Το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) πρόκειται να γνωστοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στη Διυπουργική Επιτροπή. Θα ακολουθήσει η αναλυτική παρουσίαση του του «οδικού χάρτη» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Όπως έχει ήδη δηλώσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, θα αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω ο στόχος για το μερίδιο των ΑΠΕ στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής στο 80% από 65% που προέβλεπε το προηγούμενο ΕΣΕΚ.
Οι νέοι στόχοι
Το νέο ΕΣΕΚ, σύμφωνα με πληροφορίες της imerisia.gr, ενισχύει τους πράσινους στόχους του 2030, δίνοντας έμφαση στα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα αλλά και στην αποθήκευση και τα πλωτά αιολικά. Ο νέος στόχος είναι τα 28 GW (έναντι της υφιστάμενης πρόβλεψης των 19 GW), ενώ η εγκατεστημένη ισχύς μονάδων θα πρέπει να αγγίζει τα 24 GW στο τέλος της 10ετίας, συγκριτικά με τα 15,1 GW που είναι ο υφιστάμενος στόχος.
Στα 24 GW περιλαμβάνονται και 2-2,5 GW υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ενώ στο νέο ΕΣΕΚ προβλέπονται εξαιρετικά φιλόδοξοι στόχοι για τις μονάδες αποθήκευσης, προβλέποντας έως το 2030 ένα χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος στα επίπεδα των 8 GW, από 1,5 GW που προβλέπει το υφιστάμενο ΕΣΕΚ.
Στο χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ περιλαμβάνονται και οι υδροηλεκτρικοί – αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί που προβλέπεται να αθροίζουν σε ισχύ τα 4GW μέχρι το 2030. Υπενθυμίζεται ότι στο υφιστάμενο ΕΣΕΚ ο στόχος για τα υδροηλεκτρικά ήταν παραπλήσιος στα 3,9GW μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Συνεχή μείωση για το φυσικό αέριο
Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο το νέο ΕΣΕΚ προβλέπει τη συνεχή μείωση της κατανάλωσής του μέχρι το 2030, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα έχουν χώρο οι νέοι σταθμοί φυσικού αερίου που δρομολογούνται ή ξεκινούν να λειτουργούν. Και αυτό διότι η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ αυξάνει τις ανάγκες για ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου που θα μπορούν να λειτουργήσουν ως αντίβαρο για τη στοχαστικότητα των πράσινων μονάδων ηλεκτρισμού.
Τέλος στο νέο ΕΣΕΚ τίθενται πιο φιλόδοξοι στόχοι για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροκίνηση, την ψύξη-θέρμανση με χρήση ηλεκτρισμού (αντλίες θερμότητας), αλλά και για την ενεργειακή εξοικονόμηση.
Σημειώνεται ότι το 2022 «έκλεισε» με εν λειτουργία φωτοβολταϊκά και αιολικά στο διασυνδεδεμένο σύστημα συνολικής ισχύος περί τα 10,2 GW, μέσα στην επόμενη 8ετία θα πρέπει να υπερδιπλασιαστεί η εγκατεστημένη ισχύς, με την ένταξη στο σύστημα μονάδων 13,8 GW των δύο τεχνολογιών.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram