Τι ακριβώς είναι τα μυστικά κονδύλια; Το ερώτημα αυτό ξανακούστηκε από τη στιγμή που ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, κατηγόρησε τον τέως -πλέον-υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για κακοδιαχείριση των μυστικών κονδυλίων.
Τα μυστικά κονδύλια είναι χρήματα που οι Υπουργοί Εξωτερικών μπορούν να τα ξοδεύουν όπως θέλουν , όπου θέλουν, χωρίς να καταθέτουν αποδείξεις και χωρίς να υπάρχουν σχετικά έγγραφα.
Ο λογαριασμός βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδας και τα χρήματα προορίζονται για την προώθηση των εθνικών θεμάτων.
Χρηματοδοτούνται φορείς που μπορούν να τα αξιοποιήσουν σε ξένες χώρες για να συλλέξουν πληροφορίες, σε δημοσιογράφους που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, σε διάφορες πρωτοβουλίες χωρίς να υπάρχει επίσημο στοιχείο.
Το που πηγαίνουν τα χρήματα το γνωρίζουν εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών και οι στενοί τους συνεργάτες οι οποίοι αναλαμβάνουν να κάνουν και τις σχετικές επαφές.
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση είχε κάνει σημαία στο θέμα της ενημέρωσης του ποσού που διατίθενται για τα απόρρητα κονδύλια χωρίς ποτέ να πάρει επι της ουσίας απάντηση από τη Νέα Δημοκρατία.
Το 2012, ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με την –βουλευτή τότε– Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Νίκο Παππά, που ήταν διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, επισκέφτηκαν τους οικονομικούς εισαγγελείς για το θέμα των απόρρητων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών, και κατέθεσε υπόμνημα ότι γνωρίζει ότι πακτωλοί χρημάυων από απόρρητα κονδύλια δεν διατέθηκαν για εθνικούς σκοπούς αλλά για εξυπηρέτηση άλλων σκοπών
Σύμφωνα με ρεπορτάζ εκείνης της περιόδου το 2009 υπήρχε αύξηση των μυστικών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών κατά 210% και αντιστοίχως το 2010 κατά 270%. Το 2009 συνολικά εκταμιεύθηκαν 57.207.000 ευρώ, δηλαδή 38.707.140 ευρώ περισσότερα από αυτά που προϋπολογίσθηκαν, και το 2010 διατέθηκαν 68.000.000 αντί για 18.000.000 που εγγράφηκαν στον σχετικό κωδικό του προϋπολογισμού. Ακόμη και εντός του 2011, σε κλίμα ακραίων περικοπών σε όλες τις δαπάνες, τα μυστικά κονδύλια αυξήθηκαν κατακόρυφα στα 43.000.000 ευρώ με αυξητικούς ρυθμούς.
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, ο κ. Κοτζιάς πρότεινε, από τους πρώτους μήνες του 2015 να ανατεθεί στη Βουλή ελεγκτικός ρόλος, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια στη διαχείριση των απόρρητων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο κ. Κοτζιάς τότε, είχε απαντήσει ότι απόρρητες δαπάνες δεν διαχειρίζεται αποκλειστικά το υπουργείο Εξωτερικών και ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 δεν «σπαταλήθηκε» ούτε ένα ευρώ για απόρρητες δαπάνες.
Το 2017 ο κ. Κοτζιάς επανήλθε και ζήτησε από τη Βουλή να υπάρχει έλεγχος του 90% των απόρρητων κονδυλίων.
Σημειώνεται ότι απόρρητα κονδύλια δεν έχει μόνο το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας αλλά και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram