Μα τ’ αφεντικό που ν’ ακούσει …Εκείνος τους γνώριζε μόνο από τις μαύρες γραμμές στα τεφτέρια του, δίπλα σε οφειλές και βερεσέδια. Έτσι είχε συνηθίσει να μετράει τους ανθρώπους, με δραχμές, παραγγελιές κι’ αλησβερίσια. Μια καθημερινή ρουτίνα που δεν εννούσε να χαλάσει για κανένα λόγο. Ακόμα και την Κυριακή όταν έπαιρνε τον καφέ του, μετά την λειτουργία, συνήθιο είχε να καμαρώνει για τη νηστεία που έκανε το προηγούμενο βράδυ, για τη μελέτη ενός βιβλίου Οικονομικών που του είχαν στείλει από την Αμέρικα, για τη δράση του ως προέδρου του πολιτιστικού σωματείου «Ηθικός βίος». Στ’ αλήθεια με τι καταπανιόταν τον εν λόγω σωματείο?? Πολυέξοδα γκαλά στα σαλόνια του King George στην πλατεία Συντάγματος κάθε Παραμονή Χριστουγέννων, όπου πολίτες ηθικοί διάβαζαν κατεβατά από τις ηθικές τους σκέψεις.Και παραδίπλα στην είσοδο μια επιγραφή –πάνω από ένα γυάλινο κουτί- «Προς ενίσχυση των οικονομικά αδυνάτων». Την Κυριακή του Πάσχα ένα αρνί παραδιδόταν στους φτωχούς της συνοικίας – και βγήκε κι’ αυτή η υποχρέωση προς το συνάνθρωπο.
Κάθε φορά που έμπαινε σε ασανσέρ, ο κύριος Λάμπρος ευχαριστιόταν με τη ψυχούλα του να πατάει με δύναμη τα κουμπιά, λες και κατακτούσε ένα ακόμα ηθικό αξίωμα στα μάτια των συνανθρώπων του….
Μα πότε στ’ αλήθεια τους απλώσε τα χέρια, πότε στ’ αλήθεια στάθηκε δίπλα στις ανάγκες τους, πότε πρόσφερε κάτι χωρίς να ζητάει ανταπόδοση. Ακόμα και σημέρα στα Πετράλωνα τον αποκαλούν «ο μέγας ευεργέτης», αφού μετά από παχουλή δωρεά 10.000 δραχμών προς το παλιό Γυμνάσιο, είχε ζητήσει να χαρακτεί τ’ όνομά του σε μαρμάρινη πλάκα δυτικά της αυλής του σχολείου!!
Έτος 2022, Νέα Υόρκη και ένα ταξί σταμάταει έξω από την κεντρική είσοδο του ξενοδοχείου Plaza. O κύριος Θέοδωρος φαινόταν ακόμα ζαλισμένος από το πολύωρο ταξίδι πάνω από τον Ατλαντικό. Όσο κι’ αν επέμενε το bell boy, αρνήθηκε πεισματικά να πάρει το ασανσέρ για να φτάσει στη σουίτα του τρίτου ορόφου. Σήκωσε μόνος του την καφετιά βαλίτσα, ευχαριστώντας το νεαρό για την προθυμία του, σκάζοντας του ένα πλατύ χαμόγελο. «Ο γαλατάς – ο γέλωτας» που στο μεταξύ είχε γίνει ιδιοκτήτης γαλακτοβιομηχανίας πίσω στην Ελλάδα, ανέπνευσε βαθιά πατώντας το πρώτο μαρμάρινο σκαλοπάτι σαν άλλοτε…..Την επόμενη μέρα, απόφάσισε να επισκεφτεί το Empire State Building. Τι να διάλεξε, άραγε,….Ασανσέρ ή σκάλες??
Υ.Γ.: Τα πρόσωπα και οι καταστάσεις είναι φανταστικά!
Καλό Τριώδιο!!!
*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή».
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram