Europlan
KOSA
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Αγιος Σαμψών, o προστάτης των ξενοδόχων

Η μνήμη του τιμάται στις 27 Ιουνίου

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Ο προστάτης άγιος των ξενοδόχων ήταν γιατρός και δη ανάργυρος, ο οποίος έζησε στα χρόνια του Ιουστινιανού και είχε μετατρέψει το σπίτι του σε νοσοκομείο για τους πάσχοντες και τους αδύναμους, στους οποίους προσέφερε στέγη και περίθαλψη.

Γεννήθηκε στη Ρώμη από εύπορους και ευσεβείς γονείς. Φιλομαθής και ενάρετος από μικρή ηλικία, σπούδασε φιλολογία, φιλοσοφία και ιατρική. Μετά την αποδημία των γονιών του μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και χειροτονήθηκε ιερέας από τον Πατριάρχη Μηνά. Η φήμη του ως άριστου ιατρού ανέδειξε πολύ σύντομα το σπίτι του σε άμισθο ιατρείο και ένθεο ξενοδοχείο. Με όση περιουσία τού είχε απομείνει έκτισε νοσοκομείο, που αναδείχθηκε στο πιο φημισμένο φιλανθρωπικό ίδρυμα της Βασιλεύουσας. Βρισκόταν μεταξύ των ναών της Αγίας Σοφίας και της αγίας Ειρήνης.

Μάλιστα θεράπευσε τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό από βαριά ασθένεια και ο αυτοκράτορας από ευγνωμοσύνη ανακαίνισε τον ξενώνα, που είχε καταστραφεί από πυρκαϊά το 532 μ.Χ., ο οποίος και πήρε τ’ όνομα του ανάργυρου ιατρού «Σαμψών του ξενοδόχου» και που γρήγορα αναδείχθηκε σε μεγάλο φιλανθρωπικό ίδρυμα όπου κατέφευγαν οι άποροι και οι αδύναμοι για να θεραπευθούν και να βρουν στήριγμα. Ο άγιος Σαμψών κοιμήθηκε ειρηνικά σε βαθύ γήρας. Το λείψανό του τοποθετήθηκε στο ναό του Αγίου Μάρτυρος Μωκίου στην Κωνσταντινούπολη

NOVA

Ἀπολυτίκιον (Κατέβασμα)

Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Mechanical Solutions

Ὁ φέρων τὴν μίμησιν, τῶν τοῦ Θεοῦ οἰκτιρμῶν, ἐνθέου χρηστότητας, ἀναβλυστάνεις κρουνούς, Σαμψῶν Ἱερώτατε, σὺ γὰρ θεομιμήτω, ἑλλαμφθεῖς συμπάθεια, ὤφθης τῶν τεθλιμμένων, καὶ πασχόντων ἀκέστωρ, παρέχων ἐνὶ ἐκάστω, ρώσιν καὶ ἔλεος. Ένας ακόμη άγιος αποκαλούνταν ξενοδόχος: ο άγιος Ευλόγιος ο ξενοδόχος έζησε στην ΘηβαΪδα της Αιγύπτου και ήταν λατόμος. Ονομάστηκε ξενοδόχος, γιατί σε όλη τη ζωή του φιλοξενούσε στο σπίτι του φτωχούς και αδύναμους και οδοιπόρους.

Παρά τη βαριά και κοπιαστική εργασία του, το βράδυ, μόλις σχολούσε από τη δουλειά του, έτρεχε στην αγορά, κρατώντας φαναράκι το χειμώνα και αναζητούσε ξένους, για να τους δώσει στέγη και κάθε άλλη φιλοξενία. Αυτός μάλιστα κάποτε φιλοξένησε και τον Αββά Δανιήλ με τον υποτακτικό του, όταν αυτοί κατέβηκαν στην πόλη και έμειναν χωρίς ψωμί και στέγη. Ο Ευλόγιος έζησε πάνω από εκατό χρόνια, ευεργετώντας τους συνανθρώπους του και απεβίωσε ειρηνικά.

Απολυτίκιο

Τὸν Εὐλόγιον, τὸν ξενιστὴν τῶν ξένων,
Θεοῦ ξενιστὴς Ἀβραὰμ ξενιζέτω.

*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button